Prețurile biletelor de avion au crescut cu 31% la nivel global în intervalul 1 iulie 2021 – 30 iunie 2023 – Cronica de Turism

1. Biletele de tren pentru operatorul de stat CFR Călători pot fi cumpărate începând din 13 septembrie și prin intermediul aplicației mobile 24pay, utilizată în special pentru plata biletelor și abonamentelor la serviciile de transport în comun din numeroase orașe din țară. Facilitățile oferite sunt similare cu cele disponibile la achiziționarea biletelor prin propria aplicație mobilă a companiei sau pe site-ul CFR Călători. (CFR Călători)

2. Niciunul dintre operatorii de transport feroviar din România nu a anunțat până acum în mod oficial că trenurile nu vor circula vineri, 15 septembrie, în intervalul 7:00 – 9:00, în ciuda faptului că în spațiul public s-a anunțat de câteva săptămâni că va fi o grevă de avertisment. În plus, toate companiile vând în continuare bilete inclusiv pentru trenurile programate să circule în intervalul orar respectiv. (Club Feroviar)

3. Compania low-cost HiSky va introduce în 21 decembrie 2023 zboruri de la București la Bordeaux cu o frecvență de două zboruri pe săptămână, în zilele de luni și joi. Biletele pot fi deja rezervate la prețuri care încep de la 60 de euro pe sens. (Boarding Pass)

4. Compania aeriană Swiss va introduce în 28 martie 2024 zboruri pe ruta Cluj-Napoca – Zurich, cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână, în zilele de luni, joi și duminică. Biletele pot fi deja rezervate pe site-ul oficial al companiei de la 90 de euro pe sens. (Airlines Travel)

5. Zborurile operate de Wizz Air de la Suceava către Larnaca (Cipru), Eindhoven (Țările de Jos), Bruxelles Charleroi (Belgia), Paris Beauvais (Franța) și Bologna (Italia) vor fi mutate pe aeroportul de la Iași începând din 28 octombrie, după ce compania low-cost a decis să închidă baza de la Suceava. De la Suceava vor fi operate în continuare zborurile spre Londra Luton, Roma, Milano, Dortmund și Memmingen. (T2T)

Bonus. Prețurile biletelor de avion au crescut cu 31% la nivel global în intervalul 1 iulie 2021 – 30 iunie 2023, potrivit unei analize realizate de Mabrian. Prețurile biletelor pentru companiile low-cost au crescut în medie cu 6%, în timp ce prețurile solicitate de companiile de linie s-au majorat cu 40%. În Europa, cele mai mari scumpiri au avut loc pentru rutele cu destinații în Țările de Jos (pentru jumătatea nordică a continentului) și Portugalia (pentru jumătatea sudică a continentului). (Mabrian)

6. Hotelul Argeș de trei stele din centrul orașului Pitești va fi renovat și redeschis sub brandul ibis Styles până la sfârșitul acestui an, pe baza unui contract de franciză. Hotelul are 45 de camere, iar conceptul de design interior va avea o simbolistică specifică orașului Pitești. (Traveling Mag)

7. Travelator propune un city-break la Napoli pentru 90 de euro de persoană. Prețul include bilet de avion dus-întors cu Wizz Air și Ryanair pentru 41 de euro și 3 nopți de cazare în cameră dublă la Hotel Colombo pentru 99 de euro. Perioada călătoriei este 8-11 noiembrie. (Travelator)

8. Franța a anunțat că va introduce în 2024 un abonament lunar pentru transportul pe calea ferată în valoare de numai 49 de euro pe lună. Abonamentul va permite călătorilor să folosească nelimitat trenurile regionale TER și trenurile Intercity, iar autoritățile analizează opțiunea de a include în abonament și călătoriile cu mijloacele de transport în comun din orașe. Sistemul este similar cu cel existent în prezent în Germania și are scopul de a încuraja transportul pe calea ferată, mai ales după ce zborurile pe distanțe scurte au fost interzise. (Business Traveller)

9. Aeroportul din Helsinki a devenit primul aeroport din lume unde pasagerii pot folosi o versiune digitală a pașaportului stocată pe telefon. Călătorii trebuie să aibă o metodă de deblocare a telefonului, să descarce o aplicație pe telefon și să se înregistreze ca testeri. Cu 4 – 36 de ore înainte de zbor, pasagerii trimit datele stocate în aplicație către poliția de frontieră, iar sistemul funcționează ca în cazul unui boarding pass digital. Pentru început, sistemul este disponibil doar pentru cetățenii finlandezi care călătoresc spre Londra, Manchester sau Edinburgh. (The Mayor)

10. Compania aeriană Japan Airlines a lansat programul pilot Any Wear, Anywhere, prin care pasagerii călătoresc cu avionul fără bagaje de haine și primesc la hotel un set vestimentar rezervat în prealabil în funcție de stilul preferat și de anotimp. La finalul vacanței, setul vestimentar este returnat companiei aeriene. Serviciul va fi testat până în august 2024. (Profit)

Ți-ar mai putea plăcea
Un nou obiectiv turistic în Transilvania: biserica fortificată din satul săsesc Alma Vii – Cronica de Turism
Turiștii care cumpără bilete de avion de la agenții își vor primi banii înapoi în maxim 14 zile în cazul anularii călătoriei – Cronica de Turism