Peste 50.000 de turiști sunt așteptați în weekend pe litoralul românesc – Cronica de Turism

1. Consiliul Local al Municipiului Brașov a decis ca începând din 2026 taxa turistică să fie de 5 lei de persoană pe sejur, iar această valoare se va aplica și pentru taxa de salvamont. Astfel, fiecare turist va plăti în total taxe de 10 lei pe sejur. În prezent, taxa turistică este de 1 leu pe zi, iar taxa de salvamont este de 2 lei pe zi, astfel că un turist achită în total 3 lei pentru fiecare zi de ședere. Practic, din 2026, taxele vor fi mai mari pentru turiștii care petrec cel mult 3 nopți în Brașov. (Profit)

2. Cetatea Poienari din județul Arges a fost închisă temporar la numai două săptămâni după redeschidere din cauza faptului că un urs a rupt gardul electric de protecție și a pătruns în zona de acces a turiștilor. Cetatea Poienari este situată lângă Transfăgărășan, este cel mai important obiectiv turistic din județul Argeș și a fost reabilitată timp de doi ani cu fonduri de aproximativ 4 milioane de euro. (News.ro)

3. Reprezentanții autorităților locale din județul Constanța se așteaptă la 50.000 de turiști pe litoralul românesc în weekendul de 1 mai. Aceștia susțin că cererea de cazare este cu 10% mai mare decât în perioada similară a anului trecut și că prețurile au crescut cu circa 5% și variază între 300 – 400 lei pe noapte la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus. (G4Media)

4. Compania aeriană Tarom a anunțat că din 27 aprilie meniurile de la bordul avioanelor sale sunt realizate de chef Roxana Blenche, nume cunoscut în lumea gastronomiei. Meniurile reci și calde pot fi comandate de pasageri pe site-ul oficial Tarom cu până la 24 de ore înainte de zbor. (Tarom)

5. Compania aeriană AnimaWings a lansat o promoție pentru zborurile interne București – Cluj-Napoca și București – Iași. Până în 4 mai, prețurile biletelor la clasa Economy încep de la 40 de euro pe sens dacă perioada călătoriei este până în 27 martie 2026, iar tariful include bagaj de mână de 8 kilograme. (AnimaWings)

6. CFR SA a început lucrări de modernizare la două dintre gările stațiunilor de pe litoralul românesc: Costinești Tabară și Halta Neptun. Printre altele, lucrările vizează modernizarea peroanelor și a pasajelor de acces. (Club Feroviar)

7. Compania aeriană HiSky a transportat aproape 26.000 de pasageri pe ruta București – New York și retur în perioada 7 iunie – 31 decembrie 2024. Compania a avut o medie de 124 de pasageri pe zbor, ceea ce reprezintă un grad de încărcare de 45% pentru avionul Airbus A330-200, care are o capacitate de transport de 274 de pasageri. (Boarding Pass)

8. Traficul aerian din România a înregistrat în luna martie 2,01 milioane de pasageri, în creștere cu 8,2% comparativ cu martie 2024 și cu 22% comparativ cu 2019, ultimul an pre-pandemic. Dintre aceștia, 1,19 milioane de pasageri au fost înregistrați pe aeroportul Henri Coandă din București, în timp ce podiumul a fost completat de aeroporturile din Cluj-Napoca (212.000 de pasageri) și Iași (148.000 de pasageri). (Aviation Headlines)

9. 27% dintre europeni intenționează să călătorească în străinătate de cel puțin trei ori până în luna septembrie, comparativ cu numai 21% în perioada similară a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de European Travel Commission. De asemenea, 42% dintre turiști intenționează să petreacă între 7-12 nopți la destinație, iar 30% și-au planificat un buget cuprins între 1.500 – 2.500 de euro de persoană. (Schengen News)

10. Insula Hvar care aparține de Croația a anunțat că turiștii care vor purta costume de baie în afara zonelor de plajă vor primi amenzi de până la 600 de euro. Decizia a fost luată pentru a proteja rezidenții, în contextul în care insula are un flux semnificativ de turiști în sezonul estival. (Schengen News)

Ți-ar mai putea plăcea
Vila Șipot de pe Domeniul Regal Peleș va fi redeschisă pentru turiști – Cronica de Turism
Noi zboruri spre Frankfurt și Larnaca anunțate de companiile aeriene – Cronica de Turism