Roverul Perseverance începe să caute urme de viață pe planeta Marte – Cronica Spațială

1. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a început o nouă campanie de colectare de date, care a fost numită Delta Front Campaign și care se desfășoară în ceea ce a fost în trecutul geologic delta unui râu din craterul Jezero. Noua campanie are ca scop principal efectuarea de analize asupra rocilor din zonă pentru a identifica posibile semne de viață din trecutul geologic al planetei. Un alt scop este colectarea de probe de rocă pentru ca acestea să fie trimise la un moment dat spre Pământ cu o altă misiune. (NASA)

2. În cel mai recent zbor al său pe planeta Marte, care a avut loc în 19 aprilie, elicopterul Ingenuity a fotografiat parașuta cu ajutorul căreia a ajuns cu bine pe suprafața Planetei Roșii împreună cu roverul Perseverance. Parașuta a fost fotografiată cu scopul de a ajuta inginerii să stabilească o serie de parametri pentru viitoarea misiune care va avea rolul de a prelua și trimite pe Pământ rocile colectate de Perseverance. (Space)

3. Dunele de nisip existente pe Io, a treia cea mai mare lună a planetei Jupiter, s-au format datorită lavei vulcanice care curge prin subteran, potrivit unui nou studiu realizat de astronomii de la Universitatea Rutgers pe baza imaginilor realizate de sonda spațială Galileo în perioada 1995-2003. În mod tradițional, dunele de nisip se formează sub acțiunea vântului, însă Io are o atmosferă cu o densitate foarte scăzută, motiv pentru care vânturile au viteze foarte scăzute. Io este considerată cea mai activă “lume” din sistemul nostru solar, datorită prezenței a sute de vulcani. (Rutgers University)

4. Astronomii de la European Southern Observatory (ESO) vor anunța informații noi despre galaxia Calea Lactee în cadrul unei conferințe care va avea loc în 12 mai. Informațiile se bazează pe datele provenite de la proiectul Event Horizon Telescope (EHT), care a fost responsabil pentru realizarea primei imagini cu o gaură neagră, în 2019. (Science Alert)

5. Astronautul american Jessica Watkins a devenit prima femeie de culoare care ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale. Watkins face parte din echipajul misiunii Crew-4 lansată de SpaceX în 27 aprilie la bordul unei capsule Dragon Freedom. Ea este inclusă în echipa de astronauți Artemis, ceea ce înseamnă că este eligibilă să fie selectată pentru una dintre viitoarele misiuni NASA cu echipaj uman pe Lună. De altfel, NASA a anunțat că își propune să trimită prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună în cadrul misiunilor Artemis. Misiunea Crew-4 a marcat de asemenea și un record pentru SpaceX, întrucât andocarea la Stația Spațială a avut loc la numai 16 ore de la lansare. (Space)

6. O misiune umană la ecuatorul planetei Marte cu 6 astronauți și-ar putea asigura necesarul de energie electrică prin intermediul unor sisteme de panouri fotovoltaice, întrucât în zona ecuatorului intensitatea solară și temperaturile de la suprafață sunt suficient de ridicate. Într-un astfel de scenariu, panourile fotovoltaice ar oferi o eficiență mai mare decât sistemele de fisiune nucleară în termeni de energie electrică generată și masă totală a componentelor. În schimb, o misiune la poli ar trebui să se bazeze strict pe energie nucleară. (Frontiers în Astronomy and Space Sciences)

7. NASA a anunțat finalizarea cu succes a fazei de aliniere a instrumentelor telescopului spațial James Webb, care acum este pregătit să realizeze “imagini bine focusate” cu toate cele patru instrumente ale sale. Următoarea fază este punerea în funcțiune a instrumentelor, etapă care va avea o durată de aproximativ două luni. (NASA)

8. China pregătește un test pentru alterarea traiectoriei unui asteroid, misiune prin care încearcă să producă un sistem de apărare a Pământului împotriva unei coliziuni periculoase cu un corp ceresc. Planul prevede dezvoltarea unui sistem de avertizare și conceperea unui software care să simuleze operațiunile unei astfel de misiuni. China va identifica apoi un asteroid pentru a testa sistemul de alterare a traiectoriei, iar misiunea ar putea avea loc în 2025 sau 2026. (SpaceNews)

9. Boeing a programat pentru 19 mai următorul test fără echipaj uman care prevede lansarea vehiculului Starliner spre Stația Spațială Internațională. Aceasta va fi a doua misiune de test după cea ratată din decembrie 2019 și după numeroase probleme tehnice înregistrate în timpul pregatorilor pentru misiunea actuală. Naveta Starliner va folosi pentru lansare o rachetă Atlas V. (Starliner Updates)

10. China a anunțat că intenționează să înceapă în 2023 sau 2024 construcția unei rețele de sateliți pe orbita Lunii pentru comunicații și servicii de navigație care să fie utilizate de viitoarele misiuni cu echipaj uman. Agenția Spațială Chineză susține că orice țară este binevenită să se alăture acestei misiuni, însă nu a oferit niciun fel de detalii suplimentare. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Atmosfera lui Venus ar putea fi prielnică pentru găzduirea unor forme de viață – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit pentru prima oară cuarț în atmosfera unei exo-planete – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău