Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat că renunță la mandat – Cronica dimineții

1. 100 de țări, care dețin 85% din pădurile planetei, au decis că în maximum 9 ani să oprescă și să inverseze defrișarea. Decizia a fost luată la summitul COP26, care se desfășoară la Glasgow. Brazilia, care deține cea mai mare suprafață acoperită cu păduri tropicale, Rusia, Canada, Columbia și Indonezia sunt printre țările care au semnat acest acord. (Bloomberg)

2. Cu o zi înainte de audierea în Parlament a miniștriilor propuși, premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat că renunță la mandat, după o ședința fulger a conducerii PNL. Decizia are loc în contextul în care liberalii nu au reușit să obțină sprijinul parlamentarilor pentru Guvernul minoritar propus de Nicolae Ciucă. Totodată, Florin Cîțu a anunțat că s-a hotărât în Biroul Executiv flexibilizarea mandatului, astfel încât liberalii vor începe negocieri „cu toate forțele democratice din Parlament” pentru formarea unei majorități. Practic, prin această decizie se redeschid negocierile cu PSD și USR. (Hotnews)

3. USR a transmis luni seară, după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat depunerea mandatului, că susţine ideea unui Guvern cu PNL şi UDMR şi că va propune un mecanism clar de luare a deciziilor care să asigure un guvern stabil şi o majoritate funcţională până în 2024. (News.ro)

4. Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că este nevoie de negocieri care să ducă la găsirea unei soluţii, care, chiar dacă va fi tranzitorie, să asigure o largă majoritate în Parlament pentru învestirea unui Guvern. Rafila a afirmat că nu face speculaţii cu privire la o potenţială propunere a sa pentru funcţia de premier din partea PSD, însă, întrebat dacă ar prelua funcţia de ministru al Sănătăţii a afirmat: ”Dacă aş spune nu, ar fi o fugă de responsabilitate”. (News.ro)

5. Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat că sunt voci în partid care cer excluderea sa din partid. El a arătat că nu vrea să părăsească partidul, dar că ar putea lua în calcul acest lucru şi a confirmat că viitoarea formaţiune s-ar putea numi Forţa Liberală sau Forţa Naţională. (News.ro)

Promo: #CazulRobertRoșu produce un nou ecou internațional: Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei dezbate adoptarea unor măsuri pentru consolidarea protecției avocatului la nivel european. În opinia Comitetului de Miniștri, avocații joacă un rol central în protejarea drepturilor omului, mai ales dreptul la un proces echitabil, precum și în implementarea principiilor statului de drept. Reacția organismului european survine pe fondul numeroaselor cazuri de încălcare a drepturilor avocaților, inclusiv atacuri la adresa siguranței și independenței lor, din ultimii ani. Mai multe detalii aici.

6. 7 din 10 români nu au o rutină de economisire şi pun bani deoparte aleatoriu, în funcţie de ce le rămâne la finalul lunii, arată un studiu realizat de Erste Group. Potrivit acestuia, românii economisesc, în medie, 309 lei pe lună, echivalentul a 58 euro, cu un salariu mediu net de 3.541 lei, iar suma medie lunară economisită pe regiune este de 120 de euro. Austriecii continuă să fie lideri în această zonă a Europei, cu o medie de 344 euro lunar, urmaţi de slovaci cu 123 euro şi de cehi cu 119 euro. (News.ro)

7. Novavax a anunțat că vaccinul său anti Covid-19 a primit autorizarea de urgență în Indonesia. Este prima țară din lume care aprobă folosirea acestui vaccin. Vaccinul Novavax este fundamental diferit de vaccinurile Covid-19 autorizate până acum în Statele Unite și Europa. Serul conține particule microscopice cu proteine virale, amestecate cu un compus care stimulează imunitatea numit adjuvant. (NYTimes)

8. Premierul indian Narendra Modi a anunţat luni, la Conferință pe teme climatice COP26, că India va ajunge la emisii zero de dioxid de carbon în 2070, cu 20 de ani mai târziu decât au stabilit marea majoritate a țărilor. (Digi24)

9. Grecia a înregistrat 5.449 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, au anunţat luni autorităţile, cel mai mare număr zilnic de infectări cu coronavirus de la izbucnirea pandemiei la începutul anului trecut. Circa 60,5% dintre greci sunt vaccinaţi anti-COVID-19, mai puţin decât media Uniunii Europene de 64,7%, conform ultimelor date disponibile. (G4Media)

10. Efortul de a combate masculinitatea toxică în SUA a dus la creșterea consumului de pornografie și jocuri video, a declarat senatorul republican Josh Hawley, un suporter al fostului președinte Donald Trump. Hawley a spus că bărbăția este atacată, făcând un apel la reîntoarcerea bărbaților la rolul lor tradițional.  (TheGuardian)

Fotografia dimineții – O casă este acoperită de cenușă vulcanică în La Palma, Insulele Canare. Emilio Morenatti/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Zelenski: Sunt încrezător că se va ajunge la pace. Pierderile Ucrainei sunt dramatice – Cronica dimineții
Ministrul Educaţiei: 68% din şcoli încep cursurile cu prezenţă fizică – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău