România și Ungaria au furnizat în luna iunie aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei – Cronica dimineții

1. Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, că pretenţia noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensaţi rezonabil iar aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja s-au obţinut primele progrese. “Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot”, a mai spus preşedintele. (News.ro)

2. România și Ungaria au furnizat în luna iunie aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei, care la rândul său și-a dublat în această lună volumele importate până la un nivel record, ca urmare a bombardamentelor rusești ce au afectat sistemul național. (Profit.ro)

3. Președintele Klaus Iohannis a declarat că în România nu ne așteaptă nicio criză și nu ne așteaptă creșteri „fantastice” de taxe. Președintele a precizat că după alegeri, “este clar că guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a crește și pentru a găsi soluții la problemele de colectare”. (News.ro)

4. Piața finanţărilor ipotecare a accelerat puternic în prima parte a acestui an, volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei din primele cinci luni urcând la 18,6 mld. lei, nivel aproape dublu faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2023, potrivit datelor BNR. Însă, o parte importantă din volumul creditelor ipotecare noi reprezintă de fapt rostogoliri/refinanţări/rescadenţări ale unor împrumuturi anterioare la dobânzi mai mici, uneori fixe timp de câţiva ani, aflate în ofertele băncilor. (Link)

5. Țările NATO se angajează să sprijine Ucraina pe o „cale ireversibilă” spre integrare şi cer Chinei să înceteze orice sprijin pentru efortul de război al Rusiei împotriva Kievului, potrivit declaraţiei finale a summitului de la Washington. Ţările NATO intenţionează să furnizeze Ucrainei o finanţare minimă de 40 de miliarde de euro în cursul anului viitor şi să stabilească un mecanism de coordonare a furnizării de echipamente militare şi de instruire pentru Ucraina. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Anglia a câștigat cu Olanda, 2-1, în semifinalele EURO 2024. Au marcat: Kane 18, Watkins 90+1 / Simons 7. Englezii vor juca pentru trofeu cu Spania.

6. Tesla este primul producător de automobile electrice din Europa care se vede nevoit să majoreze prețurile mașinilor pe care le produce în China și le vinde pe piața din UE. Măsura vine ca urmare a introducerii unor tarife vamale suplimentare, de către Comisia Europeană. Model 3, produs în China, s-a scumpit cu aproximativ 1500 euro. (Profit.ro)

7. Apple a redevenit cea mai valoroasă companie listată pe bursa americană după ce prețul acțiunilor a crescut cu 2%. Capitalizarea Apple a ajuns la aproape $3600 miliarde, fiind urmată de Microsoft, cu o capitalizare de ~ $3500 miliarde, și Nvidia, evaluată de bursă la ~ $3300 miliarde.

8. Actorul George Clooney, un simpatizant al democraților care a coorganizat recent o strângere de fonduri pentru Joe Biden, i-a cerut preşedintelui SUA să renunţe la candidatură pentru că „nu poate câștiga bătălia împotriva timpului”. (Libertatea)

9. Depozitele din bănci ale populației din Germania au atins un nou record, în mai, ajungând la €2800 miliarde. (Link)

10. Marea Britanie va pierde cei mai mulți milionari până în 2028, conform unei analize pe averi făcute de banca elvețiană UBS. Scăderea milionarilor britanici va fi de 17%. Olanda e o altă țară unde numărul milionarilor va scădea, cu 4%, în condițiile în care raportul arată ca în 52 de țări din cele 56 analizate, numărul persoanelor cu avere de peste un milion de dolari va crește. (FT)

Fotografia dimineții – Un monument al Republicii din Paris vandalizat cu graffiti după alegerile parlamentare din Franța. Artur Widak/NurPhoto/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Astăzi Parlamentul va vota moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva guvernului Orban – Cronica dimineții
Oficiali americani: Israelul ne-a anunțat că va ataca Iranul. Explozii auzite în această noapte în Iran – Cronica dimineții