Ponderea costului dobânzilor în PIB estimat pentru acest an trece pentru prima dată de pragul de 2% – Cronica dimineții

1. Guvernul şi partenerii sociali au căzut de acord în privinţa majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiţi de impozit şi contribuţii de asigurări. Totodată, a fost stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcţiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023. ”Discuţia rămâne deschisă în ceea ce priveşte majorarea şi taxarea salariilor mai mari decât cel minim”, a menţionat ministrul Muncii, Marius Budăi. (News.ro)

2. Cheltuielile statului cu dobânzile sunt planificate pentru anul acesta la 27,97 miliarde de lei după suplimentarea de la recenta rectificare bugetară. Suma este una record, în contextul în care Guvernul a trebuit să contracteze în acest an datorie cu dobânzi tot mai ridicate. Ponderea costului dobânzilor în PIB estimat pentru acest an (cea mai recentă prognoză a CNSP) trece pentru prima dată de pragul de 2%. (Profit.ro)

3. Preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor face toate demersurile pentru a introduce votul de la 16 ani. Gorghiu a spus că un prim pas în acest sens a fost făcut prin adoptarea tacită de către Senat a unui proiect legislativ care vizează modificarea Legii 115/2015 în sensul permiterii exercitării votului de la vârsta de 16 ani la alegerile europarlamentare. (G4Media)

4. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dâncu, este de părere că ”în acest moment” Marcel Ciolacu este persoana potrivită pentru a candida din partea PSD la preşedinţia României. ”El spune că vom face alegeri interne, că aceste alegeri interne o să stabilească mai bine, dar să vedem dacă vom avea alternative. Dar în acest moment el are, din perspectiva noastră, are toate atributele, pentru că îţi trebuie un lucru ca să fii candidat: în primul rând trebuie să ai tot partidul în spatele tău”. (News.ro)

5. Înmatricularea societăţilor va fi posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice, conform noii legi a Registrului Comerţului, care a intrat joi în vigoare, informează un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Programul partidelor de vineri de la Campionatul Mondial din Qatar:

  • Țara Galilor – Iran, ora 12:00
  • Qatar – Senegal, ora 15:00
  • Olanda – Ecuador, ora 18:00
  • Anglia – SUA, ora 21:00

6. Camera inferioară a parlamentului francez a votat o rezoluție care introduce dreptul la avort în constituție. Legea trebuie să fie votată și de Senat pentru a putea intra în vigoare. (NYTimes)

7. Carlos Tavares, CEO-ul grupului Stellantis (Fiat, Peugeot, Chrysler) a ajuns la concluzia că în prezent nu se pot produce vehicule electrice la prețuri accesibile în Europa și analizează transferul producției în țări cu costuri mai mici precum India. “Dacă furnizorii low-cost din India sunt capabili să îndeplinească obiectivele de calitate și cost ale companiei până la sfârșitul anului 2023, ar putea deveni piața de unde vom exporta vehicule electrice către alte țări”, a declarat acesta. (Reuters)

8. Pentru prima oară de la începutul pandemiei, China a raportat peste 30.000 de cazuri noi de infectare. Autoritările au raportat 31.987 noi cazuri pentru ziua de joi. (Bloomberg)

9. Sindicatele asistentelor medicale din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord au stabilit pentru 15 și 20 decembrie zilele în care vor organiza prima grevă din istoria de 106 ani a sindicatului. Decizia a fost luată după ce guvernul britanic le-a respins cererile, considerând că nu pot fi susținute. (SCMP)

10. Departamentul de poliție din San Francisco a cerut permisiunea de a folosi roboți cu arme letale. Departamentul dorește să folosească robotii pentru „antrenamente și simulări, rețineri, incidente critice, circumstanțe urgente, executarea unui mandat sau în timpul evaluărilor de dispozitive suspecte”, potrivit propunerii. Modelul de roboți Remotec are un sistem de arme opțional, iar modelul F5A poate încărca obuze de pușcă adesea folosite în detonarea bombelor. Un model folosit de armata SUA poate fi modificat pentru a adăuga mitraliere și lansatoare de grenade. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – La aproape 27 de ani, echivalentul a 120 de ani în vârsta oamenilor, Flossie, a fost declarată cea mai bătrână pisică din lume de Guinness World Records:

Ți-ar mai putea plăcea
258 de milioane de copii și adolescenți, din întreaga lume, nu merg la școală – Cronica dimineții
Eurostat: Angajații români figurează în statistică pentru anul 2020 cu cele mai multe ore de muncă la nivelul UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău