Peste 4 milioane de copii până în 18 ani aveau domiciliul în România la începutul anului – Cronica serii

1. La 1 ianuarie 2020, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,138 milioane – în scădere cu 42.000 comparativ cu anul anterior – reprezentând 18,7% din populaţie, potrivit datelor statistice puse la dispoziţie cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului. (News.ro)

2. Costul achizițiilor necesare în timpul sarcinii și în primul an de viață al unui copil ajunge la 11.080 de lei, în timp ce pentru părinții care își permit să cheltuiască pentru produse mai avansate, suma scoasă din buzunare ajunge la 16.420 de lei, relevă o analiză realizată în contextul zilei de 1 Iunie. (Profit.ro)

3. Consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la creşterea cu 86 de milioane a numărului de copii care vor ajunge să trăiască în sărăcie până la finalul anului 2020, conform unei analize publicate de Salvaţi Copiii şi UNICEF. Ţările din Europa şi Asia Centrală ar putea înregistra cea mai semnificativă creştere, de până la 44%. (News.ro)

4. În Statele Unite se anunță a șaptea zi consecutivă cu proteste împotriva poliție, după uciderea afro-americanului George Floyd. În New York primarul ia în considerare instituirea stării de asediu după ce în timpul nopții mai multe magazine, inclusiv Chanel, Prada sau Rolex au fost jefuite. Săptămâna trecut, doar joi, au fost arestate peste 4000 de persoane în timpul protestelor care au avut loc în mai multe orașe.  (AP)

Una din Cronica de Sănătate: O echipă a Universității din California San Diego a dezvoltat un senzor care măsoară cantitatea de vitamina C din corp, în transpirație, printr-un bandaj care se aplică pe piele. Cercetătorii speră că pot dezvolta senzori similari pentru a urmări deficiențele de multivitamine și nutriție. (Link)

5. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, afirmă că sunt 32 de tipuri de măşti care nu au trecut testele europene privind calitatea. El a precizat că orice SRL a început să facă măşti de protecţie, dar ele nu asigură niciun fel de protecţie. (News.ro)

6. Din cauza faptului că au stat închise două luni și jumătate, mai mult de 5.000 de restaurante și baruri din totalul celor 45.000 existente la nivel național nu vor mai putea fi redeschise, apreciază Daniel Mischie, președintele Asociației Restaurantelor din România (HORA). (Profit.ro)

7. O nouă taxă ar putea fi impusă marilor companii care beneficiază de piaţa unică a UE care ar avea o valoare de ”mai puțin de 0,2%” din cifra de afaceri a acestora, a anunțat Comisia Europeană. Comisia consideră că astfel s-ar putea genera 10 miliarde de euro pe an, ”fără efort excesiv din partea companiilor”, pentru a ajuta finanțarea planurilor de stimulare a economiei. (Hotnews)

8. Ministerul spaniol al Sănătăţii a anunţat azi că în ultimele 24 de ore nu s-a înregistrat nici un deces din cauza Covid-19. (News.ro)

Una din Cronica de Mediu: Oamenii de știință sunt îngrijorați de „Focurile Zombie” care fac ravagii în zona arctică. Rămășițele incendiilor forestiere record din Siberia și Alaska de anul trecut continuă să ardă în subteran și este de așteptat să revină. Incendiile ne expun unor riscuri, prin declanșarea topirii straturilor de permafrost, eliberând astfel dioxidul de carbon în atmosferă, destabilizând ghețarii și provocând o creștere a nivelului mării. Acest lucru ar putea elibera, de asemenea, gazul metan prins în gheață. ( Vice.com )

9. Într-o mișcare extrem de rară de disidență în interiorul comapaniei angajații Facebook s-au revoltat public la adresa lui Mark Zuckerberg, după ce fondatorul Facebook i-a luat apărarea lui Donald Trump în scandalul acestuia cu rețeaua socială rivală, Twitter. (Digi24)

10. S-au împlinit 40 de ani de la prima emisie CNN. (Link)

Fotografia serii reprezintă o imagine surprinsă noaptea trecută în apropierea Casei Albe din Washington DC. Evan Vucci/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Presa americană: Putin ar fi urmat un tratament pentru un cancer în stadiu avansat, în luna aprilie – Cronica serii
Studiu: Războiul din Ucraina a devenit cel mai costisitor conflict din istoria omenirii – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău