Platforma de vaccinare va permite şi programarea pentru vaccinul de la Johnson & Johnson – Cronica serii

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că platforma de vaccinare va permite, începând de miercuri, şi programarea pentru vaccinul de la Johnson & Johnson. Acest vaccin se administrează într-o singură doză. (News.ro)

2. Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani. Peste 70% dintre specialiștii în investiții chestionați în cadrul sondajului lunar realuzat de asociație se așteaptă ca impactul economic al pandemiei să se resimtă inclusiv în 2022. De asemenea, potrivit aceluiași sondaj, 71% dintre repondenți anticipează majorarea ratei inflației, în timp ce peste 80% prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni. (Profit.ro)

3. Premierul Florin Cîţu a afirmat că primul spital cu finanţare din cadrul Programului Naţional de Reabilitare şi Rezilienţă (PNRR) va fi gata până în 2023-2024. El a explicat că partea bună a PNRR este că „te ţine foarte conectat” şi că sunt nişte borne care trebuie atinse anual pentru a primi banii. (News.ro)

4. Românii care au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus pot să meargă în vacanță în Grecia sau Bulgaria fără să își facă un test PCR sau să prezinte la graniță un document care să arate că s-au vaccinat anti-COVID. Această regulă le poate fi de ajutor mai ales părinților ai căror copii au trecut deja prin boală. Ei nu mai sunt nevoiți astfel să plătească teste PCR pentru cei mici, care nici nu pot fi vaccinați. Este suficientă dovada trecerii prin boală. Adică să arate la graniță testul care confirmă că au avut COVID-19 (Digi24). În România, cei care au avut Covid-19 nu au parte de un tratament similar, fiind obligați să prezinte un test PCR negativ, daca nu sunt vaccinați.

5. Conducerea PNL a stabilit marți în ședința Biroului Executiv data la care va avea loc Congresul partidului: 25 septembrie. Președintele PNL Ludovic Orban a propus data iar liderii partidului au aprobat-o prin vot. Orban le-a prezentat colegilor și calendarul alegerilor. Deocamdată, el este singurul care și-a anunțat candidatura pentru șefia partidului. (Digi24)

6. Planul Național de Redresare și Reziliență va fi prezentat, miercuri, în Parlament, într-o ședință de plen reunit, a anunțat, marți, președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban. De asemenea, pe ordinea de zi a plenului reunit va fi și ratificarea Tratatoului EURATOM, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (Digi24). Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că senatorii şi deputaţii social-democraţi vor intra în grevă parlamentară în situaţia în care, miercuri, în Parlament prezentarea Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu va fi un punct separat pe ordinea de zi. (News.ro)

7. Moderna a anunțat că vaccinul său anti-Covid-19 este extrem de eficient la adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Compania a finalizat studiile clinice pentru această categorie de vârstă. Moderna va depune cereri de autorizare a utilizării vaccinului, pentru această grupă de vârstă, la începutul lunii iunie, la autoritățile de reglementare din întreaga lume. (WSJ)

8. Schimburile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-au prăbușit în primul trimestru din 2021, după Brexit, arată datele publicate de Oficiul Național de Statistică. Exporturile britanice de bunuri spre UE au scăzut cu 18%, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 22%. De asemenea, exporturile Regatului Unit către restul lumi au urcat cu 0,4% iar importurile au scăzut cu 0,9%. Este pentru prima dată din 1998, de când se publică aceste date, când importurile britanice din țările din afara UE le-au depășit pe cele din blocul comunitar. (Profit.ro)

9. 88% dintre americanii care au răspuns la un sondaj realizat săptămâna aceasta au declarat că au încredere, când e vorba de vaccinare, în familie și în prieteni. Pe locul următor sunt colegii de la locul de muncă, 71% dintre respondenți declarând că au încredere în aceștia. (Axios)

10. Cercetătorii de la Wharton School/Universitatea Pennsylvania au calculat că închiderea școlilor din cauza pandemiei va reduce PIB-ul Statelor Unite cu 3,6% până în 2050. Salariile, ca medie orară, vor scădea cu 3,5%. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
PSD: Nu vom vota prelungirea stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile – Cronica serii
Aproape o treime dintre cazurile de coronavirus din ultima săptămână s-au înregistrat în București și în județele Prahova, Argeș, Bihor si Timiș – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău