Premierul Florin Cîtu: “Dragi români, o să fie bine!” – Cronica serii

1. Cabinetul Cîţu a primit miercuri votul de învestitură, 260 de parlamentari votând în favoarea noului Executiv, fiind necesare 228 de voturi favorabile. Cîțu le-a transmis românilor, de la tribuna Parlamentului, că “va fi bine”. (News.ro)

2. Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat, în plenul Camerelor reunite, că în acest moment cel mai important lucru e sănătatea românilor şi a dat asigurări că personal va monitoriza obiectivele propuse şi că Executivul nu va propune niciodată obiective care nu pot fi atinse. El i-a asigurat şi pe pensionari şi pe cei care au nevoie de ajutor că ”nu vor fi lăsaţi în urmă”. Florin Cîţu a citit lista Guvernului în aplauzele colegilor de coaliţie, cei mai zgmotoşi fiind cei de la USR PLUS. (News.ro)

3. Viitorul guvern se angajează să nu majoreze taxele și impozitele și să nu introducă unele noi, prevede programul de guvernare prezentat de premierul desemnat, Florin Cîțu. Documentul menționează, însă, „eliminarea distorsiunilor și lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale”, ceea ce ar presupune o creștere a poverii fiscale în anumite zone, dar fără să furnizeze detalii despre categoriile de venituri vizate. (Profit.ro)

4. Noul Guvern promite investiții masive în sănătate, construcția a 10 spitale noi, inclusiv maternități, reabilitarea a 25 de spitale județene și a 110 spitale municipale și orășenești, precum și deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate, după modelul Pilonului 2 și 3 de pensii. (Hotnews)

5. Doar 30% dintre români au spus, în cadrul unui sondaj, că se vor vaccina împotriva noului coronavirus anul viitor. 29% refuză vaccinarea, 29% se declară indeciși, 10% nu pot aprecia, iar 2% nu știu sau nu au răspuns. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Numărul băncilor digitale s-a triplat în ultimii trei ani, ajungând la aproape 300, dintre care aproximativ jumătate operează în Europa. Numai în 2019 au fost lansate 70 de noi bănci digitale. (Sifted)

6. Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, a lansat azi un prim atac în interiorul coaliției de guvernare PNL – UDR PLUS – UDMR, criticând prezența lui Sorin Cîmpeanu ca ministru al Educației în guvernul Cîțu. Cioloș a lansat atacul după ce Cîmpeanu, propus de PNL, a trecut de votul comisiilor din Parlament, dar înainte de votul final din plenul legislativului. ”Îl cunosc de multă vreme, dar felul în care a acționat politic și profesional în ultimii ani e departe de ceea ce cred că ar trebui să fie un parcurs politic decent și o referință pentru educația din România”. (G4Media)

7. Avocatul Poporului a transmis, referitor la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în componenţa noului Guvern, că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una „eminamente politică”, care aparţine exclusiv partidelor din coaliţia de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului. Guvernul Cîțu are o singură femeie ministru, Raluca Turcan. (News.ro)

8. Cheltuielile gospodăriilor americane au scăzut, în noiembrie, cu 0,4%, comparativ cu luna precedentă. Este prima scădere înregistrată în ultimele 7 luni. (WSJ)

9. Patru membri ai grupului parlamentar PNL vor să modifice Legea Jandarmeriei pentru a obliga forțele acesteia ca, în cazul în care consideră că situațiile cu care se confruntă pe teren impun folosirea de substanțe lacrimogene, să includă în somațiile prealabile, adresate obligatoriu înainte de intervenție persoanelor considerate agresive, și informații tehnice despre substanțele respective. Somația va fi de forma: „Atenție, se vor folosi următoarele substanțe iritant lacrimogene… Acestea au în componența lor…, ce pot cauza efecte precum…” (Profit.ro)

10. Un excavator în valoare de aproape 500.000 de lei, care fusese declarat furat în Suedia, a fost găsit de poliţiştii de frontieră constănţeni în localitatea Castelu, ei constatând că seria de identificare a utilajului fusese modificată fizico-chimic. (News.ro)

Fotografia serii – Parlamentarii PSD protestând în timpul discursului premierului desemnat. George Călin, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Transporturilor: Autostrada „Unirii” Tg. Mureș – Iași ar putea fi terminată în 2026-2027 – Cronica serii
Ministerul Muncii: Angajatorii trebuie să dispună munca la domiciliu sau în regim de telemuncă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău