OMS: Nu am mai fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a încheia pandemia de Covid-19 – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Omenirea nu s-a aflat mai niciodată într-o poziţie atât de bună pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 care a dus la moartea a milioane de persoane începând cu sfârşitul anului 2019, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Săptămâna trecută, numărul deceselor săptămânale asociate COVID-19 a scăzut la cel mai mic nivel din martie 2020. Nu am mai fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a încheia pandemia”, a spus Tedros. (Digi24)

2. Numărul contractelor cu timp parțial de lucru a intrat în septembrie pe un trend de creștere pentru prima dată de la finele lunii iunie. În iulie și august, segmentul de contracte cu normă parțială a scăzut constant, după cum se poate vedea și din graficele de mai jos, în contextul în care Guvernul a introdus o taxare mai ridicată asupra acestui tip de contracte, deși cu un număr mare de excepții, cum ar fi tinerii, pensionarii, ucenicii sau cei care au în total venituri salariale cel puțin la nivelul unui salariu minim. Minimul în ce privește contractele cu timp parțial a fost atins pe 2 septembrie, când au fost înregistrate 924.882 contracte, iar ulterior, au avut loc creșteri în fiecare zi, până la 954.886 pe 12 septembrie. (Profit.ro)

3. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, se arată convins că, dacă românii vor arăta ”un pic de atenţie” la consumul de energie electrică, vor reuşi să facă economie, aşa cum recomandă oficialii Uniunii Europene. Barna s-a declarat convins că în gospodăriile populaţiei se poate face economie la consumul de energie electrică, ”printr-o atenţie sporită”. El a admis că în societatea românească există ”un sentiment neplăcut” când vine vorba despre restricţii privind consumul, pentru că acestea aduc românilor aminte de perioada comunismului. (News.ro)

4. Procurorii DNA l-au reținut miercuri pe primarul liberal din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Prejudiciul este de 35 de milioane de lei și provine din plata de către primărie a unor lucrări care nu fuseseră executate. Alături de primar au fost reținuți alți funcționari din primărie și trei oameni de afaceri. Silviu Constantin Gheorghe este primar în Otopeni de peste 25 de ani. (G4Media)

5. Liderul USR Cătălin Drulă a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că această susţinere nu este necondiţionată şi încă mai au nişte rezerve de răbdare, dar trebuie să evalueze foarte serios dacă este performanţa la care s-au aşteptat. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Rebeka Masarova, Sara Errani, Panna Udvardy şi Maryna Zanevska s-au calificat miercuri, în sferturile de finală ale turneului de la Bucureşti Ţiriac Foundation Trophy, de categorie WTA 125.

6. Renunțarea la combustibilii fosili și trecerea la energie regenerabilă ar putea genera o reduce a costurilor de până la $12000 miliarde până în 2050, relevă un studiu Oxford. Analiza arată că în ultimii 100 de ani, prețul energiei produsă din combustibili fosili a fost relativ stabil, în timp ce costul energiei solare și eoliane a scăzut, în ultimii ani, în medie cu 10% pe an. (BBC)

7. Xi Jinping, președintele Chinei, a ajuns ieri în Kazakhstan, pentru o vizită oficială. Este prima ieșire din țară a liderului chinez de la începutul pandemiei, din ianuarie 2020. Aseară, Xi a ajuns în Uzbekistan unde, probabil, se va întâlni cu președintele Rusiei Vladimir Putin. (Bloomberg)

8. Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a recunoscut miercuri seară înfrângerea stângii şi victoria blocului de opoziţie format din partide de dreapta şi extremă-dreapta în alegerile legislative de duminică, după numărarea aproape în totalitate a voturilor exprimate în acest scrutin foarte strâns. Andersson, lidera social-democraților, și-a anunțat demisia din funcția de premier. (Hotnews)

9. Legislativul din Virginia de Vest, dominat de Republicani, a adoptat o interdicţie radicală a avortului, care permite foarte puţine excepţii. Republicanii vor astfel să blocheze activitatea singurei clinici de avort din stat care a mai rămas deschisă. (News.ro)

10. Yvon Chouinard, care deține retailul Patagonia, specializat în produse pentru outdoor, și-a transferat acțiunile către o fundație. Aceasta va folosi profitul anual, de aproximativ $100 milioane, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Chouinard, care deținea compania împreună cu soția și cei doi copii, a declarat că a fost extrem de furios când a apărut în topul miliardarilor din Forbes: “Nu sunt miliardar, nu am un miliard de dolari în bancă și nici nu conduc un Lexus”. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Președintele Zelenski a fost ieri în Izium, orașul din nord-estul Ucrainei, recent eliberat:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții
Dăncilă, după ieșirea ALDE din coaliție: Continuăm guvernarea – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău