Revista Time a anunțat lista celor 100 de cărți obligatoriu de citit ale anului 2023 – Cronica de Carte

1. Ediția București 2023 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România se va desfășura între 22 și 26 decembrie, în Pavilionul Central (A) al Romexpo din București. Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10:00 și 20:00, iar accesul tuturor categoriilor de public va fi gratuit. Sunt așteptate cele mai prestigioase edituri din țară, zeci de mii de titluri, sute de evenimente, cei mai apreciați scriitori români și ultimele noutăți editoriale. (Link)

2. Revista Time a anunțat lista celor 100 de cărți obligatoriu de citit ale anului 2023, printre care se regăsesc volume precum „August Blue”, de Deborah Levy, „Crook Manifesto”, de Colson Whitehead, „Greek Lessons”, de Han Kang, „King: A Life”, de Jonathan Eig, și „Rezervă”, de Prințul Harry (la noi, la Editura Nemira). (Time)

3. Editorii Amazon au ales cele mai bune 20 cărți ale anului 2023, iar primele trei cărți ale anului sunt considerate „The Heaven & Earth Grocery Store”, de James McBride, „The Berry Pickers”, de Amanda Peters, și „The Art Thief: A True Story of Love, Crime, and a Dangerous Obsession”, de Michael Finkel. (Link)

4. Prestigiosul ziar The New York Times, în parteneriat cu Biblioteca Publică din New York, a anunțat, într-o prezentare de excepție, cele mai bune 10 cărți ilustrate pentru copii ale anului 2023, printre care se află volume precum „At the Drop of a Cat”, de Élise Fontenaille, „The Young Teacher and the Great Serpent”, de Irene Vasco, și „How to Write a Poem”, de Kwame Alexander și Deanna Nikaido. (New York Times)

5. Justin Torres a câștigat Premiul de ficțiune National Book din SUA pentru romanul său, „Blackouts”. Premiul pentru categoria de non-ficțiune a fost acordat lui Ned Blackhawk  pentru volumul „The Rediscovery of America: Native Peoples and the Unmaking of U.S. History”, iar cel de la categoria de traducere în limba engleză a fost câștigat de volumul „The Words That Remain”, de Stênio Gardel. (New York Times)

6. Știri despre premiile literare franceze:

-Aleksandar Hemon a câștigat Marele Premiu al literaturii americane 2023 pentru romanul „Un monde de ciel et de terre” (ActuaLitte);

-Premiul Renaudot al liceenilor a fost decernat Liliei Hassaine pentru romanul Panorama, publicat la Editura Gallimard (ActuaLitte);

-Claudine Desmarteau este câștigătoarea Premiul Vendredi 2023 pentru volumul „Au nom de Chris” (Livres Hebdo);

-Au fost anunțați cei cinci finaliști ai Premiului Interallié 2023 (ActuaLitte);

-Robert Menasse a fost desemnat câștigător al Premiului European pentru Carte (ActuaLitte).

7. „Philip și Elisabeta”, de Gyles Brandreth (la noi, la Editura Rao), „Rezervă”, de Prințul Harry (Editura Nemira), „Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch”, de Sally Bedell Smith și „99 Glimpses of Princess Margaret”, de Craig Brown, sunt printre cele 9 cărți pe care ar trebui să le citim dacă ne place serialul The Crown de pe Netflix. (New York Times)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „Iron Flame”, de Rebecca Yarros (al doilea volum din seria Empyrean); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află, pentru a treia săptămână consecutivă, volumul „The Woman in Me”, memoriile cântăreței Britney Spears. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „My Name is Barbra”, memoriile semnate de actrița și cântăreața Barbra Streisand. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Între vii, de Iulian Popa, Editura Humanitas

-Sfârșitul lumii e un tren, de Daniela Rațiu, Editura Cartier

-Scrierea unui roman, de Dumitru Țepeneag, Editura Tracus Arte

-Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, de Alin Rus, Editura Humanitas

-Noi, carnivorii, de Agustina Bazterrica, Editura Pandora M

-Fluture, de Yusra Mardini, Editura Pilot Books

-Borges și eu. O întâlnire, de Jay Parini, Editura Humanitas Fiction

-Un motiv bun pentru a muri, de Morgan Audic, Editura Crime Scene Press

-Origine, de Sasa Stanisic, Editura Paralela 45

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Fiul romancierului John le Carré va scrie un nou roman din seria George Smiley, „cel mai iubit” personaj spion al tatălui său (The Guardian);

-Volumul „Red Memory”, de Tania Branigan, a primit Premiul Cundill pentru cea mai bună carte de istorie a anului (The Guardian);

-„The Heaven & Earth Grocery Store”, de James McBride, este cartea anului 2023 în rețeaua de librării Barnes & Noble (Publishers Weekly);

-Cele mai bune cărți de non-ficțiune ale anului 2023 (Five Books);

-Cântăreața Taylor Swift va fi personaj într-o carte de benzi desenate (Reuters);

-8 romane care au în centru inteligența artificială (CrimeReads);

-Cele mai bune thrillere psihologice (Five Books).

Fotografia ediției: Un copil este surprins în Casa de Cultură avariată din Posad-Pokrovske, un sat din regiunea Herson grav avariat anul trecut în timpul invaziei rusești din Ucraina. Fotografie de Roman Pilipey/AFP/Getty Images.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cărțile verii, citite și recomandate de Barack Obama – Cronica de Carte
O primă ediție a Originii speciilor a lui Darwin, vândută pentru jumătate de milion de dolari – Cronica de carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău