PSD și-a păstrat majoritatea în Camera Deputaților – Cronica serii

1. Deputatul PSD Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, post rămas vacant după condamnarea lui Liviu Dragnea. Ciolacu a obţinut 172 de voturi pentru postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Deputatul PNL Raluca Turcan, susţinută şi de PMP şi USR, a obţinut 100 de voturi. Prin această alegere PSD a aratat că deţine încă majoritatea în Camera Deputaţilor. (News.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat demisia imediată a miniştrilor Carmen Dan şi Teodor Meleşcanu. Preşedintele a anunţat înfiinţarea unei comisii mixte la Administraţia prezidenţială pentru rezolvarea problemelor de la vot şi a spus că politic cei care au organizat prost alegerile trebuie să plătească cu funcţia. (News.ro)

3. Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm. Potrivit comunicatului de presă, în cadrul discuţiei au fost abordate „aspecte ale ultimelor evoluţii de pe scena politică internă, precum şi aspecte ale cooperării bilaterale”. (News.ro)

4. Comisia IT din Camera Deputaților a dat astăzi raport de respingere atât față de proiectul de lege de aprobare a controversatei ‘Ordonanțe a lăcomiei’ (OUG 114/2018), cât și față de proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței care a modificat OUG 114, deputații USR și ai PNL, obținând sprijinul Minorităților și al UDMR. (Hotnews)

5. România și-a păstrat poziția în clasamentul celor mai competitive economii din lume în 2019, clasându-se pe locul 49 din 63 de țări, potrivit celei de-a 30-a ediții a raportului Institutului pentru Management și Dezvoltare (IMD) din Lausanne (Elveția). România se situează în fața unor țări precum Turcia (locul 51), Slovacia (53), Grecia (58) și Croația (60), dar este devansată de Bulgaria (48), Ungaria (47), Rusia (45), Letonia (40), Polonia (38), Slovenia (37), Estonia (35), Cehia (33) și Lituania (29). (Profit.ro)

6. Singapore a detronat Statele Unite și a devenit cea mai competitivă economie în 2019. SUA a fost depășită și de Hong Kong. (Bloomberg)

7. Comisia juridică din Senat a avizat astăzi începerea urmăririi penale pentru liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care est acuzat că a primit foloase materiale de aproape 800.000 de dolari. DNA a transmis, în 7 noiembrie 2018, Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu. (News.ro)

8. Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor s-a cifrat în aprilie 2019 la 4,98 miliarde de lei, în creștere cu 1,4% față de suma raportată în martie 2019, în timp ce restanțele la creditele în valută au urcat cu 0,85%, la 2,839 miliarde de lei (echivalent), conform unui raport BNR. (Profit.ro)

9. Angela Merkel a declarat că „astăzi, în Germania, nu există nicio sinagogă și nicio școală pentru copiii evrei care să nu fie păzită de polițiști germani“ din cauza atacurilor antisemite. (CNN)

10. Netflix a anunțat că-și va retrage investițiile din statul american Georgia dacă legea împotriva avortului va fi adoptată. Netflix este prima mare companie care i-a poziție împotriva legii. Platforma de streaming a filmat/filmează în Georgia producții ca “Stranger Things” și “Ozark.” (Bloomberg)

Bonus: Adolescentul australian care a primit donații de $70.000, după ce a aruncat un ou într-un politician de extremă dreaptă, a anunțat că va dona banii victimelor atacurilor de la moscheile din Noua Zeelandă. Will Connolly, care are 17 ani, a declarat că avocații îl vor apăra pro-bono în procesul intentat de politician și cum banii au fost donați pentru a-și asigura apărarea i se pare normal să-i doneze. (USAToday)

Promo: Știrea serii de la iCEE.fest: UPGRADE 100. Chinezii de la TikTok vorbesc pentru prima dată la un eveniment din CEE. Detalii aici. Aveți 15% discount la orice tip de bilet cu cod voucher 15Cronica – pasul doi din Book Now. AMR 15 zile.

Fotografia serii – Un grafic cu demograficele celor care au votat PNL, PSD și USR-PLUS la alegerile de duminică:

Ți-ar mai putea plăcea
La nivel national, numărul de studenți ce vor să devină ingineri a scăzut cu aproape 15% în ultimii zece ani – Cronica serii
În februarie, România a fost în top 6 țări UE la creșterea volumului comerțului cu amănuntul – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău