Rata de respingere a vizelor românilor pentru SUA a fost anul trecut de 17% – Cronica dimineții

1. Banca Națională a României se arată din nou ”deosebit” de îngrijorată cu privire la accelerarea deficitului de cont curent în ultimul an, care reprezintă un factor de presiune pe deprecierea leului și un simptom al problemelor de competitivitate din unele sectoare ale economiei. Banca centrală se așteaptă ca majorarea salariilor în prima parte a lui 2023 să fie limitată de costurile mai mari ale firmelor cu energia și materiile prime. Pe de altă parte, dinamica inflației este așteptată să încetinească și să revină la o singură cifră din a doua parte a anului. (Profit.ro)

Promo: Dorești să aplici pentru o viză de America și te gândești oare care sunt pașii, documentele necesare, cât durează totul și cum te programezi pentru interviu la o ambasadă SUA din România sau orice altă țară?  Informează-te acum. Fă-o legal: https://vizeamerica.com

2. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre rata de respingere a vizelor românilor pentru SUA că anul trecut a fost 17%, şi că există foarte mulţi oameni care aplică pentru aceste vize fără să aibă cunoştinţă despre riscurile la care se supun completând neglijent aceste formulare, fiind necesară o campanie de informare publică care să ofere informaţii oamenilor cu privire la această aplicaţie. (News.ro)

3. Vremea se va răci semnificativ începând de marți, 24 ianuarie. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 3-4 grade în majoritatea regiunilor țării. Meteorologii anunță că probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor – sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare – va fi ridicată pe tot parcursul intervalului 23 ianuarie – 5 februarie, în cea mai mare parte din ţară. (Digi24)

4. Austria va face lobby la Uniunea Europeană pentru ca Bulgaria să primească asistenţă în valoare de două miliarde de euro, destinată întăririi securităţii la frontiera cu Turcia, a anunţat luni cancelarul austriac Karl Nehammer, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele bulgar Rumen Radev. (G4Media)

5. În 2026, Germania va avea instalate terminale pentru gaze lichefiate (LNG) capabile să opereze anual 56 de miliarde de metri cubi de gaze, adică echivalentul cantității de gaze importate în 2021 din Rusia, conform unei analize realizate de Ministerul Economiei. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: ​Elena Rybakina este prima semifinalistă de la Australian Open 2023, sportiva care reprezintă Kazahstan trecând în două seturi de Jelenă Ostapenko.

6. Euro s-a apreciat luni față de dolar, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, în urma informațiilor privind majorarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, care contrastează cu estimările analiștilor privind o politică monetară mai puțin agresivă a Rezervei Federale a SUA (Fed). (Profit.ro)

7. 12 țări au agreat să trimită Ucrainei aproximativ 100 de tancuri Leopard 2, dacă guvernul german își va da aprobarea, a declarat un înalt oficial ucrainean. (AbcNews)

8. Depozitele bancare ale populației din China au atins un nivel record anul trecut, pe fondul restricțiilor severe impuse contra pandemiei. Chinezii au în bănci echivalentul a $2600 miliarde, adică de aproximativ 10 ori PIB-ul României. (FT)

9. Un aisberg uriaş, de peste 15 ori mai mare decât Parisul, s-a desprins duminică din Antarctica, au anunţat luni oamenii de ştiinţă britanici. Fenomenul nu se datorează schimbărilor climatice, deşi regiunea este ameninţată de încălzire, potrivit British Antarctic Survey (BAS). Blocul de gheaţă de 1.550 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză duminică, între orele locale 19:00 şi 20:00, în urma unui val puternic care a lărgit o fisură deja existentă în gheaţă, denumită Chasm-1, a precizat organismul de cercetare polară într-un comunicat. (Hotnews)

10. Senatorul rus Andrei Klimov a avertizat Chişinăul că riscă ”repetarea scenariului ucrainean” comentând interviul pe care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a acordat zilele trecute publicaţiei POLITICO în care afirma că odată cu invazia rusă din Ucraina în ţara sa a intervenit o „discuţie serioasă” despre o eventuală renunţare la neutralitatea înscrisă în Constituţie. Conştient că declaraţiile sale vor avea ecou la Chişinău, el s-a adresat direct cetăţenilor Republicii Moldova – pe care o numeşte „ţară vecină” – şi le oferă perspectiva ca ţara lor să devină „provincie a României”, despre care spune că este unul dintre „cele mai înapoiate” state NATO. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta revistei poloneze Wprost:

Ți-ar mai putea plăcea
Armata norvegiană: 310.000 victime cauzate de războiul din Ucraina, din care 30.000 de civili – Cronica dimineții
SUA au furnizat în secret Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău