Premierul Italian Giuseppe Conte a câștigat un vot de încredere în Senatul italian – Cronica Externă

Europa

1. Premierul Italian Giuseppe Conte a câștigat un vot de încredere în Senatul italian cu 156 de voturi vs 140 împotrivă, punând capăt amenințării imediate cu demiterea sa, după ce partidul Italia Viva s-a retras din coaliția de guvernare săptămâna trecută. (Politico)

2. Într-un interviu pentru agenția de stat rusă TASS, Mihail Gorbaciov a declarat că relațiile dintre SUA și Rusia sunt ”foarte îngrijorătoarea”, dar că Joe Biden ar trebui să înceapă discuțiile cu Kremlinul pentru a stabili ”intențiile și acțiunile clare” ale celor două țări. (Politico)

3. Fostul premier britanic, Theresa May, a argumentat că actualul prim ministru britanic a redus ”poziția de leadership moral global” a Marii Britanii, prin tăierea ajutoarelor internaționale, iar în legătură cu Donald Trump a spus că ”nu a știut niciodată la ce să se aștepte” de la el. (Politico)

Bonus: Comisia Europeană a recomandat ca statele membre ale Uniunii Europene să țintească vaccinarea împotriva COVID-19 pentru 70% dintre cetățenii lor până în luna iunie. (France24)

SUA

4. Joe Biden a depus azi jurământul devenind cel de-al patruzeci și șaselea președinte al SUA, într-o ceremonie de inaugurare ca nicio alta în istorie. (AP)

Orientul Mijlociu

5. Iran l-a sancționat pe președintele Donald Trump și încă nouă oficiali înalți americani pentru ”acte teroriste și împotriva drepturilor omului” împotriva Iran, impunând interdicții de călătorie și înghețând depozite financiare deținute potențial în țară. Administrația Trump a impus sancțiuni dure asupra Iranului, după ce SUA s-au retras din acordul nuclear în 2018. (AlJazeera)

6. SUA  au exceptat grupurile umanitare și Națiunile Unite în desemnarea rebelilor Huti din Yemen ca organizație teroristă internațională și vor permite exportul bunurilor din agricultură, medicină și echipamentelor medicale către țară. Oficialii ONU încă sunt îngrijorați că desemnarea ar putea împinge Yemen într-o foamete pe scară largă. (Reuters)

Asia

7. Guvernul afgan nu va elibera mai mulți prizonieri talibani, a anunțat un înalt oficial, spunând că eliberările anterioare au rezultat în mai multă violență. Talibanii au cerut eliberarea a încă șapte mii de prizonieri. (Link)

Bonus: Fondatorul companiei chineze Alibaba Group, Jack Ma, a apărut într-un discurs video ținut profesorilor din mediul rural, fiind prima sa apariție publică în luni de zile. Ma nu a mai fost văzut de când a avut un discurs controversat în Shanghai în octombrie. (Link)

8. Bangladesh și Myanmar au avut primele discuții din ultimul an, intermediate de China, unde au discutat începerea repatrierii refugiaților Rohingya care locuiesc în Bangladesh în a doua jumătate a anului 2021. Refugiații Rohingya au protestat încercărilor anterioare de repatriere, spunând că nu se vor întoarce în Myanmar fără garanții de siguranță. (Link)

Africa

9. Departamentul de Stat al SUA a declarat că va interzice vizele pentru un număr nespecificat de oficiali tanzanieni, pentru subminarea democrației în timpul alegerilor din 2020 în Tanzania, despre care observatorii străini au spus că au fost eronate. (Link)

America Latină

10. Donald Trump a semnat un ordin executiv care amână deportările a peste 145.000 venezueleni pentru 18 luni. Administrația sa a anunțat de asemenea sancțiuni asupra mai multor entități de business și indivizi acuzați că au ajutat compania de stat a Venezuelei, Petroleos de Venezuela, S.A. (PDVSA), să eludeze sancțiunile anterioare ale SUA. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Alexei Navalnîi: Otrăvirea mea arată că Vladimir Putin se află sub presiune, din cauza protestelor din Belarus – Cronica Externă
Analiza săptămânii 9 – 14 martie 2020 – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău