Roverul Perseverance a înregistrat o eclipsă de Soare pe Marte – Cronica Spațială

1. Roverul Perseverance a înregistrat o eclipsă parțială de Soare pe planeta Marte cu ajutorul camerei Mastcam-Z. Clipul video prezintă modul în care Phobos, unul dintre cei doi sateliți naturali ai planetei Marte, a trecut prin fața Soarelui. Eclipsa este semnificativ mai scurtă decât eclipsele obișnuite de Soare de pe Pământ, ca urmare a faptului că Phobos are un diametru de numai 22 de kilometri, comparativ cu diametrul de aproape 3.500 de kilometri al Lunii. (Universe Today)

2. Cercetătorii au identificat un obiect stelar care a apărut la numai 750 de milioane de ani după Big Bang și ale cărui proprietăți îl plasează între o galaxie și un quasar, motiv pentru care este considerat un precursor pentru formarea unei găuri negre supermasive. Este practic pentru prima oară când cercetătorii descoperă un astfel de precursor al unei găuri negre supermasive, iar acum speră să înțeleagă mai bine modul în care se formează acestea din urmă. (Futurity)

3. Astronomii au detectat un nou tip de explozii solare, pentru care au inventat și un nou termen: micronova. Așa cum sugerează și numele, micronova este o explozie de intensitate mai mică comparativ cu nova. Nova reprezintă o explozie a unei stele în urma căreia steaua respectivă devine temporar mai strălucitoare înainte de a reveni la forma inițială. Micronovele au o durată de numai câteva ore. (ZME Science)

4. Cercetătorii au descoperit că există o serie de asemănări izbitoare între crestele paralele de câteva sute de kilometri de pe “continentul de gheață” de pe satelitul Europa al planetei Jupiter și crestele observate în gheața din Groenlanda. Pe baza acestor elemente, cercetătorii consideră că, dacă s-au format într-un mod asemănător, atunci există mari șanse ca aceste creste de pe Europa să transporte spre oceanul de sub gheață o serie de elemente chimice necesare vieții. (The Guardian)

5. Telescopul spațial Hubble a obținut o imagine în care se observă așa-numite “aripi galactice” produse în urma unei coliziuni între două galaxii îndepărtate care a început în urmă cu câteva miliarde de ani și în urma căreia acestea se vor uni. “Aripile galactice” fac parte din sistemul cunoscut după numele de cod VV689. (Space)

6. NASA a decis să retragă în hangar racheta Space Launch System, după ce o serie de teste de alimentare cu carburant nu s-au putut finaliza din cauza unor probleme legate de alimentarea cu hidrogen. În urma acestei decizii, este foarte posibil ca misiunea Artemis 1, care prevede lansarea unei capsule fără echipaj uman pe orbita Lunii, să fie amânată din nou. (Space News)

7. Cei trei astronauți chinezi prezenți pe Stația Spațială Chineză au revenit cu bine pe Pământ după o misiune de 6 luni la bordul modulului principal Tianhe. În prezent, pe Stația Spațială Chineză nu mai există niciun astronaut, iar următoarea misiune cu echipaj uman va fi lansată în luna iunie. (Space News)

8. Compania privată Astrobotic a prezentat Peregrine Lunar Lander, un lander pe care intenționează să-l trimită pe Lună în cursul acestui an. Cu o înălțime de 2 metri, vehiculul se bazează pe cinci motoare pentru a călători prin spațiu și pentru a ajunge apoi pe suprafața Lunii. Principalul obiectiv al dezvoltării unui astfel de lander este să trimită diverse echipamente pe Lună pentru viitoarele misiuni cu echipaje umane. (The Verge)

9. Experții de la Academia Națională a Statelor Unite au propus NASA o misiune spre Uranus care să includă o sondă care să orbiteze planeta și o sondă care să pătrundă în atmosfera planetei. Dacă va fi aprobată de NASA, o astfel de misiune ar putea fi lansată undeva după anul 2030. (Science Alert)

10. Cei patru astronauți privați de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au fost nevoiți să-și amâne revenirea pe Pământ până în 24 aprilie din cauza vremii nefavorabile din zona în care capsula urmează să amerizeze. Aceasta amânare a bulversat și programul lansării misiunii Crew-4 cu astronauți NASA și ESA, care va avea loc cel mai devreme în 26 aprilie. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Telescopul spațial James Webb a realizat primele imagini cu planeta Marte – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit pentru prima oară apă pe asteroizi – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău