Pentru prima oară în istoria Statelor Unite, Franța și-a rechemat ambasadorul de la Washington – Cronica dimineții

1. Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de infectare trece de 3 la mie, dar nu depășește pragul de 6. Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă, dar accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală. (Hotnews)

2. Premierul Florin Cîţu a reiterat, vineri seară, ideea că nu va pleca din fruntea Guvernului. ”Înseamnă că lăsăm România fără Guvern şi nu ştim, nu avem nicio garanţie cât va dura o negociere”, a afirmat premierul. (News.ro)

3. Coordonatorul campanie naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că situaţia este gravă, predicţiile specialiştilor fiind reevaluate. Potrivit ultimelor date, am putea avea o medie săptămânală de 17.000 de cazuri, în 15 octombrie, cu vârfuri care pot ajunge la 20.000 de cazuri zilnic. ”Situaţia e cât se poate de serioasă”, susţine Gheorghiţă, care anunţă că nu se poate să nu fie luate măsuri – cum ar fi certificatul verde – doar pentru că sunt nepopulare. (News.ro)

4. Un grup de experți a recomandat Agenției Americane pentru Medicamente și Alimente ca o a treia doză de vaccin să fie administrată doar persoanelor peste 65 de ani și celor care prezintă riscuri mari. Experții au respins solicitarea ca toți adulții să fie vaccinați cu o a treia doză. Administrația Biden a propus vaccinarea suplimentară pentru toate persoanele adulte. (Bloomberg)

5. Armata americană a admis că atacul cu drona de luna trecută, din Kabul, a ratat țintă, un militant ISIS, și a ucis zece persoane nevinovate, dintre care șapte erau copii. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Echipa de handbal feminin CSM București va evolua astăzi împotriva lui Rostov pe Don în al doilea meci din acest sezon în Liga Campionilor, după ce a pierdut prima întâlnire, 22-21 cu Team Esbjerg. Meciul va începe la ora 17:00, în Sala Dinamo. (ProSport)

6. Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia în semn de protest față de felul în care a fost tratată de cele două țări. În urma acordului între SUA, Australia și Marea Britanie, de care francezii au aflat cu câteva ore înainte să fie anunțat public, Franța a pierdut un contract de $66 de miliarde, semnat cu Australia, pentru construirea a 12 submarine. Este pentru prima oară în istoria SUA când Franța, cel mai vechi aliat al americanilor, își retrage ambasadorul de la Washington. (BBC)

7. India a doborât un nou record în campania sa de vaccinare – 22 milioane de oameni au fost vaccinați într-o singură zi, cu nouă milioane mai mulți față de performanța anterioară. (Digi24)

8. Fără să o spună explicit, talibanii au interzis adolescentelor din Afganistan să-și reia cursurile de liceu. Ieri, ministrul Educației a anunțat că, după o pauză de o lună, băieții îți pot relua cursurile de la liceu, începând de azi, fără a face vreo referire la fete. (TheGuardian)

9. Apple a justificat eliminarea aplicației dezvoltată de organizația dizidentului rus Alexei Navalnîi prin faptul că guvernul rus a declarat această organizație ca fiind extremistă. Atât Apple cât și Google au eliminat din App Store respectiv Google Play această aplicație dezvoltată pentru a-i ajuta pe ruși sa se informeze în privința candidaților la alegerile generale . (FT)

10. Primarul comunei Şuletea din județul Vaslui, Ciprian Tamaş (PSD), este cercetat pentru instigare publică după ce a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj împotriva obligativităţii vaccinării, în care îi amenință pe guvernanți că dacă vor lua o astfel de decizie vor fi aşteptaţi „cu furcile, coasele şi securile”. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Mai multe eleve privesc după un zid la o școală din Afganistan unde fetele au fost separate de băieți. Bülent Kılıç/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul românilor care merg să lucreze în străinătate a crescut la peste 400.000 – Cronica dimineții
România a primit în ultimii 14 ani de la Uniunea Europeană 63,53 miliarde euro – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău