ONU: Numărul civililor ucişi în Gaza a fost „fără precedent şi fără egal” în comparaţie cu orice conflict din 2017 încoace – Cronica dimineții

1. Parlamentul, prin votul final al deputaților, a adoptat proiectul noii legi a pensiilor, care prevede că stagiul complet de cotizare pentru pensie, pentru limită de vârstă, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul minim este de 15 ani. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani, de asemenea atât pentru femei, cât și pentru bărbați. (News.ro)

2. BNR a evidențiat principale 5 riscuri pentru economia românească în perioada imediat următoare: crearea de noi locuri de muncă scade semnificativ, există riscul supraaprecierii leului, scade creditarea în economia reală, impactul măsurilor fiscale de reducere a deficitului bugetar, decelerarea creșterii economice sub potențial. (CursdeGuvernare)

3. Premierul Marcel Ciolacu susține că dorește ca de anul viitor să înceapă scăderea impozitării muncii pentru cei care au salariul minim pe economie, menționând că această măsură va fi luată în funcție de execuția bugetară. (Profit.ro)

4. Peste 75% din capitalul străin care a fost investit în bursa din China, în primele șapte luni ale anului, au fost retrași de investitori. Aceștia au vândut acțiuni în valoare de peste $25 de miliarde, în ciuda eforturilor Beijingului de a restabili încrederea în a doua economie a lumii. (FT)

Știrea Hope.ro: Un copil de 10 ani, cu toate membrele amputate, a urcat un versant pentru a strânge bani pentru alți copiii cu dizabilități.

5. Numărul civililor ucişi în Gaza a fost „fără precedent şi fără egal” în comparaţie cu orice conflict din 2017 încoace, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. (News.ro)

6. Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat pentru Reuters că Hamas „se apropie de încheierea unui acord” și că gruparea militantă și-a dat acordul în acest sens oficialilor din Qatar. Un mesaj similar a transmis și președintele american Joe Biden. (Hotnews)

7. Un program secret de supraveghere al guvernului american le oferă polițiștilor acces la mii de miliarde de înregistrări telefonice din SUA. O analiză a documentelor poliției arată că un program guvernamental secret permite forțelor de ordine federale, statale și locale să acceseze înregistrările telefonice ale americanilor care nu sunt suspectați de infracțiuni. (Wired)

8. Autorităţile ucrainene au anunţat destituirea unui oficial de stat de rang înalt însărcinat cu securitatea, Iuri Şcigol, suspectat de deturnarea a peste 1,5 milioane de euro prin cumpărarea unor programe informatice la suprapreţ. Şcigol conducea de trei ani Serviciul de Stat al Comunicaţiilor Speciale, însărcinat cu apărarea cibernetică a structurilor guvernamentale. Adjunctul său, Viktor Jora, a fost de asemenea destituit din funcţie. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: România evoluează marți, pe teren propriu, contra Elveției, de la ora 21:45, în ultima etapă a preliminariilor pentru EURO 2024. ”Tricolorii” au nevoie de un egal pentru a termina grupa pe primul loc.

9. Clasa de mijloc, cei mai bogați 10% dintre locuitorii Planetei, provoacă de până la 40 de ori mai multe emisii de carbon decât cei mai săraci 10% dintre concetățenii lor, potrivit datelor obținute de The Guardian. În această categorie sunt incluse persoanele plătite cu $40.000 pe an. Aceștia sunt responsabili pentru jumătate din toate emisiile globale. (TheGuardian)

10. Moartea ca erou a unui căpitan gay schimbă legea în Israel. Knessetul (Parlamentul israelian) a modificat o lege prin care statul acordă susţinere doar văduvelor militarilor căsătoriţi şi acordă aceleaşi drepturi şi concubinilor militarilor homosexuali. Decizia vine după ce ofițerul Sagi Golan a fost ucis în atacul de la 7 octombrie, cu două săptămâni înainte de “căsătoria” cu partenerul său, căsătorie care nu este recunoscută în Israel. (G4Media)

Fotografia dimineții – Pe Facebook au fost distribuite imagini cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu soţia sa pe nava care i-a dus din Dar es Salaam în Zanzibar. Fotografiile poartă antetul companiei maritime deţinătoare a navei, Azam Marine:

Ți-ar mai putea plăcea
Economistul-șef BNR: Unul din patru lei cheltuiți de statul român sunt bani împrumutați – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Amazon atinge o evaluare de $900 miliarde

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău