România a căzut de pe locul 61, unde se afla anul trecut, pe locul 79 în indexul global al corupției – Cronica dimineții

1. Propunerea ca școlile din localitățile cu rata de infectare de sub 3 la mia de locuitori să fie deschise cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ, anunțată de ministrul Educației luni, a fost momentan respinsă de Ministerul Sănătății, „din motive epidemiologice”. (Hotnews)

2. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de joi Hotărârea nr. 102 care prevede și actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Au intrat în zona roșie: Germania, Elveția, Polonia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Liechtenstein, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Azerbaidjan și Botswana. (G4Media)

3. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunţat că în România a fost înregistrat primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon și a avertizat că este posibil ca o persoană să se infecteze simultan cu SARS-CoV-2 și virusul gripal. (Digi24)

4. România a căzut de pe locul 61, unde se afla anul trecut, pe locul 79 în indexul global al corupției, care măsoară impactul acestui fenomen în rândul a 196 de țări. Țara noastră este ultima din Uniunea Europeană la acest capitol. Primele trei țări, care prezintă cel mai redus risc prezentat de corupție, sunt Finlanda, Norvegia și Noua Zeelandă. (Link)

5. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că normele de aplicare a legislaţiei care prevede acordarea de sprijin pentru achitarea facturilor la energia electrică şi gaze vor fi publicate în următoarele zile. Ministrul a dat din nou asigurări că facturile pentru clienţii care au consum considerat mediu vor fi similare celor din luna decembrie a anului trecut. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 22 WTA şi favorită 2, s-a retras de la turneul de categorie WTA 250 de la Linz înaintea semifinalei cu Jaqueline Cristian, din cauza unei accidentări la genunchi. Cristian, locul 100 WTA, prezentă pe tabloul principal ca lucky loser, ajunge astfel să dispute prima finală WTA din carieră, cu americanca Alison Riske, locul 73 WTA şi cap de serie numărul 8. Riske a beneficiat, în penultimul act, de abandonul compatrioatei sale Danielle Collins, locul 29 WTA şi cap de serie numărul 3, la scorul de 7-5. News.ro

6. Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă consideră că premierul interimar Florin Cîţu este un „produs politic expirat” deoarece a ajuns la 7 la sută popularitate. El susţine că fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban este „practicant al unui tip de clientelism dus până la extrem”. (News.ro)

7. Joe Biden va avea luni o reuniune online cu liderul chinez Xi Jinping, prima de când Joe Biden este președinte al SUA. Biden spera să se vadă fizic cu Xi Jinping, dar liderul chinez nu a mai părăsit China de aproape doi ani, de la izbucnirea pandemiei de COVID. (CNN)

8. Parlamentul European a protestat joi din nou faţă de o decizie emisă anul trecut de Tribunalul Constituţional al Poloniei ce impune o interzicere aproape totală a avortului, considerând această hotărâre drept un exemplu de „politizare” a puterii judiciare, al „colapsului sistemic” al statului de drept şi „ilegitimităţii” Tribunalului Constituţional polonez. Legislativul i-a cerut preşedintelui polonez Andrzej Duda să garanteze accesul „rapid şi deplin” al femeilor la avort. (Hotnews)

9. Salignostics, un startup israelian din Ierusalim, a lansat joi primul test de sarcină bazat pe salivă din lume, afirmând că această metodă ieftină, rapidă şi noninvazivă de a depista sarcina oferă rezultate precise în câteva minute. (News.ro)

10. O femeie nativ americană de 21 de ani din Oklahoma a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru ucidere din culpă a fiului ei după un avort spontan. Poolaw era însărcinată în aproximativ patru luni când și-a pierdut copilul, în spital, în ianuarie 2020. Femeia a fost acuzată după ce a recunoscut că a consumat substanțe interzise, fapt ce ar fi putut provoca pierderea sarcinii. (BBC)

Fotografia dimineții – Un băiat surprins la rugăciunea pentru ploaie în nordul Fâșiei Gaza. Mohammed Salem/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ambasador: SUA sunt recunoscătoare României pentru sprijinul acordat Ucrainei – Cronica dimineții
Ludovic Orban: Școala va începe la 14 septembrie, iar alegerile vor avea loc la 27 septembrie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău