Școlile primare au fost închise în New Delhi din cauza smogului periculos – Cronica de Mediu

1. O investigație The Guardian relatează că, deși Declarația de la Dublin a fost semnată de peste o mie de oameni de știință și are scopul de a sprijini continuarea consumului de carne, aceasta pare concepută în spirit propagandist, pentru a sprijini industria zootehnică.  În sprijinul ipotezei pe care a lansat-o, The Guardian detaliază că, fiind ratificată de însuși comisarul UE pentru Agricultură, declarația a fost creată pentru a oferi argumente oficialilor europeni care se opun politicilor de mediu și sănătate. Este important de menționat că declarația a schimbat radical opinia și atitudinea UE față de subiect, transmite The Guardian.  (TheGuardian)

2. Zeci de delfini pe cale de dispariție, inclusiv delfini de râu (Pink), au fost găsiți morți de-a lungul fluviului Amazon, afectat de cea mai lungă secetă înregistrată în zona pădurilor tropicale. Din septembrie, au pierit aproximativ 10% din exemplarele speciei. (Reuters)

3. În China, combinația de praf și fum a făcut ca zborurile să fie anulate, iar unele autostrăzi să fie închise. Mai multe zone din regiunile Beijing, Tianjin și Hebei din nordul Chinei, în care locuiesc peste 100 de milioane de oameni, sunt afectate de cea mai gravă poluare din ultimele luni. Biroul meteorologic al Chinei a transmis că provincia nordică Hebei a activat deja un plan de răspuns în situații de urgență, după ce a fost emis cel mai înalt nivel de alertă de poluare. (France24)

4. Băncile au injectat, doar anul trecut, peste 160 de miliarde de dolari în companii care desfășoară sute de proiecte prin care sunt eliberate emisii nocive în atmosferă, agravând astfel efectele încălzirii climatice. O investigație The Guardian arată că băncile americane, europene și chineze au finanțat, cu peste 161 de miliarde de dolari doar în 2022, companii ale căror proiecte-gigant pot distruge ultima șansă de a opri încălzirea planetei la niveluri periculoase. (TheGuardian)

5. James Hansen, cercetătorul care a avertizat încă din anii ’80 cu privire la criza climatică, arată acum că planeta se încălzește mai rapid decât se credea inițial, deoarece absoarbe excesiv lumina solară. Praguri critice vor fi depășite până la finalul acestui deceniu. (CNN)

6. India. Un strat de ceață toxică, compusă din praf și fum, a acoperit capitala New Delhi, iar indicele care măsoară calitatea aerului arată că poluarea a atins un nivel “sever”. Școlile primare au fost închise, din cauza smogului periculos. (BBC)

7. UE va relaxa noua legislație privind standardul de poluare Euro 7, după un lobby puternic din partea industriei. Aparent, Comisia a negociat, la schimb, acordul tacit al constructorilor de mașini de a opri complet producția motoarelor termice, din 2035. (Biziday)

8. Anul 2023 este pe punctul de a deveni cel mai călduros an înregistrat vreodată. Vremea caldă din octombrie a ridicat media acestui an la +1,43 de grade Celsius față de perioada preindustrială, foarte aproape de pragul de +1,5 grade, care ar fi urmat să fie atins peste câțiva ani. (TheGuardian)

9. Studiu: Dunărea transportă anual pe teritoriul României, în medie, peste 48 de tone de micro plastice. ”Se estimează că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește” (G4media)

10. Într-o premieră în SUA, o fabrică comercială a început  să extragă carbon din aer. Tehnica este costisitoare, dar ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Susținătorii speră că o extindere rapidă poate reduce costurile. Într-un depozit în aer liber din Valea Centrală a Californiei, rafturi înalte, de peste 12m, susțin sute de tăvi pline cu o pulbere albă care devine crustă pe măsură ce absoarbe dioxidul de carbon din aer. (Nytimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Oamenii de știință sârbi instalează un foto-bioreactor urban pentru a capta CO2 și produce O2 la fel ca arborii – Cronica de Mediu
România a scăzut cu șapte poziții în Climate Change Performance Index si ajunge pe locul 43 – Cronica de Mediu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău