Politico: 41% dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică făcută de SUA – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană a emis o serie de sancțiuni, inclusiz înghețarea unor bunuri și interzicerea călătoriilor împotriva unor hacker-i conectați cu China, Rusia și Coreea de Nord, despre care se crede că au operat atacuri cibernetice asupra țărilor Uniunii. Până acum, Bruxelles-ul nu a impus niciodată sancțiuni pentru atacuri cibernetice. (Politico)

2. Produsul intern brut al zonei euro a înregistrat o scădere record de 12.1% în a doua pătrime a 2020, din cauza pandemiei coronavirus. Declinul a fost cel mai grav în Spania, unde produsul intern brut s-a redus cu 18.5%, conform unor estimări preliminare, anulând șapte ani de creștere economică. (FT)

3. Dezinformarea despre coronavirus face ravagii în România. Un sondaj a arătat că 41% dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică făcută de SUA. (Politico)

4. Guvernul Estoniei va respinge un plan de construire a unui tunel finanțat de China, sub Marea Baltică, către Finlanda, din cauza îngrijorărilor legate de securitate, a anunțat vineri ministrul pentru administrație publică estonian. Planul presupunea 100 km de cale ferată și rutieră între Tallinn și Helsinki construite de către China Railway International Group, China Railway Engineering Company and China Communications Construction Company. (Politico)

America de Nord

5. Premierul canadian Justin Trudeau a apărut în fața comisiei Camerei Comunelor și a negat că ar avea un conflict de interese, atunci când a participat în discuțiile privind alegerea unei carități cu legături în familia sa, aleasă să administreze un program de burse pentru studenți. Trudeau a declarat că a încetinit procesul de aprobare a programului de $900 milioane  pentru ca serviciul public să aibă mai mult timp să îl revizuiască. (Link)

Australia

6. Trezorierul Australiei Josh Frydenberg a dezvăluit un plan care ar putea forța Facebook, Google și alte platforme digitale să plătească media australiană pentru conținutul lor. Australia este prima țară care a redactat o astfel de lege, în contextul în care mediile tradiționale de știri pierd venituri către marile companii tehnologice, ale căror venituri continua să crească în pandemie. (ABC)

Orientul Mijlociu

7. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a declarat că SUA va iniția „acțiunea necesară”, dacă embargo-ul pe arme împotriva Iranului se va încheia. (TimesofIsrael)

Bonus: După luni de presiuni internaționale, rebelii Huti din Yemen au eliberat șase membri ai credinței Baha`i. Activiștii de drepturile omului spun că adepții Baha’i în Yemen sunt deseori încarcerați ilegal în Yemen pentru credințele lor. (Link)

Asia

8. Departamentul de Stat al SUA a cerut dreptate pentru un cetățean american ucis într-o instanță din Peshawar, Pakistan, în timpul unui proces, pentru că ar fi pretins că este un profet musulman. SUA a cerut Pakistanului să își reformeze controversatele  legi privind blasfemia. (Link)

Africa

9. Testele preliminare pentru a explica motivul pentru moartea misterioasă a sute de elefanți în Botswana indică o toxină apărută natural ca probabilă cauză, conform unui oficial pentru animalele sălbatice. ”Principala noastră atenție .. este acum în investigarea unor factori de mediu mai largi, cum ar fi toxinele produse natural din bacterii care se găsesc în mediu, de exemplu în bălți cu apă”. (Reuters)

America Latină

10. În Chile, peste trei milioane de oameni au încercat să își retragă o parte din pensii, după ce o lege privind un pachet de ajutor legat de coronavirus a intrat în vigoare. Măsura de urgență, căreia i s-a opus guvernul președintelui Sebastian Pinera, a îmbunătățit deja previziunile economice, analiștii anticipâng o creștere a cheltuielilor consumatorilor. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară din 1989, Uniunea Europeană a sancţionat patru oficiali chinezi cu privire la încălcarea drepturilor omului uigurilor în Xinjiang – Cronica Externă
Secretarul britanic pentru afaceri externe a cerut o investigație ONU privind taberele de muncă forțată pentru Uigurii din regiunea chineză Xinjiang – Cronica Externă
2 comentarii la acest articol
 • […] din Cronica Externa: Dezinformarea despre coronavirus face ravagii în România. Un sondaj a arătat că 41% dintre […]

 • Daniel
  aug. 1,2020 la 2020-08-01T20:05:46+03:000000004631202008

  „41% dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică făcută de SUA” – E FUMATĂ!
  E știre din aprilie pe un studiu din martie.
  Dacă faceți arheologia știrilor, e ok.
  Dacă nu – nu citiți cu atenție ce selectați.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău