Profitul net al sistemului bancar s-a îmbunătățit cu 48% în primele șase luni din 2021 – Cronica dimineții

1. Profitul net al sistemului bancar s-a îmbunătățit cu 48% în primele șase luni din 2021 față de aceeași perioadă din anul trecut, la 4,15 miliarde de lei. Băncile au obținut un randament în creștere al capitalului concomitent cu o creștere a afacerilor. (Profit.ro)

2. Vicepremierul Dan Barna îi acuză pe partenerii de guvernare de la PNL şi UDMR că „au tras pe sfoară” USR PLUS în ceea ce priveşte constituirea comisiei parlamentare de cod electoral, printre ale cărei principale atribuţii ar fi fost adoptarea legii privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. (Hotnews)

3. Premierul Florin Cîţu a admis că modul în care s-a desfăşurat campania internă a PNL nu a adus beneficii partidului dar spune că după Congres liberalii vor putea recupera, cu argumentul: ”Viitorul arată bine dacă facem ceea ce trebuie”. (News.ro)

4. 42% dintre nord irlandezi ar vota o unire cu Irlanda la un eventual referendum, relevă datele unui sondaj. Este cel mai ridicat procent înregistrat, în condițiile în care în iunie susținerea pentru unificare era de 30%. 49% susțin rămânerea în Regatul Unit, iar 9% sunt nehotărâți. (TheGuardian)

Din Cronica de Carte: O farmacie din Italia oferă spre vânzare, în locul medicamentelor anxiolitice și hipnotice (care s-au vândut foarte mult în pandemie), cartea „Scrisoare despre fericire”, de Epicur, la prețul de doar 1 euro (ActuaLitte).

5. Talibanii le vor permite cetățenilor străini și afganilor, care au vize aprobate, să părăsească țara și după 31 august, au anunțat SUA, Marea Britanie și alte țări aliate într-o declarație comună. (Reuters)

6. Deschiderea discuţiilor cu talibanii nu implică recunoaşterea ulterioară a guvernului lor, a afirmat duminică preşedintele francez, Emmanuel Macron. El a pus mai multe condiţii pentru o eventuală recunoaştere, inclusiv „respectarea drepturilor omului” şi a „demnităţii femeilor afgane”. (G4Media)

7. De azi, cu mici excepții, viteza de deplasare a mașinilor pe străzile Parisului este limitată la 30 km pe oră, de la 50 km pe oră. (LeParisiene)

8. Aproape jumătate din adulții americani cu vârsta minimă de 65 de ani nu au mers la dentist în ultimul an, iar unul din cinci, din aceeași categorie de vârstă, și-a pierdut toți dinții naturali. Pentru prima oară de la înființarea Medicare, în 1965, Democrații vor să introducă tratamentele dentare în asigurarea medicală. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Astăzi începe US Open, ultimul Mare Șlem de tenis al anului. Vor debuta chiar în prima zi a turneului patru jucătoare din România: Simona Halep, favorită 12, va juca de la ora 18.00 în compania sportivei italiene Camila Giorgi; Gabriela Ruse, venită din calificări, va juca în primul tur cu sportiva cehă Marketa Vondrousova; Ana Bogdan va juca în compania spaniolei Rebeka Masarova; Irina Begu o va întâlni pe germana Andrea Petkovic. (News.ro)

9. Israel a anunţat, duminică, faptul că toţi cetăţenii cu vârsta de cel puţin 12 ani au posibilitatea să primească a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului. (News.ro)

10. Semne ale vieții extraterestre de dincolo de sistemul nostru solar ar putea fi detectabile pe parcursul următorilor 2-3 ani, spun astronomii de la Universitatea Cambridge care cercetează o exoplanetă oceanică „mini-Neptun”, acoperită complet de ocean și cu temperaturi potrivite pentru susținerea formelor de viață. (Digi24)

Fotografia dimineții – Nicole Gee a postat pe Instagram o fotografie în care ține un bebeluș afgan în brațe, cu câteva zile înainte de a fi ucisă în atentatul de la aeroportul din Kabul:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 5 milioane de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Huawei anchetată pentru furt de tehnologie în Statele Unite