Rafila: Joi ar putea fi declarată epidemie de gripă în România – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că epidemia de gripă în România ar putea fi declarată pe baza datelor săptămânale care vor fi prezentate joi de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), iar măsurile vizează în principal sistemul de sănătate. Alexandru Rafila a explicat că epidemia de gripă este declarată dacă se înregistrează o creștere de cel puțin 20% a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și dacă 10% din probele prelevate sunt pozitive pentru gripă. (Antena3)

2. Ministerul Educației a trimis o circulară către toate școlile în care precizează că, pentru zilele libere nou introduse de Guvern, profesorii și elevii vor recupera orele pierdute înainte sau după datele respective. Adresa vine după ce, pe 28 decembrie 2022, Executivul Ciucă a aprobat încă trei zile libere pentru angajații din instituțiile de stat, implicit pentru cei din învățământ. Două dintre aceste zile sunt în perioada cursurilor din acest an școlar. (Edupedu)

3. Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat, în emisiunea Talk News de la Prima News, despre rezultatele recensământului populaţiei, că nu suntem acum în pericol, pentru că avem mai mult angajaţi decât oameni care sunt la vârsta senioratului însă trebuie să luăm măsuri din timp, pentru a nu ajunge la o situaţie de impas. Ministrul a anunţat că lucrează la un program cu Ministerul Educaţiei pentru învăţământul dual, tehnologic în România şi organizarea de burse de locuri de muncă pentru tineret. (News.ro)

4. Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau în decembrie 2022 la nivelul de 46,636 miliarde euro, faţă de 45,594 miliarde euro la 30 noiembrie 2022 şi faţă de 40,475 miliarde euro la 31 decembrie 2021. (News.ro)

5. În cel mult 6 luni, cazierul judiciar ar trebui eliberat de către poliție și în formă electronică, confom unui proiect de lege promulgat acum de președintele Iohannis. Deși prevederile legale, datând încă din 2016, nu sunt aplicate în ceea ce privește depunerea online a cererilor pentru obținerea cazierului judiciar, iar secțiile de poliție nu acceptă cererile online, Senatul a adoptat proiectul legislativ promulgat, care reglementează eliberarea obligatorie și în format digital a cazierului, iar luna trecută proiectul a primit votul final al Camerei Deputaților. (Profit.ro)

6. Guvernul polonez a criticat marţi recentul omagiu pe care autorităţile ucrainene i l-au adus lui Stepan Bandera, un lider naţionalist ucrainean din Al Doilea Război Mondial, considerat un erou în Ucraina, dar care în Polonia este văzut drept un responsabil pentru acte de genocid împotriva polonezilor. Viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk a declarat presei la Varşovia că „pentru Polonia este inacceptabil să fie onorat Stepan Bandera, ideologul naţionaliştilor ucraineni care au asasinat zeci de mii de polonezi la Volânia”. (Hotnews)

7. Un studiu care analizează cota de piață a Huawei în Europa, citat de Politico, arată că România se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G, fiind pe locul secund în UE după Cipru. (Profit.ro)

8. Anul trecut, Statele Unite a egalat Qatarul, fiind, alături de țară arabă, cel mai mare exportator de gaze lichefiate din lume. Ambele țări au exportat 81,2 milioane tone de gaze lichefiate. Exporturile SUA pentru acest tip de produs au început în 2016. (Bloomberg)

9. După trei runde de vot, Republicanul Kevin McCarthy nu a reuşit să obţină voturile necesare din partea propriilor lui colegi de partid ca să devină speakerul Camerei Reprezentanţilor din SUA. Sesiunea a fost suspendată până miercuri, fără alegerea speakerului fiind imposibilă desfășurarea activității. (Reuters)

10. Itamar Ben Gvir, noul ministru israelian al securităţii naţionale, o figură controversată de extremă dreapta, a vizitat marţi, la primele ore ale dimineţii, Esplanada Moscheilor, locul sfânt din Ierusalimul de Est aflat în centrul tensiunilor israeliano-palestiniene. Al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sfânt loc al iudaismului, Muntele Templului este situat în Oraşul Vechi din Ierusalim, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel. În virtutea unui statu-quo istoric, non-musulmanii îl pot vizita la anumite ore, dar nu se pot ruga acolo. Cu toate acestea, în ultimii ani, un număr din ce în ce mai mare de evrei, adesea naţionalişti, s-au rugat acolo pe ascuns, o acţiune denunţată de palestinieni ca fiind o „provocare”. (News.ro)

Bonus: Talibanii și-au manifestat îngrijorarea în legătură cu Andrew Tate, arestat în România la finele anului trecut. Ei consideră că Vestul are nevoie de Tate deoarece societatea este “oprimată de feministe”. (Link)

Fotografia diminetii – Rasaritul la St Mary’s Lighthouse, pe coasta de nord est a Angliei. Owen Humphreys/PA:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Donald Trump: “Avem o relație foarte bună cu România, mai bună ca oricând” – Cronica dimineții
Iohannis participă astăzi la mitingul din Piața Victoriei unde PNL vrea să aducă 50.000 de oameni – Cronica dimineții