Premierul Florin Cîtu: Bugetul pe 2021 va fi construit cu un deficit în jur de 7% din PIB – Cronica serii

1. Peste jumătate din producția de energie electrică a țării a fost generată de surse regenerabile, în această dimineața. (Profit.ro)

2. Premierul Florin Cîtu a declarat luni, după ședința de Guvern, că va fi construit un buget pe 2021 cu un deficit în jur de 7% din PIB, un deficit care nu pune frâna economiei. (Ziare)

3. Salariile bugetarilor vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2020 până când va fi finalizată o „analiză amplă” privind legea salarizării, a anunțat luni, premierul Florin Cîțu. Acesta a precizat că veniturile din sectorul public nu vor fi tăiate. (Hotnews)

4. Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîţu care a explicat că sindicatele ar fi dorit o creştere a salariului minim la 2.400 de lei. Hotărârea de Guvern va fi adoptată în 30 decembrie. (News.ro)

5. Una dintre cele mai mari confederații sindicale, Cartel Alfa, susține că 40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunțat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală, astfel că începând de marți vor fi declanșate proteste. (Hotnews)

6. Creditarea populației și firmelor dă semne de încetinire pe finalul anului. Împrumuturile pentru companii sunt la a doua lună de decelerare după maximul atins în septembrie. Soldul creditului de consum e chiar în scădere, în timp ce împrumuturile pentru locuințe au mers în continuare bine, cu cea mai bună lună din acest an în noiembrie. (Profit.ro)

7. Rata șomajului înregistrat la nivel național a fost de 3,32% în luna noiembrie, cu 0,05 puncte procentuale mai mare decât cea din luna octombrie și cu 0,34 puncte procentuale mai mare decât rata șomajului înregistrat în noiembrie 2019. Numărul total de șomeri la finalul lunii noiembrie 2020 a fost de 290.676 de persoane, mai mare cu 4.945 de persoane față de cel înregistrat la finalul lunii anterioare.  (Profit.ro)

8. Gospodăriile din România au alocat 26% din cheltuielile totale de consum pentru alimente și băuturi non-alcoolice, fiind pe primul loc in UE. Media, la nivelul Uniunii Europene, este de 13%. (Profit.ro)

9. Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în noiembrie cu 1,5% față de octombrie, . până la 410,279 miliarde lei, și cu 15% față de noiembrie 2019, arată datele publicate luni de Banca Națională a României. (Profit.ro)

10. Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu 11,77% în primele 11 luni din 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 5.144 insolvențe. (Profit.ro)

Fotografia serii – Coperta ultimei ediții din acest an a revistei The New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a împrumutat pe primele 10 luni din acest an 64,5 miliarde de lei – Cronica serii
Avocatul Poporului critică dur propunerea ministrului Educației de a pune camere de supraveghere în toate școlile, fără acord – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău