Peste 20 de țări africane s-au unit pentru a planta un „zid” uriaș de copaci care va străbate continentul si va opri răspândirea deșertului Sahara – Cronica de Mediu

1. Contaminare cu microplastice în ouă. În zilele noastre, distribuția pe scară largă a microplasticelor (MP) în diferite alimente capătă amploare. Pentru un studiu publicat de ScienceDirect, ouăle au fost achiziționate sub formă de mostre de la supermarketurile locale pentru a detecta și analiza prezența microplasticelor. Analiza a demonstrat că MP există într-adevăr în ouă, iar conținutul mediu a fost de 11,67 ± 3,98 particule/ou. (ScienceDirect)

2. Este posibil ca lumea să atingă pragul de încălzire de +1,5C  în 10-12 ani. Lumea va depăși probabil pragul de temperatura convenit la nivel internațional în aproximativ un deceniu. Cel mai probabil încălzirea accentuata va continua si v-a depăși următoarea limită de încălzire (3C) pe la jumătatea secolului, chiar și cu reduceri mari ale nivelului de poluare, conform unei noi simulări matematice, realizate cu ajutorul  inteligenței artificiale. (Voanews)

3. Date culese din cea de-a treia ediție anuală a Samsung Innovation Report 2022:

  • 48% dintre tinerii Gen Z acordă prioritate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice
  • 63% din europeni iau în considerare sau cred în rezolvarea provocărilor climatice
  • peste 70% dintre europeni declară că sunt dispuși să accepte un preț cu 5% sau mai mare pentru alimente care provin din surse durabile
  • 86% dintre consumatorii globali încearcă să evite produsele care dăunează biodiversității. (news.samsung)

4. Ziua de 18 ianuarie va rămâne în istorie, fiindcă a adus temperatura maximă înregistrată vreodată în țară: +22,4 C, la Turnu Măgurele, au spus reprezentanții ANM. Recordul precedent fusese stabilit în ianuarie 2001, la Oravița. (Hotnews)

5. Anul trecut, pentru prima oară, nivelul investițiilor în energie verde, la nivel global, a fost similar cu cel pentru combustibilii fosili (petrol, gaze și cărbune). $1100 miliarde au fost investiți atât în surse de energie verde cât și în producția de energie din combustibili fosili. Este și pentru prima oară când nivelul investițiilor în energia verde atinge pragul de $1000 miliarde la nivel anual. (Bloomberg)

6. Se așteaptă ca emisiile globale de carbon să scadă mai repede decât se aștepta anterior, ca urmare a războiului din Ucraina și a eforturilor lui Joe Biden de a încuraja investițiile ecologice. Compania de petrol și gaze (BP) a declarat că emisiile de carbon vor scădea mai rapid decât a estimat acum un an, datorită eforturilor reînnoite ale țărilor de a atinge o mai mare securitate energetică prin sprijinirea aprovizionării interne cu energie regenerabilă. În raportul său anual privind perspectivele energetice, BP a declarat că a redus previziunile pentru emisiile globale în 2030 cu 3,7% și cu 9,3% în 2050. Se așteaptă ca cererea de petrol să fie mai mică cu 5% și cererea de gaze să scadă cu 6% până în 2035. (Theguardian)

7. Poluarea aerului afectează modul în care creierul uman face conexiuni. Cercetătorii au descoperit că, în doar două ore de la expunerea la aerul “încărcat” cu carbon, unele părți ale creierului nu mai funcționează corespunzător. (Sciencealert)

8. Comunitatea Declic a deschis primul proces pe climă din România, împotriva statului roman. Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice, precum şi amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna, „pentru fiecare zi în care amână măsurile”. (Hotnews)

9. Plantarea unui număr ceva mai mare de copaci în interiorul orașelor ar putea reduce cu o treime numărul deceselor cauzate de temperaturile ridicate din timpul verii. Un studiu publicat în revista științifică The Lancet arată că, din cele 6.700 de decese atribuite temperaturilor ridicate din 93 de orașe europene în 2015, o treime ar fi putut fi prevenite. Cercetătorii arată că o extindere cu 30% a suprafețelor acoperite de copaci ar reduce temperaturile, la nivel local, cu o medie de 0,4 grade Celsius. (Biziday)

10. Peste 20 de țări africane s-au unit pentru a planta un „zid” uriaș de copaci care va străbate continentul si va opri răspândirea deșertului Sahara. Marele Zid Verde din Africa se va întinde pe 7.000 de kilometri, de la coastă la coastă, pe tot continentul. (Time)

Fotografia editiei – Marele Zid Verde din Africa (Thegef)

Ți-ar mai putea plăcea
România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale – Cronica de Mediu
NASA a surprins dezintegrarea, la Polul Sud, a celui mai mare iceberg – Cronica de Mediu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău