Parlamentarii britanici au votat ieșirea din UE la 31 ianuarie – Cronica dimineții

1. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat schimbarea din funcţie a şefilor Jandarmeriei, generalul de brigadă Constantin Florea şi colonelul Grigore Ciauşescu. Colonelul Bogdan Enescu este noul şef al Jandarmeriei, iar prim adjunct a fost împuternicit colonelul Ionuţ Gabriel Câmpanu. (News.ro)

2. Mai multe grupuri civice au contestat concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române pe 22 decembrie în Bucureşti, considerând că reprezintă o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora. Grupurile civice cer anularea evenimentului, solicită artiştilor anunţaţi să-şi anuleze participarea şi cer Senatullui să-i demită pe Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu de la conducerea Institutului. (News.ro)

3. Președintele Klaus Iohannis a afirmat că George Maior va fi schimbat din funcția de ambasador al României în Statele Unite ale Americii. (Profit.ro)

4. Premierul Ludovic Orban a declarat că parlamentarii care au demisionat de la Pro România au fost decisivi în formarea Guvernului pe care astăzi îl conduce şi că aceştia provin din zona de centru-dreapta. „Dacă vor vrea, vor fi primiţi în PNL”, a spus Orban. (News.ro)

5. Noul parlament britanic a votat planul premierului Johnson de a părăsi Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. (BBC)

6. Vânzarea cartelelor SIM preplătite numai după ce prezinți date precum: nume, prenume, adresă, CNP etc. ar fi greu de implementat, de la 1 ianuarie 2020, de către operatorii de telefonie mobilă. Din acest motiv Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență pentru prelungirea acestui termen până la 31 martie 2020. (Hotnews)

7. Procurorul Curţii Penale Internaţionale Fatou Bensouda a anunţat că vrea să deschidă o anchetă completă cu privire la eventuale crime de război în Palestina. ”Sunt convinsă că există o bază rezonabilă care să justifice deschiderea unei anchete cu privire la situaţia din Palestina” şi ”că au fost comise crime de război sau sunt pe cale să fie comise în Cisiordania, la Ierusalimul de Est şi în Fâşia Gaza”, a declarat Bensouda. (News.ro)

8. Pentru prima oară, valoarea plaților cu cardul, efectuate remote de americani, a egalat volumul plaților efectuate personal, folosind carduri bancare. Diferențele rămân însă foarte mari dacă se analizează numărul tranzacțiilor: 72% dintre cumpărături au fost făcute personal, în timp ce doar 28% au fost remote. (Axios)

9. Google a fost amendat de autoritățile franceze cu 150 de milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața de publicitate online și pentru aplicarea unor reguli neclare de utilizare a servicului Google Ads. (Profit.ro)

10. Guvernul ungar a preluat șase clinici private de fertilizare în vitro și a sporit finanțarea pentru a face tratamentele accesibile pentru tot mai multe cupluri, în cadrul unui program de oprire a declinului numeric al populației. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Doua nave de croazieră s-au ciocnit în timp ce încercau să intre în portul din Cozumel, Mexic. Matthew Bruin via Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană: România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii necesare aderării la zona euro – Cronica dimineții
Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca mărime din Europa, va fi inaugurat joi – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău