Oficial ucrainean: Relațiile cu SUA sunt „tensionate” și au atins cel mai scăzut nivel de la invazia Rusiei – Cronica serii

1. România va atinge anul acesta suma de 100 miliarde euro atrase din fonduri europene, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. (Profit.ro)

2. Aproape un sfert dintre alegători ar opta pentru Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.2% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 13.5% pentru George Simion (AUR), 12.5% pentru Diana Şoşoacă (SOS Romania) şi 11,5% pentru Nicolae Ciucă, relevă un sondaj realizat de INSCOP. În ceea ce priveşte turul al doilea, Geoană ar ieşi câştigător detaşat în faţa oricăruia dintre potenţialii contracandidaţi Ciolacu, Ciucă şi Simion, în cazul ultimilor doi scorul fiind peste 50%. (News.ro)

3. SUA sunt aproape de a semna un nou pact bilateral de securitate cu Ucraina, un semnal de sprijin care urmărește să liniștească Kievul după relațiile „tensionate” despre care unii oficiali ucraineni spun că au atins cel mai scăzut nivel de la invazia Rusiei. Pactul ar fi cel mai important dintr-o serie de acorduri semnate de Ucraina cu țări NATO, care stabilește angajamente privind sprijinul pe termen lung, inclusiv pregătirea militară, partajarea informațiilor și asistență economică. (FT)

4. Liberalul Mark Rutte, prim-ministru în exerciţiu al Olandei, s-a declarat „optimist” cu privire la şansele sale de a fi numit noul secretar general al NATO, dar a subliniat că acest lucru „nu este încă decis” din cauza lipsei de sprijin din partea României, Slovaciei şi Ungariei. (G4Media)

5. Guvernul a aprobat, prin memorandum, organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante din sistemul sanitar, cele mai multe – 861 – urmând să fie ocupate la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Google anunță un smartwatch pentru copiii de peste 7 ani, numit Fitbit Ace ($230). Acesta include, jocuri și funcții de comunicare, dar și de control parental, precum localizarea. (9to5Google)

6. Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se introduce posibilitatea obținerii certificatului de cazier judiciar și în format online, dar numai de către cetățenii români și de către persoanele juridice care au sediul social în România. (Profit.ro)

7. Comercializarea băuturilor în ambalaje nereutilizabile pentru care nu este percepută garanția de 50 bani, respectiv fără marcajul sistemului de garanție-returnare (SGR), va fi permisă până la sfârșitul acestui an, conform unei hotărâri adoptate de Guvern. Executivul amână astfel cu 6 luni termenul limită stabilit anterior (Profit.ro). Peste jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle au fost recuperate până în prezent folosind Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. (Economica)

8. Circulaţia rutieră pe Transalpina se redeschide sâmbătă, 1 iunie, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. (Hotnews)

9. Autorităţile din Republica Moldova au retras joi licenţele de emisie a încă cinci posturi de televiziune, acuzându-le de legături cu oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc şi prorusul Ilan Şor. (Hotnews)

10. Pentru prima oară de la abolirea regimului de apartheid și primul scrutin multi-rasial, Congresul Național African (ANC) condus de președintele Cyril Ramaphosa a scăzut sub 50% din voturile exprimate. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Populaţia României, după domiciliu, la 1 iulie 2022 a ajuns la 21,943 milioane de persoane – Cronica serii
Joe Biden: O invazie rusă a Ucrainei este iminentă – Cronica serii