Pentru prima oară din 27 februarie, numărul pacienților cu Covid-19 internați la secțiile de terapie intensivă a scăzut sub 1000 – Cronica dimineții

1. Pentru prima oară din 27 februarie, numărul pacienților cu Covid-19 internați la secțiile de terapie intensivă a scăzut sub 1000. În raportarea de ieri se precizează că 984 de persoane mai sunt internate la ATI. Bucureștiul a ajuns duminică la o rată de infectare 1,65. Este cea mai mica rata de infectare înregistrată din octombrie până în prezent.

2. Avem aproape 2,5 milioane de elevi care pot merge luni la școală cu prezență fizică dintr-un total de 3 milioane, a declarat duminică seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că luni, 10 mai, vor reveni la școală 370.000 de elevi din anii terminali și alți 80.000 de elevi care sunt în localități unde rata de infectare a scăzut și au intrat în scenariul verde. (G4Media)

3. Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructura arată că, şi în anul pandemic 2020, România a fost tot la coada clasamentului siguranţei rutiere, cu 85 de victime la un milion de locuitori, peste dublul mediei europene. „Concentrarea discursului public pe autostrăzi nu va schimba radical poziţia codaşă a României din cauză că aproape jumătate din victime sunt pietoni şi biciclişti, cea mai mare pondere din Europa”, afirmă ei. (News.ro)

O știre din Cronica de Mediu: Vehiculele electrice plugin, noi înmatriculate, din Norvegia ajung la o cotă de piață de 80% în aprilie în creștere față de 69,6% în aprilie 2020. Volumul general al automobilelor a revenit la normele pre-COVID, cu 13.166 de vehicule înmatriculate. Cel mai bine vândut vehicul complet electric, Audi e-tron, este aproape de a fi detronat de noul Volkswagen ID.4. (cleantechnica.com)

4. Profesorul Alexandru Rafila a declarat că, dacă nu pregătim din timp campania de informare pentru vaccinarea copiilor, nu vom avea o campanie de vaccinare de succes. El precizează că părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor, se apropie de sută la sută, şi că nu sunt reacţii adverse. (News.ro)

5. România importa aproximativ 1.000 MW duminică dimineață, după oprirea planificată a unității 2 de la Cernavodă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic național, postate în timp real pe site-ul Transelectrica. (Profit.ro)

6. Pentru prima dată din martie 2020, Israelul înregistrează mai puţin de 1.000 de cazuri active de Covid, potrivit ministrului Sănătăţii din această ţară. În perioada de vârf a pandemiei se înregistrau peste 70.000 de cazuri, a anunţat duminică ministrul Sănătăţii, Yuli Edelstein. În ultima săptămână, numărul persoanelor grav bolnave a fost mai mic de 100. La sfârşitul lui ianuarie, în Israel s-au înregistrat circa 1.200 de pacienţi cu forme grave de Covid-19. Duminică, Ministerul Sănătăţii a anunţat că 17 noi cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore. Doar 0,2% din peste 11.500 de teste au avut rezultate pozitive. (Hotnews)

O știre din Cronica de Carte: Editorii GQ Magazine au realizat o listă a celor mai bune 116 cărți de citit în acest an, care nu ar trebui să lipsească niciunui cititor serios în 2021. Printre acestea, se numără „Klara și Soarele”, de Kazuo Ishiguro (în curs de apariție la Editura Polirom), „How To Avoid A Climate Disaster”, de Bill Gates, dar și volume clasice precum „În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust sau „Căderea”, de Albert Camus. (GQ)

7. Comisia Europeană nu a înnoit comanda pentru doze din vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca, pentru după luna iunie, a anunţat duminică Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă. Comisia Europeană a lansat luna trecută o acţiune legală împotriva AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul de furnizare a vaccinului anti-Covid şi pentru că nu are un plan fiabil pentru a asigura livările la timp. UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai, într-un tribunal de primă instanţă francofon de la Bruxelles, în acest proces. (News.ro)

8. Întreaga Spanie a ieşit duminică, oficial, din starea de alertă, o măsură care pune punct unor restricţii impuse în vederea încetinirii evoluţiei pandemiei de Covid-19. Deşi unele comunităţi autonome au anunţat că vor menţine restricţii de mobilitate pe timp de noapte, precum Valencia, Baleares, Canarias, Ţara Bascilor şi Navarra, în restul teritoriului spaniol sunt permise deplasările. (News.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Cluj Arena a fost desemnată oficial de către European Athletics drept gazdă a Campionatului European de Atletism U20 din 2023. Este al doilea campionat european cu probe de pistă organizat de Cluj-Napoca, după Campionatul European de Atletism pe Echipe – Liga 1 care se va desfășura în luna iunie a acestui an pe Cluj Arena. (Eurosport)

9. Dintr-o opțiune ce putea fi activată de cei care chiar erau preocupați de securitatea conturilor personale, autentificarea în doi pași devine într-un criteriu esențial de securitate, activ pe toate conturile Google. Gigantul american Google a anunțat că va activa funcția 2FA (Two Factor Authentication) pe toate conturile utilizatorilor săi, după ce acestea vor fi configurate și verificate în acest sens. (Profit.ro)

10. Melinda Gates ar fi avut discuții cu mai mulți avocați, pentru cererea de divorț de Bill Gates, încă din octombrie 2019. În aceeași perioadă au apărut în spațiul public informațiile despre întâlnirile lui Bill Gates cu Jeffrey Epstein. Acesta din urmă, reținut și acuzat de trafic de sex, a avut mai multe întâlniri cu fondatorul Microsoft. Bill Gates și-a exprimat ulterior regretul că s-a implicat în discuții cu Epstein. (WSJ)

Fotografia dimineții – Tineri dansează pe o plajă din Barcelona după redicarea restricțiilor în Spania. Nacho Doce/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației: Școlile și grădinițele se pot redeschide imediat ce rata de infectare coboară sub 3 la mie – Cronica dimineții
Datoria globală a lumii a crescut cu $7500 miliarde în primele șase luni – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău