Revolta mercenarilor Wagner s-a încheiat. Prigojin se duce în Belarus – Cronica dimineții

1. Evgheni Prigojin, liderul miliţiei paramilitare Wagner, se va deplasa în Belarus în cadrul unui acord încheiat de preşedintele belarus Alexander Lukaşenko pentru a pune capăt unei rebeliuni împotriva sediului armatei ruse, a anunţat, sâmbătă, Kremlinul. (News.ro)

2. Evgheni Prigojin a declarat sâmbătă seară că le-a ordonat luptătorilor săi, care înaintaseră spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge. Dimineață, șeful Wagner anunțase că deține controlul orașului Rostov pe Don și că nu se va opri până nu va ajunge la Moscova, pentru „a opri răul din conducerea militară”, amenințare lansată încă de vineri seară. „Am ajuns la 200 de kilometri de Moscova și până acum nu s-a vărsat nicio picătură de sânge”, a transmis el. (Libertatea)

3. Agențiile de spionaj americane știau de la mijlocul lunii iunie că șeful milițiilor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o acțiune armată împotriva șefilor armatei ruse și au informat de urgență Casa Albă și alte agenții guvernamentale. (WashingtonPost)

4. Numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut, în primele cinci luni ale acestui an, la nivel naţional, cu 5,9% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 21.294 de fapte la 22.551, a informat sâmbătă Inspectoratul General al Poliţiei Române. (G4Media)

5. Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 24,57%, în primele patru luni din 2023, până la 13.300, față de 10.677 în aceeași perioadă din 2022, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipa naţională U21 a României a pierdut la Bucureşti, scor 0-1, meciul din a doua etapă a grupelor Campionatului European, cu reprezentativa U21 a Ucrainei. Dican a marcat în proprie poartă, în minutul 89. Naționala noastră a fost eliminată din competiție, Spania și Ucraina fiind echipele care merg mai departe.

6. Cei mai mari jucători din domeniul combustibililor fosili vin cu un mesaj clar: tranziția către un viitor verde va necesita mult mai mult gaz natural, potrivit unei analize Bloomberg care vorbește despre planuile marilor jucători din industria de petrol și gaze, inclusive despre proiectul Neptin Deep din România. (Economica)

7. Forțele ucrainene au anunțat sâmbătă cucerirea unor zone în regiunea Donețk, aflate încă din 2014 sub controlul trupelor Moscovei. Ucraina a cerut comunității internaționale să „renunțe la falsa neutralitate” și să „pună capăt răului” provocat de regimul lui Putin. (Digi24)

8. Armata rusă a anunţat sâmbătă că a respins mai multe atacuri ale forţelor ucrainene în sudul şi estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, în timp ce Moscova se confrunta cu rebeliunea Wagner în Rusia. Ministerul rus al Apărării a precizat că nouă asalturi ucrainene au fost respinse în regiunea Doneţk (est) şi unul în Zaporojie (sud). (News.ro)

9. Partidele maghiare din afara Ungariei trebuie să reprezinte interesele maghiarilor care doresc să prospere în patria lor, a declarat Janos Arpad Potapi, secretar de stat pentru comunităţile maghiare din afara ţării. (Digi24)

10. Elon Musk, CEO-ul Tesla, a declarat că a început antrenamentele și lupta cu Mark Zuckerberg, în “cușcă”, chiar s-ar putea întâmpla. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Scooter este câștigătorul concursului Cel mai urât câine desfășurat în California. John G Mabanglo/EPA, via Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Germania trebuie să crească vârsta de pensionare la 69 de ani – Cronica dimineții
Sondaj: 1 din 5 copii din cadrul UE a declarat că este nefericit și îngrijorat pentru viitorul său – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău