Raed Arafat: Nu demisionez – Cronica dimineții

1. Secretarul de stat Raed Arafat a comentat filmul publicat de Libertatea cu prima intervenţie de la Clubul Colectiv. Arafat susţine că nu a ştiut de existanţa acestuia, nu l-a ascuns şi nici nu a dat dispoziţie să fie ascuns. Raed Arafat consideră că nu este normal să se ştirbească încrederea într-o instituţie atât de importantă şi afirmă că în afara pompierilor de la ISU alţii nu există. În final, Arafat menţionează că nu va demisiona, dar, dacă i se va cere demisia, va pleca imediat. (News.ro)

2. Deficitul guvernului federal american, pe anul fiscal 2019, a crescut cu 26%, ajungând la $984 miliarde. Este cea mai mare diferență între venituri și cheltuieli din ultimii 7 ani. (CNBC)

3. Impactul electoral al anchetei Rise Project asupra lui Dan Barna a fost de aproximativ 1%, candidatul USR fiind creditat cu 18,5%, față de 19,7% anterior, potrivit unul sondaj, publicat pe un grup intern al partidului. Cu aceste procente, Dan Barna se situează pe locul al treilea în topul prezidențiabililor, după Viorica Dăncilă care e creditată cu 23,4% în intențiile de vot, în creștere față de măsurătoarea precedentă, și Klaus Iohannis, care are o cotă electorală de 39%, în ușoară scădere. (Hotnews)

4. Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că guvernul liberal propus de Ludovic Orban este net superior guvernelor PSD, însă spune că acest Executiv se va ”încurca” în propriul program de guvernare. Băsescu spune că PNL ar fi trebuit să ia ca reper pentru programul de guvernare raportul de ţară întocmit pentru România de Comisia Europeană. (News.ro)

Promo: Omer Tetik, Director General Banca Transilvania, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, Francois Bloch, CEO BRD – Groupe Société Générale, precum și economistul Lucian Croitoru, Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care va și modera discuțiile, vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Detalii aici.

5. Miliardarul democrat George Soros, unul dintre marii donatori ai Partidului Democrat, o consideră pe candidata Elisabeth Warren cea mai potrivită pentru a deveni președintele SUA. Soros a mai spus că Donald Trump este o anomalie/aberație care pune interesul personal înaintea celui național, iar președintele Chinei, Xi Jinping, este cea mai mare amenințare pentru conceptul de societate deschisă. (NYTimes)

6. Procentul de electricitate produsă în Germania din surse de energie regenerabile a ajuns la un nivel record, 42,9%, în primele nouă luni din acest an, depăşind electricitatea generată de cărbune. (Economica)

7. Trump Organization, firma familiei președintelui american, ia în considerare vânzarea hotelului din Washington D.C., în special din cauza criticilor formulate cum că ar beneficia de avantaje economice generate de funcția ocupată de Donald Trump. (WSJ)

8. Prețurile serviciilor culturale (cinematografe, muzee, teatre, librării, grădinii zoologice, taxa radio tv) au înregistrat cel mai important declin din UE, în ultimul deceniu. (Profit.ro)

9. Cercetătorii de la Richmond University Medical Center, din New York, au confirmat existența sindromului auto-fermentației prin care bacteriile și ciupercile din intestin pot transforma carbohidrații în alcool. (WashingtonPost)

10. O specie de cărăbuș, descoperită pentru prima oară în Kenya, în 1960, a fost numită “Nelloptodes gretae”, după numele activistei adolescente pentru mediu, Greta Thunberg. (BBC)

Fotografia dimineții – Prototipul taxiului aerian Volocopter a zburat pentru prima oară, în Singapore. Ore Huiying/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Vom trai 150 de ani?
Uber a primit 5981 plângeri de agresiuni sexuale în ultimii doi ani, doar în SUA – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău