România, locul 5 în UE după suprafața agricolă, a fost penultima țară UE după creșterea producției agricole în 2022 față de 2021 – Cronica dimineții

1. România, locul 5 în UE după suprafața agricolă, locul 7 după valoarea producției, a fost penultima țară UE după creșterea producției agricole în 2022 față de 2021. Valoarea producției agricole a Uniunii Europene a avut o creștere record de 19% în 2022, față de 2021, grație prețurilor mai mari, conform datelor publicate de Eurostat. (Cursdeguvernare)

2. În primele nouă luni ale anului, în Capitală s-au înregistrat peste 32.200 de tranzacții imobiliare, în scădere cu 21% comparativ cu perioada similară din 2022. Scăderea la nivel național este de 16%. (Adevarul)

3. Autorităţile din Ucraina au transmis, joi seară, că Guvernul a adoptat decizia înlocuirii aşa-numitei ”limbi moldoveneşti” cu ”limba română”, dar sunt necesare modificări legislative pentru a duce la îndeplinire această modificare. Manualele pentru clasa a V-a despre care s-a scris că ar conţine în continuare sintagma ”limba moldovenească” au fost aprobate în luna mai, iar ministerul de resort a decis oprirea tipăririi lor. (News.ro)

4. Premierul Marcel Ciolacu va face, la începutul lunii decembrie, o vizită în Statele Unite ale Americii, au confirmat surse politice. Deocamdată, detaliile deplasării nu sunt bătute în cuie, însă printre oficialii cu care premierul ar urma să se întâlnească sunt secretarul de stat Anthony Blinken și vicepreședintele Kamala Harris. (Hotnews)

Știrea Hope.ro: Azilul Ichoan din Japonia a „angajat” în jur de 70 de copiii de până la trei ani pentru a aduce zâmbetul pe fața bătrânilor internați. Copiii se joacă și aleargă printre bătrânii internați, aducând bună dispoziție mai ales pentru cei care nu mai au familie sau ale căror rude vine foarte rar în vizită.

5. Un indicator ce măsoară gradul de îndatorare la nivel mondial a crescut în trimestrul trei din 2023 până nivelul record de $307.400 miliarde, în timp ce raportul datorie/PIB în statele emergente a atins un maxim istoric, conform unui raport al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar. (G4Media)

6. Guvernul Ungariei va majora, de luna viitoare, salariul minim cu 15%, la 266.800 forinţi (709 euro), în timp ce în cazul absolvenţilor de studii superioare salariul minim urcă cu 10%, la 326.000 forinţi (860 de euro), a anunţat ministrul Dezvoltării Economice. (Digi24)

7. Pentru al șaselea an la rând, Pentagonul a eșuat să finalizeze un audit independent al sistemelor sale de contabilitate. Pentru a efectua auditul, 1.600 de auditori au efectuat 700 de vizite la fața locului și au evaluat $3800 miliarde în active și $4000 de miliarde în pasive. Cerut de lege, auditul anual evaluează procesele de păstrare a evidențelor pentru sistemele de arme, personalul militar și proprietățile Pentagonului din întreaga lume. (Reuters)

8. Consiliul Constituțional al Franței a blocat joi una dintre cele mai sensibile măsuri din proiectul de lege privind justiția: activarea de la distanță a telefoanelor mobile și a dispozitivelor electronice pentru a asculta și filma persoanele implicate în anumite anchete fără știrea lor. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: În urma demiterii lui Urs Fischer, Union Berlin a numit-o pe Marie-Louise Eta ca antrenor secund al tehnicianului interimar Marco Grote. Este prima femeie care ocupă această funcție la un club din Bundesliga.

9. Anul viitor, Amazon va începe să vândă mașini în SUA, primul partener fiind Hyundai, a anunțat CEO-ul Andy Jassy. (Link)

10. Preşedintele Austriei a fost muşcat de câinele Maiei Sandu. Alexander Van der Bellen, aflat în vizită în Republica Moldova, s-a aplecat să îl mângâie, dar câinele, un maidanez numit Codruț, l-a mușcat de mână, oficialul de la Viena fiind văzut apoi cu pansamente aplicate pe locul mușcăturii. (TVR)

Fotografia dimineții este din 1985, când președintele Chinei, Xi Jinping, s-a fotografiat în lângă Golden Gate, cu ocazia unei vizite în SUA. SpokespersonCHN:

Ți-ar mai putea plăcea
Orban: Plata anumitor obligații fiscale pentru firme este posibil să fie amânată 3-4 luni – Cronica dimineții
Guvernul va adopta azi Starea de Alertă – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    nov. 17,2023 la 2023-11-17T10:00:46+02:000000004630202311

    Marcel Ciolacu, vizita in SUA…___–-___ marcel maduro, un alt turist cu norma intreaga, pe banii celor ce platesc taxe, in timp ce „sanatatea” din Romania a ajuns abator uman, tocmai ca pentru acest departament nu sunt bani, numai iohanis a cheltuit -aiurea- in ultimii 2 ani, cel putin zece milioane euro!!!___–-___”..Dacă vocea ASSMB, instituţie care administrează 19 spitale, este ignorată, nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă în alte judeţe, în spitalele din oraşele mici (Ziare.com) Avertismentul directoarei Administrației Spitalelor pentru Guvern: ”Nu am mai trăit o astfel de criză. Sănătatea este un drept care nu poate fi sacrificat”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău