”Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, cea mai apreciată carte clasică – Cronica de Carte

1. Într-un clasament al celor mai apreciate cărți clasice pe platforma Goodreads, ”Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, este pe primul loc, urmată de volumul ”La est de Eden”, de John Steinbeck și de ”Pe aripile vântului”, de Margaret Mitchell. Cea mai puțin apreciată operă clasică este ”Litera stacojie”, de Nathaniel Hawthorne. (Daniel Frank)

2. Printre cele 10 cărți preferate ale anului 2019, pe blogul Lecturile Emei, se numără volume precum „Mai este oare acesta un om?”, de Primo Levi, „Toate numele”, de José Saramago, „Poartă-ți plugul peste oasele morților”, de Olga Tokarczuk și „Vântureasa de plastic”, de Marius Chivu. (Lecturile Emei)

3. Primul album de benzi desenate despre evenimentele din decembrie 1989 publicat în România, „Istorii din ’89 în benzi desenate”, va fi lansat în Bucureşti, pe 19 februarie, în salonul „Carol I” al Bibliotecii Centrale Universitare. (News.ro)

4. Bestsellerul internațional „Oameni normali”, de Sally Rooney, publicat în limba română de Curtea Veche Publishing în 2019, va fi ecranizat de către BBC într-o mini-serie de 12 episoade care va începe să ruleze pe micile ecrane anul acesta. Volumul a fost recomandat și de Barack Obama drept una dintre cele mai bune cărți ale anului trecut. (The Guardian)

5. Redactorii The Guardian au realizat un clasament al celor mai bune cărți care au ca subiect costurile umane ale războaielor. Pe primul loc se află Iliada lui Homer, iar printre celelalte cărți nominalizate se află și ”Rǎzboiul nu are chip de femeie”, de Svetlana Aleksievici, tradusă la noi la Editura Litera. (The Guardian)

6. Pe un ton mai amuzant, editorii LitHub au realizat un top 50 ai celor mai buni librari ficționali. Au fost luate în calcul mai multe opere artistice – cărți, filme, benzi desenate, seriale, iar pe primul loc s-a situat Kathleen Kelly din cunoscutul film ”You’ve Got Mail”, interpretată de Meg Ryan (și cu Tom Hanks, într-un alt rol principal). Alte nume cunoscute din top: Will Thacker din filmul Notting Hill (Hugh Grant), Dean Corso din The Ninth Gate (Johnny Depp) și… Pamela Anderson în ”Stacked”. (Literary Hub)

7. Conform unui sondaj Gallup, americanii au ajuns mai des la bibliotecă, în anul 2019, decât au făcut alte activități precum mersul la concerte, filme, muzee și evenimente sportive. Adulții (cu precădere, cei între 18 și 29 de ani) au mers la bibliotecă, în medie, de 10,5 ori pe parcursul anului, de două ori mai mult decât au fost la cinematograf, mai des decât acum două decenii. (Smithsonian)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află, a doua săptămână la rând, volumul controversat ”American Dirt”, de Jeanine Cummins; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi este ”Profiles in Corruption”, de Peter Schweizer, despre corupția din interiorul Partidului Democrat. Printre noutățile săptămânii, două cărți de ficțiune, ”Vendetta Road”, de Christine Feehan și ”When You See Me”, de Lisa Gardner. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Revoluția din 1989. Învinși și învingători, volum coordonat de Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Andrei Muraru, Daniel Șandru, Editura Polirom

-Ultimele zile ale aristocrației ruse, de Douglas Smith, Editura Corint

-Sărutul pictat, de Elizabeth Hickey, Editura Nemira

-Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare, de Suzanne Collins, Editura Nemira

-Povestea cu elefantul vizirului, de Ivo Andrić, Editura Polirom

-Jocul infinit, de Simon Sinek, Editura Publica

10. Pe scurt, din lumea literară:

-În 2020, în Malta, nu se va mai acorda Premiul Național pentru Literatură. Motivul invocat de juriu: operele literară din selecția primară nu sunt suficient de valoroase (Malta Today);

-Cunoscutul scriitor Stephen King a renunțat la pagina de Facebook. El a anunțat acest lucru pe Twitter, motivând că Facebook este plin de informații false în ceea ce privește publicitatea politică (The Guardian);

-Margaret Atwood își va publica primul volum de poezie după 13 ani, în luna noiembrie, intitulat Dearly (The Guardian);

-A murit, la vârsta de 90 de ani, influentul critic literar și savant George Steiner. Câteva dintre cărțile sale au apărut la Editura Humanitas: Gramaticile creației, Maeştri şi discipoli, Procesul de la San Cristobal (ActuaLitte);

-Jack Fairweather a câștigat premiul Costa pentru cea mai bună carte a anului, pentru volumul ”The Volunteer: The True Story of the Resistance Hero Who Infiltrated Auschwitz”, biografia lui Witold Pilecki, un luptător în rezistența poloneză care a intrat la Auschwitz de bună voie, pentru a afla dacă zvonurile privind atrocitățile de acolo sunt adevărate. Nu a fost crezut după ce a evadat de acolo și a fost omorât de sovietici (BookSeller). 

Fotografia ediției: Celebra #DollyPartonChallenge pe tărâm literar. Sursa: ActuaLitte.

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Numărul de cărți citite de copii este în creștere – Cronica de carte
Pascal Bruckner la București | Cele mai bune 20 de romane ale deceniului – Cronica de Carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău