Parade militare la București și Alba Iulia de Ziua Națională – Cronica dimineții

La mulți ani, România!

1. Aproximativ 4.000 de militari cu 200 de mijloace tehnice participă la Parada Militară Naţională organizată de Ziua Naţională a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. La eveniment participă şi preşedintele Klaus Iohannis. O paradă militară cu 1.400 de militari are loc şi la Alba Iulia, în prezenţa premierului Ludovic Orban. În ambele localităţi, autorităţile anunţă restricţii de circulaţie. (News.ro)

2. Liderii USR au aprobat regulamentul de desemnare a candidaților la locale, care permite candidaturile interne pentru alegerile locale pentru candidații independenți. Astfel, Nicușor Dan poate candida ca independent cu susțierea partidului la Primăria Capitalei. (News.ro)

3. Rezultat surprinzător în alegerile interne ale Socialiștilor germani, Olaf Scholz, ministrul de Finanțe în guvernul Merkel și principal favorit, pierzând alegerile. Nouă conducere nu este favorabilă alianței cu Creștin Democrații Angelei Merkel, iar o ieșire de la guvernare ar putea genera alegeri anticipate. (Politico)

4. Consumatorii de droguri din Scoția își vor putea injecta heroina, de două ori pe zi, în cadrul unui centru deschis de guvern în Glasgow. Este un proiect pilot inițiat după ce rata deceselor din cauza supradozelor a crescut în ultimii 20 de ani, ajungând cea mai ridicată din UE. (NYTimes)

Cronica 30 – România în 1998. (Link)

5. Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, de când a început înregistrarea oficială a datelor, Statele Unite au fost, in septembrie, un exportator net de petrol. Diferența dintre exporturi și importuri a fost de 89.000 barili pe zi. (Bloomberg)

6. Biserica romano catolică germană va începe de astăzi o serie de dezbateri, care vor dura doi ani, pe mai multe subiecte sensibile: acceptarea homosexualității, anularea celibatului pentru preoți și acceptarea femeilor preot. Dezbaterile nu au acordul Vaticanului care a avertizat că discuțiile pot duce la o schismă. (NYTimes)

7. Începând de astăzi chinezii trebuie să-și scaneze fața la activarea unui telefon mobil. (BBC)

8. Cumpărătorii din Statele Unite au cheltuit online $7.4 miliarde cu ocazia reducerilor de Black Friday, cu aproape 20% mai mult decât anul trecut, conform Adobe Analytics. (Hotnews)

9. Dacă se va califica la Euro-2020, România va întâlni la Bucureşti Austria în 14 iunie şi Ucraina în 18 iunie. Olanda este a patra echipă din această grupă. Mai multe știri din sport în Cronica Sportivă.

10. Contul personal și contul de campanie al unei candidate republicane, care spera să o învingă, în alegerile de anul viitor, pe democrată Ilhan Omar, au fost suspendate de Twitter. Danielle Stella a amenințat-o pe Omar, de religie musulmană, că va fi spânzurată pentru trădare. (NYTimes)

Fotografia dimneții este de la parada militară de anul trecut, de 1 decembrie. Inquam Photos / Alberto Groşescu:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: 55% dintre americani ar susține demiterea președintelui Trump – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Vot negativ pentru Brexit în Parlamentul Britanic. Azi se votează un Brexit fără acord

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău