Prima zi de listare a Porsche AG pe bursa din Frankfurt e un succes – Cronica de Business

1. Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că ar putea dura câţiva ani până când producţia globală de energie se va diversifica, prelungindu-se riscul stagflaţiei sau al unei perioade de creştere redusă şi inflaţie ridicată. Într-un discurs rostit la Universitatea Stanford, Malpass a susţinut că pare tot mai probabilă o recesiune în Europa, în timp ce economia Chinei încetineşte semnificativ, iar cea a SUA s-a contractat în primul semestru din 2022. (Reuters)

2. Vânzarea de acțiuni Porsche, în cadrul unui IPO derulat pe bursa din Frankfurt, a adus rapid o creștere a valorii companiei, după primele ore de la listare, deși prețul de pornire anunțat a fost unul maxim. Investitorii au urcat rapid prețul acțiunilor Porsche, în primele ore ale listării companiei germane, după ce prețul cu care VW AG a decis să iasă în acest IPO a fost de 82,50 euro per acțiune, nivelul maxim al intervalului de preț comunicat inițial. Dacă în prima oră de tranzacționare prețul a rămas în jurul valorii de 83 de euro pe acțiuni, în orele următoare prețul a început să crească, fiind înregistrate tranzacții care au depășit 86 de euro. (Profit.ro)

3. Banca Centrală a Angliei a lansat o intervenție de urgență pentru a restabili ordinea pe piețele de obligațiuni, după ce planul guvernului de reducere a taxelor a dus la creșterea costurilor de împrumut și a declanșat o prăbușire a instrumentelor financiare complexe deținute de fondurile de pensii. BOE a anunțat miercuri că va cumpăra obligațiuni guvernamentale britanice „oricât va fi necesar” pentru a calma piețele. (WSJ)

4. Administrația Biden este alarmată de turbulențele pieței declanșate de programul economic al noului guvern al Regatului Unit și caută modalități de a încuraja echipa primului ministru Liz Truss să-și reanalizeze reducerile de taxe. Oficialii din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA sunt îngrijorați de volatilitatea de pe piețele financiare și de efectul pe care îl pot avea asupra economiei în general și lucrează, prin intermediul FMI, pentru a exercita presiuni asupra guvernului doamnei Truss, de a renunța la reducerile de taxe. (Bloomberg)

5. Banca Centrală a Chinei a emis un avertisment dur împotriva celor care pariază pe deprecierea yuanului, ordonând băncilor să-și asume responsabilitatea de a stabiliza moneda. Yuanul a scăzut miercuri la cel mai redus nivel față de dolarul american de la criza financiară din 2008. Declarația băncii centrale vine în contextul în care yuanul s-a depreciat abrupt în ultimele zile. (SCMP)

6. International Finance Corporation (Corporaţia Financiară Internaţională, IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, acordă sprijin companiilor din România printr-o investiţie record în valoare de $458 milioane în anul fiscal 2022 – între iulie 2021 şi iunie 2022 – cu obiectivul de a proteja locurile de muncă, de a sprijini întreprinderile mici şi de a accelera o redresare verde şi rezilientă. (News.ro)

7. Economia Chinei se redresează după impactul pandemiei din al doilea trimestru, cererea de petrol fiind așteptată să crească anul viitor. Recuperarea va veni pe fondul primei scăderi a cererii de petrol din ultimele două decenii. China este cel mai mare consumator de resurse energetice din lume. (Reuters)

8. În SUA, dobânda medie pentru creditele ipotecare pe 30 de ani continua să crească, depășind nivelul de 6,5% pentru prima oară din 2008 până în prezent. (Bloomberg)

9. Amazon.com a anunțat o creștere a salariului pentru angajații din SUA care lucrează în depozite și transportul coletelor. Costul anual al acestor creștere se va apropia de un miliard de dolari. (Bloomberg)

10. Apple a renunțat la planul de a crește producția noilor modele iPhone în acest an. Compania și-a anunțat furnizorii să renunțe la planurile de a crește, cu până la 6 milioane de unități iPhone 14, în a doua jumătate a acestui an. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Averea lui Jeff Bezos a urcat la $189 miliarde – Cronica de business
Raiffeisen, profit în scădere în România – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău