Rusia a anunțat că durata de viață a Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost prelungită până în anul 2028 – Cronica Spațială

1. NASA a publicat primele date obținute de instrumentul SuperCam al roverului Perseverance de pe Marte. Pe lângă o serie de imagini de detaliu cu o rocă analizată, SuperCam a transmis și trei fișiere audio care reprezintă practic primele sunete înregistrate vreodată pe o altă planetă. Primele două fișiere audio cu capturat în premieră sunetul vântului pe Marte, în timp ce al treilea fișier audio a surprins sunetul laserului utilizat de instrumentul SuperCam în timpul operațiunilor de analiză a rocilor. Intensitatea sunetului generat de laser diferă în funcție de duritatea rocii analizate. (Primele sunete înregistrate pe Marte, sunetul vântului, sunetul laserului)

2. Oamenii de știință au descoperit pentru prima oară apă și materie organică pe un asteroid. Misiunea Hayabusa a Agenției Spațiale Japoneze (JAXA) a colectat o mostră de pe asteroidul Itokawa, care a ajuns în siguranță pe Pământ în decembrie 2020. După analize amănunțite, cercetătorii au descoperit apă și materie organică pe un grăunte. Principala ipoteză este că asteroidul a evoluat miliarde de ani, timp în care a încorporat apă și material organic, la fel ca Pământul. (Nature)

3. Cercetătorii au descoperit pentru prima oară dovezi ale unei activități tectonice globale pe o planetă situată în afara Sistemului Solar. Potrivit studiului, exoplaneta LHS 3844b, aflată la 45 de ani lumină de Pământ, are material vulcanic “transportat” în interiorul planetei dintr-o emisferă în alta. (EarthSky)

4. Cercetătorii NASA bănuiesc că au descoperit cauza reală pentru producerea fenomenului de lumină zodiacală. Lumina zodiacală este porțiunea luminoasă a cerului de formă triunghiulară care se formează la apusul și la răsăritul Soarelui din cauza luminii reflectate de particule de praf. Până acum, cercetătorii credeau că fenomenul se produce din cauza prafului adus de cometele și asteroizii care tranzitează Sistemul Solar. Totuși, datele furnizate de sonda spațială Juno pe parcursul călătoriei sale spre Jupiter au scos în evidență că, cel mai probabil, particulele respective de praf provin de pe Marte, în urma furtunilor globale de nisip care au loc frecvent pe planetă. (Video)

5. Datele transmise de telescopul spațial Hubble au demonstrat că o planetă care orbitează o stea îndepărtată și-a pierdut atmosfera inițială, dar a obținut o nouă atmosferă datorită activității vulcanice. Cercetătorii cred că planeta identificată drept GJ 1132 b a fost inițial o planetă gazoasă de dimensiuni apropiate de Neptun care și-a pierdut rapid atmosfera de hidrogen și heliu și s-a transformat într-o planetă telurică. Acum, Hubble a detectat că planeta are o “atmosferă secundară” formată preponderent din hidrogen și metan. (Jet Propulsion Laboratory)

6. NASA a anunțat că telescopul spațial Hubble a intrat în “Safe Mode” în 7 martie, după o eroare software în timpul programului obișnuit de achiziție de date despre stele. În “Safe Mode”, telescopul este “ținut în viață” de panourile solare, însă nu mai efectuează niciun fel de operațiuni. Experții NASA sunt încrezători că vor reuși să remedieze problema în curând. (EarthSky)

7. Rusia și China au semnat recent un memorandum pentru construcția unei stații de cercetare științifică pe Lună, care va fi cunoscută drept Internațional Scientific Lunar Station. Totuși, comunicatul agenției spațiale Roscosmos sugerează că nu au fost luate decizii finale cu privire la modul în care va arăta acest proiect. “Facilitățile de cercetare vor fi create pe suprafața și/sau pe orbita Lunii […] și vor avea capacitatea de a funcționa fără echipaj uman, însă suntem deschiși la prezența umană pe Lună”, menționează agenția. (Axios)

8. Rusia a anunțat că durata de viață a Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost prelungită până în anul 2028, deși planurile comune cu partenerii americani prevedeau anterior utilizarea stației doar până în 2024. Prelungirea misiunii era incertă în contextul în care au apărut deja numeroase fisuri, în special în modulul rusesc Zvezda, pe care astronauții încearcă de mai mult timp să le remedieze. (Hotnews)

9. Peste 300 de grame de fragmente de meteorit au fost descoperite în apropierea localității britanice Winchcombe, la numai câteva zile după ce un meteor a fost văzut pe cer în sudul Marii Britanii în 28 februarie. Primele cercetări arată că este un meteorit de tip condrită carbonatică care conține minerale ce pot oferi informații despre compoziția Sistemului Solar din urmă cu circa 4.5 miliarde de ani. (New Scientist)

10. China a lansat în această săptămână o încărcătură experimentală clasificată pe o orbită geostaționară de transfer cu ajutorul unei noi generații a rachetei Long March 7A. Autoritățile chineze au menționat doar că încărcătura are numele de cod “Experimentul 9” și că reprezintă un “satelit de verificare a tehnologiei” care va fi utilizat pentru monitorizarea mediului înconjurător. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au confirmat până acum existența a peste 5.000 de exoplanete – Cronica Spațială
Planeta Marte ar putea găzdui un ecosistem de viață microbiană subterană – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău