Președintele Iohannis a respins impunerea de restricții pentru persoanele nevaccinate: Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări – Cronica serii

1. Președintele Klaus Iohannis a respins miercuri impunerea de măsuri discriminatorii pentru persoanele nevaccinate. El a spus că pandemia poate fi depășită prin vaccinare, nu prin discriminare. (G4Media)

2. Cazurile de infectări cu noul coronavirus sunt în creștere și „nu avem motiv să credem că lucrurile se vor liniști”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. El a precizat că peste 89% din secvențierile făcute săptămâna trecută arată că sunt infecții cu varianta Delta a coronavirusului. Dr. Gheorghiță mai spune că în acest moment nu este cazul să se discute despre vaccinarea obligatorie. (Digi24)

3. Ministerul Muncii va pierde, conform documentului de rectificare bugetară, aproape 2,8 miliarde de lei, în timp ce cele mai multe fonduri le vor primi ministerele Sănătății (3,5 miliarde lei), Finanțelor (3,16 miliarde lei – din care 3 miliarde pentru acțiuni generale) și Dezvoltării (1,84 miliarde lei). Suma totală prevăzută pentru rectificare este de 8,99 miliarde în plus față de bugetul alocat în prezent principalilor ordonatori de credite. (Profit.ro)

4. Organizația Mondială a Sănătății a cerut miercuri un moratoriu asupra administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID pentru a suplimenta cantitățile necesare ţărilor care nu au reuşit să imunizeze decât o foarte mică parte a populaţiei lor. (WSJ)

5. Aproape 39.000 de înscrieri au fost înregistrate la studii de licență la cele 19 facultăți ale Universității București, acesta fiind cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 12 ani. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Xiaomi a devenit producătorul de smartphone-uri cu cele mai bune vânzări din Europa, cu 12,7 milioane de unități livrate în Q2, în creștere cu 67,1% YoY. Compania chineză a profitat de scăderea cu 7% a Samsung, cu care a și făcut rocada. Și Apple a avut o creștere solidă în Europa, de peste 15%. (Profit.ro)

6. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele şase luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2020, atât ca serie brută, cu 13,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,6%. (News.ro)

7. Volumul medicamentelor eliberate către pacienți în România a fost de 626,8 milioane cutii, în creștere cu 0,6% față de consumul din perioada iulie 2019 – iunie 2020. Numărul total de zile de tratament a crescut cu 8,7%. (Profit.ro)

8. Înmatriculările de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 32,8% în trimestrul 2 al acestui an faţă de trimestrul II 2020, la 130.485 unităţi, din care 28.938 sunt vehicule noi. (News.ro)

9. Persoanele complet vaccinate din Anglia au de trei ori mai puţine şanse de a fi depistate pozitiv pentru Covid-19 decât cele care nu sunt vaccinate, potrivit ultimelor rezultate ale unui studiu amplu publicat miercuri. (News.ro)

10. Comisia Europeană a anunţat miercuri că a încheiat un contract cu societatea farmaceutică americană Novavax în vederea achiziţionării anticipate a 200 de milioane de doze de vaccin anticovid, după ce acesta va fi aprobat de către Agenţia Euroepană a Medicamentului. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Știrile pozitive ale anului 2019. Mai
Ministrul Educației vrea ca salariul minim pentru profesori să fie de 4.000 de lei net – Cronica serii