ONU: Criza globală generată de pandemia COVID-19 este cea mai mare provocare a lumii de la cel de-al Doilea Război Mondial – Cronica Externă

Europa

1. Donald Tusk a solicitat excluderea partidului FIDESZ din Partidul Popular European, după ce premierul Viktor Orban și-a extins nelimitat puterile profitând de criza generată de pandemia COVID-19, ceea ce îi permite guverneze Ungaria prin decret, pe toată durata stării de urgență. (News.ro)

2. Austria și Olanda insistă pentru includerea unor condiții mai stricte pentru împrumuturile către țările lovite cel mai grav de pandemia COVID-19. Miniștrii de finanțe ai UE vor discuta marți, 7 aprilie, un set de instrumente pentru a opri criza economică cauză de impactul pandemiei și vor veni cu opțiuni și soluții pentru evitarea unei recesiuni economice mai dure decât cea din 2009. (Euractiv)

SUA

3. Un congresman american a solicitat Departamentului de Stat ceară Chinei investigheze dispariția a trei jurnaliști chinezi care doreau expună impactului noului coronavirus asupra orașului Wuhan, unde a izbucnit pandemia. Cei trei jurnaliști au dispărut subit după ce au publicat online imagini și filme cu spitalele suprasolicitate și corpurile decedaților încărcate într-un minibus. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez a declarat nu înțelege aceste acuzații legate de cei trei ziariști, China acționând într-o manierădeschisă și transparentăde-a lungul întregii crize. (Reuters)

4. Donald Trump a avertizat ieri Iranul sau afiliații săi vor plăti ”un preț foarte mare” pentru atacul plănuit asupra unor ținte americane în Irak, fără a da mai multe detalii la ce se referă. (Reuters)

5. Profesori din mediul academic american și jurnaliști au cerut Fox News să înceteze diseminarea dezinformării despre pandemia COVID-19, într-o scrisoare deschisă adresată lui Rupert Murdoch și CEO-ul Fox Corporation, Lachlan Murdoch, trimisă ieri. Aceștia acuză Fox News de nerespectarea unor ”canoane elementare ale jurnalismului” și au argumentat că acest post de televiziune a ”contribuit la extinderea unei grave pandemii” cu modul în care a relatat despre COVID-19. (Newsweek)

Orientul Mijlociu

6. Într-un editorial publicat pe blogul personal al ziarului Times of Israel, liderul opoziției Benny Gantz explică de ce colaborarea cu premierul Benjamin Netanyahu pentru formarea unui guvern de uniune națională de urgență era singura opțiune. (Link)

7. Recep Erdogan a discutat ieri la telefon cu Vladimir Putin despre modalități de combatere a  noului coronavirus, relațiile bilaterale și situațiile de conflict din Idlib, Siria și evoluțiile recente din Libia. De asemenea cei doi președinți au căutat soluții pentru repatrierea cetățenilor ruși care se află în Turcia. (Link)

Global

8. Actuala criză globală generată de pandemia COVID-19 este cea mai mare provocare a lumii de la cel de-al doilea război mondial, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Pandemia riscă să declanșeze o recesiune economică fără precedent. (BBC)

9. Jumătate din populația lumii, mai mult de 3.9 miliarde de oameni, se află în izolare la domiciliu, în mai mult de 90 de țări, pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Spania a atins astăzi un record sumbru, de peste 10.000 de decese din cauza COVID-19, ceea ce ridică numărul deceselor pe glob la peste 50.000 de persoane. (Euronews)

10. Scepticismul despre numerele de persoane infectate sau decedate raportate de China a atins cote globale. În acest moment există motive serioase pentru a crede că mult mai mulți oameni au murit de COVID-19 decât ceea ce au declarat oficialii chinezi. AFP consideră că nu vom ști probabil niciodată numărul real de morți și contaminați. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că țara sa nu dorește ca SUA să își retragă trupele din Irak – Cronica externă
Ministrul de externe rus: ”Suntem obișnuiți cu acuzații nefondate” – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău