Primul atac militar al administrației Biden: un raid aerian în Siria – Cronica dimineții

1. SUA a efectuat un raid aerian în Siria, atacând bazele milițiilor susținute de Iran de la granița cu Iraq. Atacul aerian, aprobat de președintele Biden, e un răspuns la bombardamentele asupra forțelor americane din Iraq, din ultimele zile. Este prima operațiune militară comandată de administrația Biden. (TheGuardian)

2. Premierul Cîțu a declarat că lucrurile nu mai pot continua ca până acum, iar în 2021 urmează să fie efectuate reforme în sistemul public, inclusiv din perspectva salarizării și pensiilor, în ANAF și la companiile de stat, care au acumulat arierate de 63 miliarde lei. Mesajul a fost însă transmis la scurt timp după ce, în fața protestelor sindicatelor, a afirmat că angajații din sectorul public vor primi aceleași salarii și sporuri ca în 2020, subliniind, totodată, că nu vor fi concedieri. (Profit.ro)

3. Consilierul prezidenţial Andrei Muraru este propus pentru postul de ambasador în SUA, rămas vacant după rechemarea lui George Maior de la Washington, au declarat surse politice. Informația referitoare la nominalizarea lui Muraru vine la trei zile după ce preşedintele l-a rechemat pe George Maior din postul de ambasador la Washington. (News.ro)

4. Cei 27 de lideri ai UE au căzut de acord, după summitul online privind gestionarea pandemiei, să mențină restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații, în contextul în care statele membre încearcă să controleze apariția noilor variante de coronavirus care ar putea opri revenirea economică planificată. (Link)

5. Singura exploatare minieră de zăcăminte de uraniu din România, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, va fi închisă anul acesta, potrivit planurilor Guvernului. România va pierde, cel puțin temporar, avantajul de a dispune de un ciclu nuclear complet, compus din extracție de uraniu brut, procesare și fabricare de combustibil nuclear și utilizare finală pentru producerea de energie electrică. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: După aproape 50 de ani, Ferrari a anunțat că se va întoarce la cea mai importantă clasă din cadrul celebrei cursă de anduranță de 24 de ore de la Le Mans, Franța. Ferrari va intra în clasa Hypercar cu o nouă mașină, începând cu sezonul 2023. (Sportico)

6. Doar 2% din spaniolii eligibili pentru a fi vaccinați împotriva Covid-19 au refuzat, a anunțat Ministrul Sănătății. Procentul îi cuprinde și pe cei care au refuzat din motive medicale. Numărul cazurilor noi, media pe două săptămâni, a scăzut la 206 per 100.000 locuitori, de la aproape 900, cât era la finalul lunii ianuarie. (Reuters)

7. Parlamentul Olandei a adoptat joi o moțiune prin care califică tratamentul aplicat de China minorității uigure drept ”genocid”. Olanda devine astfel prima țară din UE care adoptă o astfel de rezoluție, iar votul ar putea încuraja și alte țări să ia o decizie similară. (G4Media)

8. Beyond Meat, producătorul de “carne” dezvoltată din plante, a anunțat semnarea unor contracte pentru furnizarea produselor sale către lanțurile de restaurante McDonald’s, PizzaHut, KFC și Taco Bell. (WSJ)

9. Ritualul botezului rămâne neschimbat, iar slujbele se vor desfăşura tot prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniţă. Sfântul Sinod a transmis joi că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic, că preotul, în urma discuţiilor cu părinţii şi cu naşii, va trebui să se informeze în legătură cu starea de sănătate a copilului în cazul celor cu sănătate precară. De asemenea, Studenţii la Teologie vor fi instruiţi cu privire la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului. (News.ro)

10. Guvernul chinez a promis că nu va mai utiliza testele anale, pentru detectarea Covid-19, pe diplomații americani. Departamentul de Stat al SUA a protestat spunând că acest gen de testare este sub demnitatea umană. Un purtător de cuvând chinez a declarat că testarea diplomaților americani a fost “o eroare”. (Vice)

Fotografia dimineții – Protest al unei britanice, obligată să stea în carantină la un hotel de lângă aeroportul Heathrow. Jonathan Brady/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
Standard & Poor’s a reconfirmat perspectiva stabilã a economiei românești – Cronica dimineții
Ludovic Orban: E “o minciună gogonată” afirmaţiile celor care spun că va urma o carantină dură după alegerile parlamentare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău