Producătorul finlandez Nokian Tyres va investi 650 milioane euro pentru a construi o fabrică de anvelope la Oradea – Cronica serii

1. Producătorul finlandez Nokian Tyres va investi 650 milioane euro pentru a construi o fabrică de anvelope la Oradea. Compania a ieșit de pe piața rusă și vrea să compenseze pierderile de acolo. Fabrica va produce anvelope pentru autoturisme și producția de serie ar trebui să înceapă în primele luni din 2025. (Reuters)

2. Indicatorul de încredere în perspectivele economice ale României a continuat să crească și în octombrie și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după această primăvară. Indicatorul de încredere economică (ESI) a crescut din nou în octombrie, cu 0,5 puncte la 102,9, a doua lună consecutivă de expansiune. Evoluția este una în contradicție cu cea de la nivelul Uniunii Europene, unde indicatorul este în scădere continuă din luna martie, de la începutul războiului rusesc din Ucraina. (Profit.ro)

3. Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la finalul lunii octombrie la nivelul de 46,291 miliarde euro, faţă de 43,711 miliarde euro la 30 septembrie 2022. (News.ro)

4. Inspectorii Consiliului Concurenței au venit astăzi la băncile care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigații legate de înțelegeri pentru fixarea dobânzilor, au declarat surse oficiale. Cele 10 bănci vizate sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România. (Profit.ro)

5. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat, în plenul Senatului, că va face tot ce poate pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei. Ea a vorbit despre situaţia legată de războiul din Ucraina, afimând că acesta este tot mai aproape, iar rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul lor. Ea a mai spus că trec printr-o criză energetică majoră şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Chegg, o aplicație care ajută elevii să facă temele pentru acasă, a fost acuzată oficial de FCC de neglijență pe partea de securitate. Asta după ce datele a aproximativ 40 de milioane de utilizatori, inclusiv orientarea sexuală și religioasă a acestora, au fost expuse. Pentru a scăpa de acuzații, dezvoltatorul promite că va aplica un plan complex de securitate pe viitor. (NY Times)

6. Persoanele care au reşedinţa în altă localitate decât cea de domiciliu stabilită cu mai puţin de un an înaintea alegerilor vor putea vota doar acolo unde îşi au domiciliul, prevede un proiect de lege depus la Parlament de deputatul PNL Gigel Ştirbu. (G4Media)

7. Israelienii au început să voteze marţi în cadrul alegerilor legislative, al cincilea scrutin într-o perioadă de circa trei ani şi jumătate şi care ar putea marca revenirea la putere a fostului premier Benjamin Netanyahu. (Digi24)

8. Britanicii vor trebui să plătească impozite mai mari în următorii ani pentru a acoperi minusul din finanțele publice, a declarat o sursă din ministerul de Finanțe, în urma unei întâlniri dintre premierul Rishi Sunak și ministrul de finanțe Jeremy Hunt. Producția britanică a suferit luna trecută cea mai mare contracție din mai 2020, optimismul scăzând rapid, conform unui sondaj. (Reuters)

9. Un sistem bazat pe AI, care identifică pacienții care s-au vindecat de melanom (cea mai letală formă de cancer de piele), dar prezintă un risc ridicat de recidivă a fost dezvoltat în cadrul Spitalului General din Massachusetts. Algoritmul a fost antrenat folosind date de la 1.720 de cazuri de melanom în stadiu incipient și a fost învățat să recunoască 36 de caracteristici patologice. (MedicalXpress)

10. Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”, a constatat Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Conform comisiei, ”nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea sau neaplicarea tehnicilor de citare”, dar acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Mondială: România a căzut din rândul țărilor cu venituri mari – Cronica serii
România înregistrează un record absolut al numărului de contracte de muncă, cu aproape 100.000 mai multe la finalul anului 2023 faţă de 2022 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău