Paisprezece state membre NATO, inclusiv România, s-au asociat cu Germania în vederea achiziţionării în comun a unor materiale de apărare antiaeriană şi antirachetă – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că intrarea României în Schengen ar putea însemna un beneficiu major pentru economia românească și ar putea aduce un plus de 0,5 puncte procentuale la creșterea economică. Aceasta ar veni din exporturi, din investiții noi în România, din fluxuri comerciale. (Economedia)

2. Procentul de majorare a pensiilor trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare şi nu ar trebui să fie mai mare de 11%, având în vedere că orice depăşire „impactează” pe deficitul la bugetul de pensii, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. (Digi24)

3. Paisprezece state membre NATO, inclusiv România, s-au asociat joi cu Germania în vederea achiziţionării în comun a unor materiale de apărare antiaeriană şi antirachetă. Iniţiativa, denumită ”Scutul Cerului European”, este un proiect prezentat în această vară de către cancelarul german Olaf Scholz menit să favorizeze achiziţia unor sisteme de tip Iris-T şi Patriot, a anunţat ministrul german al Apărării Christine Lambrecht. (News.ro)

4. Băncile din România au primit 7.872 de solicitări pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor până la finele lunii august 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanței 90/2022 care instituie un nou moratoriu public. Spre comparație, în timpul moratoriului din timpul pandemiei COVID-19 au fost suspendate ratele pentru circa 700.000 de clienți. Un număr considerabil de debitori persoane fizice au schimbat indicele de referință din contracte. (Profit.ro)

5. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că practica învăţării în trei schimburi nu este una care să ducă la calitate, menţionând că ar fi nevoie de crearea unor consorţii şcolare cu unităţi de învăţământ din vecinătate, astfel încât să nu mai existe şcoli în care elevii învaţă în trei schimburi. De asemenea, Deca s-a referit şi la uniforma şcolară, precizând că aceasta poate fi o opţiune atâta timp cât nu devine un instrument de excluziune. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Pixel 7 ($600) și Pixel 7 Pro ($900) sunt disponibile începând de astăzi în 17 țări. Cele două smartphone-uri și primul ceas dezvoltat de Google, Pixel Watch, sunt considerate de unii drept cele mai bune alternative la produsele Apple. (Bloomberg)

6. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan crearea în Turcia a unui centru de distribuţie pentru exportul gazelor ruseşti către Europa, idee pe care liderul de la Kremlin a prezentat-o și în ziua anterioară la o conferinţă energetică la Moscova. (Digi24)

7. Inflația din SUA a fost de 8,2% în septembrie, comparativ cu luna similară a anului trecut. Este a doua lună de scădere consecutivă, după ce în august a fost 8,3%, în iulie 8,5%, iar în iunie 9,1%. (WSJ)

8. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța nu va răspunde cu arme nucleare în cazul în care Rusia le va folosi împotriva Ucrainei. Este pentru prima dată când Macron a vorbit în detaliu despre doctrina de descurajare nucleară a Franței în ceea ce privește Ucraina – dar a adăugat că nu este bine să se vorbească prea mult despre asta. (G4Media)

9. Numărul intrărilor neregulate în Uniunea Europeană a crescut, în perioada ianuarie-septembrie, cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a atrins cel mai înalt nivel de la criza migraţiei din 2016, a anunţat joi Agenţia europeană a frontierelor FRONTEX. (News.ro)

10. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, reclamă, joi, construirea unui bloc cu şase etaje în curtea PSD Sector 1, într-o zonă protejată din apropierea Parcului Herăstrău. ”Cum a fost posibil aşa ceva, domnule Ciolacu?”, a transmis Armand, adăugând că PSD Sectorul 1 a favorizat urbanismul haotic şi fără reguli. Primarul cere prefectului reanalizarea documentaţiei. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Rata anuală a inflației a ajuns la 15,1% – Cronica serii
România a avut, în aprilie, a doua mare scădere în ritm lunar a comerțului cu amănuntul din Uniunea Europeană – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău