S-au anunțat cărțile nominalizate la Booker Prize 2019 – Cronica de Carte

1. A fost anunțată lista lungă, de 13 cărți, a nominalizărilor la (ex-Man) Booker Prize 2019. Printre acestea, volume semnate de Salman Rushdie, Elif Shafak, Jeanette Winterson, dar și ”The Testament”, roman scris de Margaret Atwood ce apare abia în luna septembrie în librării. Lista scurtă va fi anunțată pe 3 septembrie, iar cartea câștigătoare pe 14 octombrie. Majoritatea romanelor au fost anunțate deja în traducere românească. (Literary Hub)

2. Printre cele 10 cărți recomandate de PostModern.ro, apărute pe piața editorială românească în luna iulie 2019, se numără titluri precum ”Băieții și alte povestiri”, de Mario Vargas Llosa, ”Cronică din Travnik”, de Ivo Andric, ”Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower sau ”Dincolo de limita aceasta biletul îşi pierde valabilitatea”, de Romain Gary. (PostModern)

3. Cluburi de carte și o lansare așteptată la București, în perioada următoare:

-Clubul de carte Litera a ajuns la ediția nr. 56 și va dezbate volumul ”Păcăleală”, de Domenico Starnone, marți, 30 iulie, ora 18.30, la Qreator (Eveniment);

-Prima ediție a Clubului de carte Paladin va avea loc vineri, 9 august, la ora 19.00, la Librarium TNB, urmând să se discute despre Nouă prinți din Amber, de Roger Zelazny (Eveniment);

-Miercuri, 31 iulie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea celui mai nou roman al lui T.O. Bobe, ”Cartea neisprăvirii”, apărut la Editura Humanitas. La eveniment, vor fi prezenți, alături de autor, Horia Ghibuțiu, Hanno Hoefer, Cosmin Ciotloș și Lidia Bodea. (Eveniment)

4. World Literature Today a anunțat lista cărților nominalizate pentru Premiul Internațional de Literatură Neustadt 2020. Pentru premiul de 50.000 de dolari, care va fi anunțat pe 16 octombrie, se vor lupta autori din Franța, SUA, Maroc sau Vietman, cel mai cunoscut nume fiind albanezul Ismail Kadare, cu volumul ”Aprilie spulberat”. (Publishers Weekly)

5. Vacanța de vară ar trebui să vină la pachet și cu o listă lungă de lecturi pentru copii și adolescenți. Cei de la Slate propun 100 de cărți pentru ”un cititor adolescent ambițios”, grupate pe categorii precum romane, proză scurtă, SF, comics sau poezie. Printre autorii recomandați, se numără clasici precum Albert Camus, Samuel Beckett sau Truman Capote, dar și autori contemporani, cum ar fi Jonathan Safran Foer, Colson Whitehead și Stephenie Meyer. (Slate)

6. Cu ocazia aniversării celor 50 de ani de la aselenizare, am aflat că prima carte ajunsă pe Lună a fost “The Autobiography of Robert Hutchings Goddard, Father of the Space Age”. Volumul în formatul unui card bancar, autobiografia celui considerat părintele rachetelor moderne, a fost dus pe Lună de Buzz Aldrin, trebuia să rămână acolo, dar nu a fost posibil și a fost apoi dăruit văduvei lui Robert H. Goddard. (Boston Globe)

7. S-au anunțat două volume ”atipice” pe piața străină de carte:

-Brian De Palma, regizorul unor filme celebre precum Scarface și Mission: Impossible, va publica primul său volum de ficțiune în primăvara anului 2020. Titlul va fi Are Snakes Necessary?, un mix între thriller și satiră politică, coautoare Susan Lehman. (Entertainment Weekly)

-Quercus va publica, pe 17 octombrie, o carte sugestiv intitulată ”The Secret Diary of Boris Johnson Aged 13¼”. Este o parodie, avându-l ca autor pe Lucien Young, la adresa adolescenței noului prim-ministru al Marii Britanii. Să nu uităm că însuși Boris Johnson este scriitor, el publicând în 2004 un roman intitulat ”72 de virgine”. (Book Seller)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe primul loc, din nou o noutate, ”The New Girl”, de Daniel Silva, un thriller atipic, de vreme ce personajele principale aliate sunt șeful Mossadului israelian și un prinț arab; la categoria Non-Fiction, ”Educated”, de Tara Westover, revine pe locul întâi, la a 74-a săptămână în top. Este săptămâna noutăților: în cadrul categoriei ficțiune, a apărut pe locul 3, ”The Nickel Boys”, de Colson Whitehead (cel care a câștigat Pulitzer-ul din 2017) și un roman grafic pe locul 4, ”The Adventure Zone: Murder on the Rockport Limited!”; la non-ficțiune, pe locul 2 o altă noutate, ”American Carnage”, de Tim Alberta, despre ascensiunea lui Trump. (New York Times

9. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:

-Fluturele negru, de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas

-Varia (vol. I), de N. Steinhardt, Editura Polirom

10. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:

-Barbarii. Civilizații dispărute, de Peter Bogucki, Editura Herald

-Einstein. Viața și universul său, de Walter Isaacson, Editura Publica

-Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?, de Frans de Waal, Editura Humanitas

-Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea, de Romain Gary, Editura Humanitas Fiction

Fotografia ediției: Prima carte ajunsă pe Lună. Sursa: Boston Globe:

Ți-ar mai putea plăcea
„Oameni mari”, de Maria Orban, selectat pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022 – Cronica de carte
Revista Time a anunțat lista celor 100 de cărți obligatoriu de citit ale anului 2023 – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău