Rata anuală a inflației a scăzut în mai la 10,6% de la 11,3% în aprilie. Ciolacu desemnat premier – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației a scăzut în mai la 10,6% de la 11,3% în aprilie, atât pe fondul unui efect de bază, cât și al domolirii creșterilor de prețuri. Inflația a coborât pentru a treia lună la rând, după ce fusese 15,5% în februarie, 14,5% în martie și 11,3% în aprilie, arată datele publicate de Statistică. (Profit.ro)

2. România are a doua cea mai ieftină benzină din Europa. Prețul benzinei în România s-a aflat pe un trend descrescător în ultimele luni, după o perioadă de peste un an în care a atins și valori de aproape 8 lei și 70 de bani pe litru. Același traseu l-a avut și prețul motorinei, care în iunie 2022 era în jur de 9,25 lei pe litru. (Digi24)

3. Marcel Ciolacu a fost desemnat marţi premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în urma consultărilor pe care şeful statului le-a avut cu partidele din Parlament. (News.ro)

4. PSD și-a desemnat lista miniștrilor din Guvernul Ciolacu: Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu Ministerul Agriculturii – Florin Barbu Ministerul Economiei și Turismului – Radu Oprea Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr Ministerul Familiei și Tineretului- Gabriela Firea Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan Ministerul Muncii – Marius Budăi Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Un fost executiv Samsung este acuzat că a furat planurile pentru dezvoltarea cipurilor de la cel mai mare producător din lume, pentru a pune bazele unei fabrici identice în China. Investiția urma să fie finanțată de o companie taiwaneză al cărei nume nu a fost făcut public. Învinuitul a înființat deja mai multe fabrici în China și Singapore folosind informații furate. (Bloomberg)

5. Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a anunțat marți că formațiunea sa respinge oferta PNL de a rămâne la guvernare doar cu Ministerul Energiei. Csoma Botond a spus într-o conferință de presă că UDMR vrea să păstreze măcar unul dintre cele două ministere pe care le-a condus în guvernul Ciucă, adică Mediul sau Dezvoltarea. (G4Media)

6. Soldul împrumuturilor statului direct de la populație, prin cele două programe – Fidelis și Tezaur – a ajuns în prezent la circa 34 miliarde de lei, iar Ministerul Finanțelor are în continuare planuri ambițiose pentru creșterea finanțării atrase de la populație. (Profit.ro)

7. Datoria externă totală a României a crescut în primele patru luni cu 8,562 miliarde euro, la 153,12 miliarde euro, de la 144,56 miliarde euro la finalul lunii decembrie 2022, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR). (News.ro)

8. OMV Petrom a anunțat marți că a descoperit noi resurse de țiței și gaze naturale în Oltenia și Muntenia, acestea fiind echivalentul a trei sferturi din productia OMV Petrom în anul 2022. Este „cea mai mare descoperire de țiței din ultimele decenii”. (Hotnews)

9. Inflația din SUA a fost, luna trecută, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Prețurile de consum au crescut cu 4% în ritm anual. (WSJ)

10. Diablo IV a avut vânzări de peste $666 de milioane de când a fost lansat, pe 6 iunie, anunță Blizzard, cu trimitere la temele demonice ale jocului. Gamerii i-au alocat în total 276 de milioane de ore până acum, jocul fiind și pe primul loc în topul stream-urilor de pe Twitch. (NY Times)

Ți-ar mai putea plăcea
10 state est-europene, inclusiv România, au solicitat Comisiei Europene renegocierea contractele pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 – Cronica serii
Veniturile medii lunare ale românilor au crescut cu aproape 14% anul trecut – Cronica serii