Recomandări de cărți pentru vara 2019 – Cronica de Carte

1. Pentru că vara a început, se poartă topurile privind recomandările de ”cărți de citit pentru vara 2019”. Cei de la Literary Hub au făcut un clasament al celor mai recomandate cărți în astfel de topuri: pe primul loc, se regăsește, în 21 de liste, ”The Nickel Boys”, de Colson Whitehead; pe locurile următoare se află ”City of Girls”, de Elizabeth Gilbert (deja tradusă la Editura Humanitas), ”On Earth We’re Briefly Gorgeous”, de Ocean Vuong. (LitHub)

2. Și oamenii de știință recomandă cărți de citit pentru vara 2019, deloc ușurele. Printre ele, Underland: A Deep Time Journey, de Robert Macfarlane, Fall; or, Dodge in Hell, de Neal Stephenson sau Because Internet: Understanding the New Rules of Language, de Gretchen McCulloch. (Science Mag)

3. Una dintre cele mai importante reviste literare din America, Tin House, va apărea în această lună pentru ultima dată, după aparițiile regulate din ultimii 20 de ani. Cel de-al 80-lea număr, cu 400 de pagini, reprezintă ”un testament” pentru o revistă literară care a dorit să schimbe lumea literară și a promovat scriitorii din afara ”normei” și a canonului. (New York Times)

4. Emily Ruskovich a câștigat International Dublin Literary Award 2019, pentru romanul său, Idaho. Acest premiu este considerat cel mai mare din punct de vedere financiar din lumea britană: valoarea este 100.000 de Euro. (The Guardian)

5. Premii literare din lumea franceză:

-Marie Gauthier a primit Premiul Goncourt pentru debut, pentru romanul său de 122 de pagini, ”Court vêtue” (L’Obs)

-Prix des libraires 2019 (Premiul librăriilor) a fost acordat lui Franck Bouysse, pentru volumul ”Né d’aucune femme”, publicat de La Manufacture de Livres (Prix-des-libraires)

-Prix Maison de la Press, care a împlinit în 2019 50 de ani, a fost înmânat lui Olivier Norek pentru romanul său Surface. (ActuaLitte)

-Premiul Vaudeville 2019 a fost primit de autoarea Chantal Thomas pentru romanul cu nuanțe autobiografice ”East Village Blues”, despre viața boemă din New York-ul anilor 1970. (L’Obs)

6. Lansări de carte sau evenimente de urmărit zilele următoare:

-Romanul „Serotonină”, de Michel Houellebecq, apărut la editura Humanitas Fiction, va fi lansat miercuri, 19 iunie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19.00. Invitați: Vlad Zografi, Ioan Stanomir şi Cristian Pătrăşconiu, (News.ro)

-Seria de întâlniri ”Povestea unui personaj”, amfitrion Doina Ruști, începe tot miercuri, 19 iunie, la Librarium TNB, avându-l ca invitat pe Ion Caramitru, cu care se va discuta despre Shylock, din comedia „Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare. (Eveniment)

-Mircea Cărtărescu discută cu prietenii săi despre cel mai recent volum, ”Melancolia”, joi 20 iunie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. La eveniment vor vorbi, alături de autor, scriitoarea Ioana Pârvulescu și criticul literar Cosmin Ciotloș. (Eveniment)

7. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times:  la categoria Fiction, ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens (a 39-a săptămână în top); la categoria Non-Fiction, ”Unfreedom of the Press”, de Mark R. Levin (a treia săptămână în top). Printre noutățile săptămânii intrate direct în top 5: Shadow Warrior, de Christine Feehan (a patra carte din seria Shadow Riders, thriller), City of Girls, de Elizabeth Gilbert, la categoria ficțiune; Siege, de Michael Wolff (despre al doilea an al lui Trump la Casa Albă), la non-ficțiune. (New York Times)

8. În cel mai recent top al vânzărilor de cărți din Franța, publicat de revista Lire pentru luna aprilie 2019, pe primele locuri se află următoarele trei cărți: Crépuscule, de Juan Branco; La Vie secrète des écrivains, de Guillaume Musso; Les Gratitudes, de Delphine de Vigan. Printre autorii aflați în top se mai află Camilla Läckberg, Michel Houellebecq (cu Serotonină), David Foenkinos sau Orhan Pamuk. Cea mai vândută carte în format ”de buzunar” este  Crépuscule, de Juan Branco. (revista Lire, nr. 476, iunie 2019)

9. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:

-Aspecte ale economiei românești în timpul Războiului Rece (1946-1991), de Petre Opriș, Editura Trei

-Panorama comunismului în Moldova sovietică. Context, surse, interpretări, de Liliana Corobca, Editura Polirom

-Oameni și întâmplări din Văratecul de altădată, de Fabian Anton, Editura Vremea

10. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:

-Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi, de Mark Mazower, Editura Humanitas

-Mahatma Gandhi – O viata legendara (Biografia), de Romain Rolland,  Editura Herald

-Povestea lui Kullervo, de J.R.R. Tolkien, Editura Rao

-O istorie a evreilor, de Paul Johnson, Editura Humanitas

-Text, timp şi teritoriu. Redescifrarea culturii evreieşti, de Jeremy Schonfield, Editura Polirom

Fotografia zilei: Romanul Idaho, câștigător al International Dublin Literary Award 2019. Sursa: LitHub.com:

Ți-ar mai putea plăcea
Scriitorii Richard Ford, Mihail Șîșkin și Mathias Enard, printre invitații FILIT Iași 2019 – Cronica de Carte
Mario Vargas Llosa a anunțat că cel mai recent roman al său va fi ultimul – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău