România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani, din UE, care renunță la școală – Cronica serii

1. România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani din UE care renunță la școală, cu o rată de 16%, în timp ce rata de părăsire timpurie a școlii a scăzut în Uniunea Europeană până la 10% în anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. (G4Media)

2. Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, după discuţiile cu reprezentanţii părinţilor şi a elevilor, că revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie (News.ro). Greva profesorilor va continua, au anunțat liderii federațiilor sindicale din educație după întâlnirea de marți după-amiază cu premierul Nicolae Ciucă și cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. (Hotnews)

3. CEDO obligă România să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis o plângere formulată de Asociația ACCEPT și de mai multe persoane împotriva statului român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția Curții care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”. Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, formate din persoane de același sex (Hotnews). Patriarhia Romană a reacționat marți la decizia CEDO prin care a cerut recunoașterea relațiilor de același sex, arătând că biserica ortodoxă dezaprobă promovarea și legiferarea parteneriatului civil. (Digi24)

4. Primăria Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, propune creșterea semnificativă, de 40 de ori, a amenzilor pentru distrugerea parcurilor din Capitală. Actualele amenzi datează din 2009 și sunt cuprinse între 50 de lei și 100 de lei. (Profit.ro)

5. Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a înaintat Primăriei Sectorului 2 o plângere prealabilă prin care solicită revocarea a 397 de autorizații de construire și desființare emise în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, potrivit unui document. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Mai multe țări europene, inclusiv România, sunt în favoarea implementării unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate, arată un chestionar completat de 20 dintre țările UE. Cea mai radicală opinie vine de la Spania, care cere chiar interzicerea criptării end-to-end. Printre altele, România spune că „nu dorim ca criptarea E2E să devină un refugiu pentru indivizii cu intenții malefice.” (Wired)

6. Antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16, de fabricaţie americană, nu face din NATO parte o parte a conflictului din Ucraina, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. (Digi24)

7. Autorităţile germane investighează dacă un bărbat ucrainean, cu posibile legături cu armata, a fost implicat în sabotajul de anul trecut al gazoductului Nord Stream. Acesta ar fi folosit un paşaport românesc fals, pe numele Ştefan Marcu, pentru a închiria iahtul „Andromeda”, cu care, împreună cu cinci complici, s-ar fi deplasat pentru a amplasa încărcăturile explozive la adâncime. (News.ro)

8. Relațiile din coaliția care guvernează Germania s-au tensionat marți la un nou minim, după ce liberalii au susținut unul dintre proiectele principale ale Verzilor, un proiect de lege care să interzică boilerele pe gaz în casele nou construite începând de anul viitor. Coaliția este alcătuită din Social Democrații cancelarului Scholz, liberali și Verzi. (FT)

9. Durerea cronică este legată de semnalele din cortexul orbitofrontal al creierului (zonă implicată în reglarea emoțiilor, autoevaluare și luarea deciziilor), arată un nou studiu. Experții cred că descoperirea deschide drumul controlării sau chiar a scurtcircuitării acestor semnale cu ajutorul unor dispozitive implantate. (NYTimes)

10. Jurnalista Recorder Anca Simina a anunţat că a dat în judecată Administraţia Prezidenţială „cerând instanţei să oblige statul la transparenţă”, după repetate solicitări de a afla care sunt costurile legate de închirierea aeronavelor cu care preşedintele Klaus Iohannis se deplasează în vizitele externe, încercări la care răspunsul a fost acelaşi şi anume că informaţiile sunt clasificate. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
67,2% rata de promovare la bacalaureat – Cronica serii
Studiu: Mai mult de jumătate dintre copii (55%) vor să plece din România – Cronica serii
Un comentariu
  • LevSt.
    mai 23,2023 la 2023-05-23T23:51:04+03:000000000431202305

    „…16 % vs 10%…”diferenta mare , iar fiecare procent in diferenta, face ca aceasta diferenta sa aiba consecinte in „valori”logaritmice…Cauzele se stiu: Greva profesorilor incurca socotelile coalitiei(Raluca Alexandrescu_revistat 22) „…un tablou general dezolant al învățământului și un minim istoric al alocației bugetare pentru Educație…”–-___–– acest tablou este datorat -in primul rand- cauzelor majore, infiltrarea popimii in structura de „invatzamant”, din scolile publice si 2), ce se si spune, bugetul pentru educatie, insa dascalimea romana -pur-si-simplu- se infrateste cu opresorul, scopul grevei lor NU AR TREBUI sa fie DOAR mai multi bani pentru ei ci mai multi bani pentru ei dar si pentru sistem, iar aceasta nu se poate realiza decat prin „taierea oxigenului”, la imensele caste parazitare, care consuma imens din resursele bugetare, asa ca pentru medici/sanatate si dascali/ educatie, nu raman decat firimituri, iar aceasta in conditiile cand dascalimea (totala), numara cel putin 1/2 milion suflete, practic cea mai densa sectiune a intelectualitatii, cea ce ar trebui sa le dea putere, adica -inca odata- sa semneze pentru distrugerea parazitismului institutionalizat, si -expres si concret- cele doua clase(dascalime/medici + personal adiacen, care trebuie sa treaca de 1 milion)-ar trebui sa colecteze semnaturi pentru destituirea si a lui ihan si a degeneratului din urmatorul post, , Romania este in apropierea unui punct f. critic(financiar), iar banii exista chiar si in tara, sunt doar sistematic FURATI de iohan si ciuca si -desigur de celelalte max. 2 sute mii de paraziti de inalta performanta, evident la supt banul public…(sant si latrai care se multumesc cu cativa creitzari aruncatzi in scuipatoare, conteaza si ei, dar cei de varf trebuie terminati primii si imediat, cei mici se vor reforma, vor pupa si linge si eshapamente de Trabant, nu doar de Mercedesuri…)

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău