Schimbările climatice ar putea reduce economia mondială cu $2300 de miliarde în 2050 – Cronica de Mediu

1. În data de 22 aprilie a avut loc Summitul lui Biden dedicat Zilei Pământului. 40 de lideri mondiali au participat alături de Biden la o conferință despre climă. Evenimentul a subliniat urgența și beneficiile economice ale unei acțiuni mai intense de combatere a încălzirii globale. China și Rusia au fost de asemenea prezente. (nytimes.com)

2. Schimbările climatice ar putea reduce economia mondială cu $2300 de miliarde în 2050, avertizează Swiss Re, unul dintre cei mai mari furnizori de asigurări din lume. Swiss Re menționează ca principale cauze: scăderea producției recoltelor, răspândirea bolilor și creșterea nivelului marilor care vor consuma orașele de coastă, subliniind consecințele dacă lumea nu reușește să încetinească rapid utilizarea combustibililor fosili. (nytimes.com)

3. Studiu. Unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica, de dimensiuni comparabile cu cele ale României (192 de mii de kilometri pătrați. România are o suprafață de 238 de mii de kilometri pătrați), se topește mai repede decât au anticipat cercetătorii. Fiind unul dintre ghețarii cu cea mai rapidă topire din Antarctica, ghețarul Thwaites, a pierdut aproximativ 595 miliarde de tone de gheață începând cu anii 1980, contribuind la o creștere de 4% a nivelului mărilor. O eventuală topire a ghețarului Thwaites ar accelera și topirea restului Antarcticii de Vest, un fenomen catastrofal care ar ridica cu până la trei metri nivelul oceanului planetar. (Biziday.ro)

4. Imaginile din satelit arată ca ghețarul A-68 (faimos în ultimii ani pentru topirea rapidă) s-a rupt în bucăți prea mici pentru a mai fi monitorizat. Ghețarul acoperea circa 6.000 km pătrați, un sfert din suprafața Țării Galilor, în momentul în care s-a desprins din calota Antarcticii, în 2017. Acum însă, el a dispărut, spărgându-se în nenumărate mici fragmente. (BBC)

5. Anul 2020 a fost unul dintre cei mai călduroși de la debutul înregistrărilor meteorologice, în pofida pandemiei, a anunţat luni o agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Pandemia a afectat economiile şi a redus pe termen scurt emisiile de carbon, însă concentraţiile atmosferice de gaze cu efect de seră au continuat să crească, a indicat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) în raportul său asupra climei din 2020. În concordanţă cu prognozele OMM din decembrie, 2020 s-a numărat printre cei mai călduroşi trei ani înregistraţi vreodată. (Agerpres)

6. Succesiunile istorice ale imaginilor 3D furnizate de Google Earth arată impactul schimbărilor climatice. Google Earth primește o nouă funcție 3D time-lapse care monitorizează schimbările Pământului din 1984 până în 2020. Pentru a utiliza această funcție >lansați Google Earthși apoi accesați Voyager (are o pictogramă care arată ca roata unei nave). Puteți căuta un loc anume sau puteți consulta unul dintre cele cinci „tururi ghidate”:  schimbările suferite de păduri, dezvoltarea urbană, creșterea temperaturilor, minare și surse de energie regenerabile. (theverge.com)

7. Parlamentarii francezi au aprobat interzicerea zborurilor interne scurte pe rute care pot fi acoperite cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate, întrucât guvernul încearcă să reducă emisiile de carbon. (reuters.com)

8. Dedeman, a finalizat echiparea a 38 de magazine cu panouri solare, dintr-o reţea naţională de 54 de unităţi. Curentul electric produs prin intermediul acestora este destinat exclusiv autoconsumului, iar perioada de utilizare va fi de minimum 25 de ani. Investiţia totală a depăşit suma de 6 milioane de euro. (economica.net)

9. Singapore se angajează într-un maraton cu obiectivul de a planta de milion de arbori pentru a-și proteja viitorul. Între 1953 și 2018, Singapore a pierdut aproape 90% din mangrovele sale (notă: arbust sau copac mic care crește în apă salină de coastă sau salmatică) din cauza expansiunii urbane și a altor activități umane. Singapore a lansat un nou parc natural care se întinde pe 400 de hectare, într-o zonă care servește drept loc de realimentare a păsărilor migratoare și găzduiește gârnacele orientale, vidrele și crocodilii. Inițiativa face parte dintr-un efort mai mare de plantare a 1 milion de copaci până în 2030. (news.mongabay.com)

10. Știința schimbărilor climatice explicată: fapte, argumente și dovezi. Răspunsuri definitive la întrebările mari. Știința schimbărilor climatice este foarte solidă dar dezinformarea constantă poate face dificilă separarea faptelor de ficțiune. Recomandăm o lectura lungă, realizata de NYTimes, pe acest topic. Conține informații științifice dar și o explicație a modului în care informațiile au fost obținute. (nytimes.com)

Bonus: versiunea studiului pentru copii. (nytimes.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Calota glaciară din Groenlanda pierde în medie 30 de milioane de tone de gheață pe oră – Cronica de Mediu
Raportul IEA privind investițiile mondiale în energie arată o investiție record de $1400 miliarde în energie curată în 2022 – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău