România a realizat cea mai mare reducere a gazelor cu efect de seră din regiune comparativ cu anul 1990 – Cronica serii

1. România a realizat cea mai mare reducere a gazelor cu efect de seră din regiune comparativ cu anul 1990, de la 257 m tone echivalent CO2 la 113 m tone echivalent CO2 în 2022. Raportat la populație, emisiile gazelor cu efect de seră au scăzut de la 11,1 tone per capita, la 5,9 tone per capita, potrivit unei analize Alpha Bank. (Profit.ro)

2. ANAF a colectat în primul trimestru venituri de de 97,1 miliarde lei, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Anul trecut, în primul trimestru, ANAF a colectat 83 de miliarde lei. Fiecare Direcție Regională a reușit să își depășească planul cu cel puțin 100 milioane de lei, Bucureștiul fiind cu 800 milioane lei pe plus. (Profit.ro)

3. Numărul de donatori de organe s-a dublat în prima parte a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. De la începutul anului, în România s-au făcut 76 de transplanturi. (News.ro)

4. Avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de Stat în Ministerul Finanțelor, spune că a identificat 107 legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență de modificare a Codului fiscal în 7 ani și jumătate: mai mult de una pe lună. „Poate că nu putem plăti cât pot ei risipi. Atunci poate că ar trebui pusă un pic de frână pe cheltuieli”, susține el. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Aeroporturile din România au avut 5,18 milioane de pasageri în primele trei luni ale anului, în creștere cu 4,8% comparativ cu perioada similară din 2023 și cu 11,47% comparativ cu primele trei luni din 2019, ultimul an pre-pandemic. Mai mult de jumătate din trafic a fost realizat pe aeroportul Henri Coandă din București: 3,26 milioane de pasageri. (Asociația Aeroporturilor din România)

5. Prognozele indică o scădere a numărului de locuinţe livrate atât în acest an, cât şi anul viitor, în Bucureşti, unde nivelul vânzărilor din primele trei luni a fost cu aproximativ 18% mai mare decât în perioada similară din 2023, arată o analiză a companiei Colliers. Avansul cererii va exercita presiune asupra preţurilor pe termen mediu, se mai scrie in analiza. (News.ro)

6. Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană, arată un studiu publicat joi de Oficiul federal de statistică din Germania. În România au urcat cu 16,1%. (G4Media)

7. Publicația pe teme europene Politico consideră că președintele României se află pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen, dar aceasta este totuși în continuare favorită. Iohannis mai are suficienți competitori, iar drumul până la alegerea unui președinte al Comisiei este lung. (Hotnews)

8. Parchetul General a anunţat continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Petre. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Valoarea acțiunilor Meta a scăzut cu până la 19% după anunțarea rezultatelor financiare din ultimul trimestru, ștergând peste $200 de miliarde din capitalizare. În conferința cu investitorii, Mark Zuckerberg a vorbit foarte mult despre investițiile pe care compania va continua să le facă în AI și metavers. (CNBC)

9. Economia americană a crescut cu 1,6% în primul trimestru, în ritm anual, sub estimarea analiștilor care vedeau o creștere de 2,4%. (WSJ)

10. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul în care este acuzată că s-a numit singură manager de proiect într-un program anticorupție. Clotilde Armand şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1 din partea Alianţei Dreapta Unită. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
61% din populaţia a două dintre cele mai afectate oraşe din Lombardia prezintă anticorpi – Cronica serii
Elevii din România fac cei mai mulți ani de școală obligatorie din Europa – Cronica serii