Peste 500 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate la nivel global – Cronica dimineții

1. Peste 500 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate la nivel global. Aproape 4% din populația planetei a primit cel puțin o doză de vaccin anti Covid-19 până în prezent. (France24)

2. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat o hotărâre privind măsurile restrictive care intră în vigoare, în Capitală, de duminică de la miezul nopţii. Astfel, circulaţia persoanelor este interzisă între orele 22.00-5.00 de luni până joi şi între 20.00-5.00, de vineri până duminică, iar operatorii economici pot funcţiona între 5.00 şi 21.00 în timpul săptămânii, respectiv 5.00-18.00, de vineri până duminică. La mall-uri, trebuie asigurată o suprafaţă de 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană, iar accesul în pieţele agroalimentare şi în pieţele volante se va face fără a depăşi jumătate din capacitate. (News.ro)

Una din Cronica de Mediu: Cercetătorii americani au creat un proces ”verde”, de distrugere a polistirenului, care nu necesită solvenți nocivi și se realizează la temperatura camerei. În cadrul unui proces complex, din sfera mecanochimiei, polistirenul este distrus la nivel macromolecular. (Phys)

3. Premierul Florin Cîţu afirmă că 2 milioane de oameni vor fi vaccinaţi anti-COVID, până la sfârşitul lunii martie, în România, reprezentând adică 10% din populaţie. „Dacă mergem cât mai mulţi să ne vaccinăm, în toamnă putem renunţa la purtatul măştii”, a scris el pe Facebook. (G4Media)

4. Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării Iulian Cristian Gherghe, general trecut în rezervă în luna februarie a acestui an, a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurori că în noiembrie 2018 ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei. (Hotnews)

Promo: SARTO bespoke a lansat Costumul de Criză, un costum din 6 piese, gândit pentru ca orice profesionist să poată avea esențialul vestimentației business timp de o săptămână întreagă, făcând o investiție inteligentă în imaginea sa.

5. La nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona situaţia generată de blocarea temporară Canalului Suez şi a circulaţiei navelor de transport pentru animale. Zece nave din România cu peste 130.000 de oi sunt blocate în zonă. Sursa citată a precizat că reprezentanţii navelor au informat că niciuna dintre nave nu se află angrenată în Canalul Suez, cinci dintre acestea se află în Marea Egee şi restul în Marea Mediterană, aflate în aşteptarea deblocării canalului. (News.ro)

6. Experţii însărcinaţi de Uniunea Europeană cu evaluarea energiei nucleare din punct de vedere ecologic urmează să declare că aceasta este sustenabilă, deci investiţiile în acest domeniu pot fi aprobate, arată un document consultat sâmbătă de agenţia Reuters. Cehia, Franţa, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria au cerut Comisiei să sprijine sectorul nuclear din UE, în timp ce Austria şi alte ţări se opun utilizării energiei atomice, insistând asupra pericolului reprezentat de deşeuri şi asupra întârzierilor şi costurilor în creştere ale proiectelor recente. (Hotnews)

Una din Cronica Spațială: Astronomii au reușit pentru prima oară să obțină o imagine cu câmpul magnetic al unei găuri negre, la doi ani de la prezentarea primei imagini cu o gaură neagră. Gaura neagră analizată se află în centrul galaxiei M87, iar lumina polarizată a permis detectarea direcției de mișcare a câmpului magnetic în jurul găurii negre. Câmpul magnetic identificat este suficient de puternic pentru a împinge materia care altfel ar cădea în interiorul găurii negre. (Hotnews)

7. Creștin Democrații cancelarului Angela Merkel continua să piardă procente în preferințele electoratului german. Conform ultimului sondaj, Uniunea Creștin Democrată a scăzut la 25%, în timp ce partidul “Verzilor”, ecologist, a crescut la 23%. Social Democrații rămân stabili, la 17%. Procentul înregistrat de Creștin Democrați este cel mai mic din ultimul an. În Germania vor avea loc alegeri generale în septembrie. (Reuters)

8. Scriitorul George R.R. Martin, autorul cărții care a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a semnat un contract „de opt cifre” cu HBO pentru dezvoltarea de noi programe pentru reţea şi pentru serviciul de streaming HBO Max. Conform unor surse, acordul este încheiat pe cinci ani şi are o valoare de „opt cifre”, între $40 şi $70 de milioane. HBO are în faza de dezvoltare cinci proiecte bazate pe lumea fantastică „A Song of Ice and Fire” a lui Martin şi unul, serialul „House of the Dragon”, la care se lucrează. (News.ro)

9. Prințul William a fost declarat cel mai sexy bărbat chel în viață, conform unei cercetări care a măsurat de câte ori apare descrierea “sexy” în rezultatele căutărilor pe Google. Mike Tyson s-a clasat al doilea, iar actorul Jason Statham ocupă poziția a treia. Președintele rus Vladimir Putin e pe 11. (TheSun)

Una din Cronica Sportivă: Naționala U21 a României a câștigat aseară cel de-al doilea meci jucat la Campionatul European de Tineret, scor 2-1 cu echipa gazdă, Ungaria. Szoke a fost eliminat în min. 42 pentru cumul de cartonașe galbene și, în inferioritate numerică, Ungaria a înscris prima, în min. 56, prin Csonka. România a revenit însă prin golurile lui Mățan (min. 70) și Pașcanu (min. 87). Ultimul meci al nostru în grupe, decisiv pentru calificarea în sferturi, este marți, 30 martie, de la ora 19.00, împotriva Germaniei. (Lead.ro)

10. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a reclamat, sâmbătă seară, ”înscenări mizerabile” în numele formaţiunii şi transmite întreaga susţinere pentru Maia Morgenstern. ”Suntem consternaţi în faţa acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă”, a transmis formaţiunea, apreciind că este vorba despre ”o provocare care trebuie pedepsită în cel mai aspru mod”. Un mesaj care cuprinde ameninţări cu moartea la adresa actriţei Maia Morgenstern a fost trimis către Teatrul Evreiesc de Stat şi este semnat ”din partea partidului AUR”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta Bloomberg BusinessWeek de săptămâna viitoare:

Ți-ar mai putea plăcea
Încrederea managerilor în economia românească a crescut semnificativ în martie și aprilie – Cronica dimineții
Bursa americană a înregistrat noi recorduri – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău