Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a făcut o vizită fără precedent într-o colonie israeliană din Cisiordania – Cronica Externă

Europa

1. Guvernul spaniol se străduiește să deschidă o a doua tabără de migranți în Insulele Canare, deși se confruntă cu critici din partea autorităților locale și grupurilor de drepturile omului. Arhipelagul spaniol se confruntă cu un val de imigranți din Africa de Vest. (AP)

2. Un fost soldat american din beretele verzi a pledat vinovat pentru conspirație împreună cu ofițeri de informații ruși și furnizarea acestora de informații clasificate. Procurorii au declarat că a spionat pentru Rusia peste un deceniu și a intrat în forțele speciale americane la cererea Rusiei. Acesta se confruntă cu o sentință maximă de închisoare pe viață. (NYTimes)

SUA

3. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a făcut o vizită fără precedent într-o colonie israeliană din Cisiordania, în timpul unei vizite de trei zile în Israel. Pompeo s-a referit la campania de boicot, deposedare și sancțiuni împotriva Israelului ca fiind antisemite și a spus că SUA își vor retrage sprijinul din grupurile care ”se angajează într-o conduit a urii de acest tip”. Între timp, Departamentul de stat al SUA a anunțat că produsele care se fac în colonii pot lista Israel ca fiind țara de origine. (Haaretz)

Orientul Mijlociu

4. Irak și Arabia Saudită au deschis trecerea de graniță din Arar pentru prima dată în treizeci de ani, ceea ce permite atât oamenilor, cât și bunurilor să treacă. (Link)

Asia

5. În timp ce s-a adresat forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, președintele chinez Xi Jinping a făcut o declarație către Statele Unite, spunând că China nu va dori să se ”decupleze” de nicio țară și că este deschisă să semneze mai multe acorduri de comerț liber. Comentariile sale au venit la câteva zile după ce China și încă paisprezece alte țări au semnat unul dintre cele mai mari acorduri comerciale, Regional Comprehensive Economic Partnership. (Link)

6. Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite, așa-numitele „Five Eyes”, care fac schimb de informatii, au cerut Chinei să anuleze expulzarea unor membri pro-democrație ai Consiliului Legislativ din Hong Kong.  (TheGuardian)

7. Trupele australiene au ucis fără drept treizeci și nouă de civili și prizonieri în Afghanistan pe o perioadă de unsprezece ani, a anunțat armata Australiei. Un raport al inspectorului general al armatei nu a numit uciderile crime de război, dar a recomandat o investigație penală a nouăsprezece soldați și compensații pentru familiile victimelor. Australia va destitui una dintre unitățile de forțe speciale. (NYTimes)

Africa

8. Statele Unite au sancționat doi lideri ai grupării al-Shabab din Kenya pentru complotarea unui atac într-o tabară militară în ianuarie. Trei americani au murit într-un atac asupra bazei, care este folosită de militari americani și kenyani. (Link)

America Latină

9. Președintele Brazilian Jair Bolsonaro a declarat că guvernul va numi în curând țările care taie lemn ilegal din pădurea amazoniană. Bolsonaro a spus că anumite țări au fost foarte critice cu  modul în care el s-a ocupat de situația din Amazon. (Link)

Global

10. Canada a numit programele sponsorizate de stat în China, Iran, Coreea de Nord și Rusia ca amenințări majore de securitate, pentru prima dată, și a declarat că se teme că actori străini îi pot destabiliza furnizorii de energie. Un purtător de cuvânt pentru ministrul de externe chinez a negat acuzațiile și a spus că China este victimă a atacurilor cibernetice. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Politico: 41% dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică făcută de SUA – Cronica Externă
Liderii europeni au agreat că nu sunt pregătiți pentru un plan european comun de recuperare economică – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău