”On Earth We’re Briefly Gorgeous”, de Ocean Vuong și ”The Nickel Boys”, de Colson Whitehead, cărțile anului 2019 – Cronica de Carte

1. Editorii Literary Hub au realizat lista listelor celor mai bune cărți ale anului 2019, analizând și adunând cărțile menționate în 38 de liste ale celor mai cunoscute publicații din lume. Astfel, cărțile anului 2019 sunt ”On Earth We’re Briefly Gorgeous”, de Ocean Vuong și ”The Nickel Boys”, de Colson Whitehead, fiind trecute în 21 de topuri. Acestea sunt urmate de ”Fleishman Is In Trouble”, de Taffy Brodesser-Akner și ”Normal People”, de Sally Rooney (20 mențiuni) și ”Olive, Again”, de Elizabeth Strout, cu 17 mențiuni. (Literary Hub)

2. Printre cele 23 titluri noi recomandate pentru luna decembrie 2019, de către PostModern.ro, se numără cărți precum ”Prietenul”, de Sigrid Nunez, ” Scrisori de lângă tine”, de Iv cel Naiv, ”Lăptarul”, de Anna Burns, ”O suflare de viață”, de Clarice Lispector și ”minunata lume disney”, de Elena Vlădăreanu. (PostModern)

3. Numărul utilizatorilor înregistraţi anul acesta în cele şase săli ale Bibliotecii Naţionale a României a înregistrat o scădere importantă faţă de aceeaşi perioadă din 2018, respectiv 7.449 în 2019, față de 22.800 în 2018. A crescut însă media utilizatorilor în spaţiile libere – unde nu este necesar un permis de cititor. (News.ro)

4. Creștinii se pregătesc de Crăciun, iar acest prilej este cel potrivit pentru recomandarea a două cărți despre Iisus, ce se vor publica anul viitor în SUA: Jon Meacham, laureat Pulitzer, va publica pe 18 februarie, “The Hope of Glory: Reflections on the Last Words of Jesus fromthe Cross”, o colecție de eseuri despre ceea ce a spus Iisus pe cruce; Sue Monk Kidd(cunoscută pentru ”Viața secretă a albinelor”, tradusă la Editura Polirom Junior) va publica, pe 21 aprilie, “The Book of Longings,” un roman în care-și imaginează viața soției lui Iisus. (Associated Press)

5. Juriul Premiului Sévigné a anunțat că laureatul din acest an este Manuel Cornejo, pentru lucrarea sa ”Maurice Ravel, L’intégrale”, un volum care adună aproape 2.700 de documenta ale compozitorului, respectiv corespondența sa, interviuri și alte texte inedite. (ActuaLitte)

6. Mai multe lanțuri de librării britanice și americane și-au anunțat autorii anului, respectiv cele mai vândute cărți din 2019:

– Waterstones a numit-o pe Greta Thunberg autoarea anului pentru cartea sa ”No One Is TooSmall To Make A Difference”, în timp ce ”The Boy, the Mole, the Fox and the Horse”, de Charlie Mackesy a fost numită cartea anului (BookSeller); 

– Tot ”The Boy, the Mole, the Fox and the Horse” a fost numită cartea anului de către Barnes & Noble (Publishers Weekly).

– Romanul ”10 Minutes 38 Seconds in this Strange World”, de Elif Shafak, este considerat Cartea Anului de către lanțul de librării Blackwell (BookSeller).

7. Printre cele mai bune cărți de non-ficțiune ale ultimilor 25 de ani, se numără volume emblematice precum ”Into the Wild”, de Jon Krakauer (la noi, la Editura Humanitas Fiction), ”A Heartbreaking Work of Staggering Genius”, de Dave Eggers (idem), „The Immortal Life of Henrietta Lacks” de Rebecca Skloot (Editura Publica) și ”The Sixth Extinction: An UnnaturalHistory”, de Elizabeth Kolbert (Editura Litera). (Slate)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, revine pe locul întâi una dintre cele mai vândute cărți ale anului, ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens (a 66-a săptămână în top, la noi, la Editura Pandora M); la fel, la categoria Non-Fiction, pe locul întâi este una ”Educated”, de Tara Westover (a 95-a săptămână în top, Editura Publica). (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

– Doamna Pylinska și secretul lui Chopin, de Eric–Emmanuel Schmitt, Editura Humanitas Fiction

– Vizionar, de Steven Johnson, Editura Publica

– Prea multe lucruri la care să te gândești, de Saul Bellow, Editura Litera

– Cum să devii specialist când nu ai nici un capital, de Nathan Latka, Editura Publica

– Inima fetelor bate mai intens, de Shobha Rao, Storia Books

10. Pe scurt, din lumea literară:

– George R.R. Martin, autorul celebrei serii ”A Song of Ice and Fire”, a deschis, în Sante Fe, New Mexico, o librărie în amintirea lui Jean Cocteau. Numele acesteia: Beastly Books(BookSeller);

– Creatorii ”The Game of Thrones” (plecat tot de la seria lui Martin) realizează un film despre scriitorul H.P. Lovecraft, dar proiectul este discutabil, din cauza rasismului și antisemitismului acestuia (Vanity Fair);

– În anii 1840, să piratezi cartea lui Charles Dickens, ”A Christmas Carol”, era o tradiție de Crăciun (JSTOR Daily);

– Revânzarea cărților electronice, fără acordul autorului, este interzisă, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (ActuaLitte).

Fotografia ediției: Imagine din noua librărie a lui ​George R.R. Martin, Beasty Books. Sursa: ActuaLitte.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Între 18 și 21 august va avea loc la Brașov Târgul de Carte și experiențe culturale LibFest – Cronica de Carte
Cele mai bune 10 cărți publicate până acum în 2020 – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău