Pakistanul a condamnat, cu fermitate, un raid aerian iranian în interiorul graniţelor sale – Cronica dimineții

1. Numărul intrărilor neregulate în Uniunea Europeană a crescut în 2023 cu 17% faţă de 2022 şi a atins 380.000 de migranţi ilegali – cel mai ridicat nivel din 2016 -, a anunţat Agenţia europeană de supravegherea frontierelor FRONTEX. Sirienii au reprezentat peste 100.000 de treceri neregulate anul trecut, cel mai mare număr dintre toate naţionalităţile”, urmaţi de cetăţeni ai Guineei şi Afganistanului. (News.ro)

2. Într-o notă către investitori, Citigroup vede Hidroelectrica cu o valoare cu 2 miliarde euro mai mică decât cea de pe bursă. Grupul bancar american Citi mută recomandarea pentru producătorul național de energie hidro la „vinde”, punând un preț-țintă de 109,00 lei/acțiune, cu 17,86% sub cotația de închidere de luni, de 132,70 lei/acțiune. (Profit.ro)

3. Statul ucrainean riscă să sufere o „lovitură ireparabilă” în cazul în care conflictul se prelungeşte, a declarat președintele rus Vladimir Putin, apreciind că iniţiativa pe front este de acum „în întregime” de partea forţelor Moscovei. Putin a mai afirmat că Rusia nu va fi niciodată forţată să renunţe la câştigurile teritoriale pe care le-a obţinut în Ucraina. El a acuzat din nou Ucraina că „refuză să negocieze” încheierea conflictului. (Libertatea)

4. Armata americană a efectuat marţi noi atacuri în Yemen – vizând patru rachete ale rebelilor houthi – care reprezentau o „ameninţare iminentă” la adresa navelor comerciale şi militare. (Hotnews)

5. Pakistanul a condamnat, marţi, cu fermitate, un raid aerian iranian în interiorul graniţelor sale care a ucis doi copii, calificându-l drept o „violare neprovocată a spaţiului său aerian” şi avertizând că va riposta. Iranul a anunțat că a folosit „rachete de precizie şi atacuri cu drone”, pentru a distruge două bastioane ale grupului militant sunnit Jaish al-Adl, în zona Kouh-Sabz din provincia pakistaneză Balochistan. Pakistanul este o țară care deține arsenal nuclear. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal masculin a României a fost învinsă de reprezentativa Croaţiei, scor 31-25 (16-12), în ultimul meci din grupa B a Campionatului European din Germania.

6. Populația Chinei și-a continuat declinul anul trecut, pierzând 2 milioane de locuitori. China a înregistrat 11,1 milioane de decese și 9,02 milioane nașteri în 2023. Este al doilea an consecutiv în care populația Chinei scade. (Bloomberg)

7. 46 de clădiri de birouri din New York City vor fi transformate în locuințe într-un program coordonat de primăria orașului. (Axios)

8. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că Lituania a încălcat legile europene privind drepturile omului, când a permis CIA să supună un presupus suspect pentru atacurile din 11 septembrie 2001 unui „tratament inuman”, într-un centru secret din țară baltică. (TheGuardian)

9. Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să cloneze un macac rhesus, în prezent în vârstă de doi ani şi în stare bună de sănătate, prin perfecţionarea tehnicii care a dat naştere oii Dolly în 1996, potrivit unui studiu publicat marţi. Primatele sunt deosebit de dificil de clonat, iar cercetătorii s-au confruntat cu ani întregi de eşecuri înainte să reuşească în acest demers. (G4Media)

10. Fostul premier britanic Liz Truss a făcut lobby, inclusiv în august 2023, în secret, pe lângă guvernul britanic pentru „accelerarea” vânzării, de către o companie din Marea Britanie, de echipamente militare către China. (Politico)

Fotografia dimineții – Fermierii germani protestează lângă Poarta Brandenburg din Berlin împotriva reducerii subvențiilor fiscale pentru vehicule. Liesa Johannssen/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educaţiei a propus ca anul şcolar 2022-2023 să înceapă în 5 septembrie – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Deficitul bugetar creste la 1,61% din PIB la jumătatea anului

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău