Și Banca Mondială, după FMI, estimează o încetinire a creșterii economiei din România- Cronica dimineții

1. Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,3% în 2025 și de 1,9% în 2026. (Profit.ro)

2. Stocul împrumuturilor companiilor s-a ridicat la 204,1 mld. lei în decembrie 2024, cu doar 12,2 mld. lei în creștere față de decembrie 2023. Este cel mai slab avans anual post-pandemie, de 6,4%. În ultimii ani creșterile au fost în double digits: +10,1% în 2023, +20,3% în 2022 și +16% în 2021. În funcție de dimensiunea companiilor, cele mai mari creșteri ale finanțărilor bancare s-au consemnat în rândul microîntreprinderilor (companii cu un risc de nerambursare mai ridicat), iar în funcție de ramurile economice, cele mai semnificative creșteri ale portofoliile de credite s-au înregistrat în servicii, construcții și comerț (sectoare cu o rată de neperformanță peste medie). (Cursdeguvernare)

3. Integrarea deplină a Bulgariei și României în spațiul Schengen, la 1 ianuarie 2025, a îmbunătățit semnificativ economia UE, conform raportului din 2025 privind starea spațiului Schengen, publicat miercuri de Comisia Europeană. Cele două țări ar urma să economisească miliarde de euro în costuri, potrivit raportului CE. (Hotnews)

4. Capacitatea bateriilor de stocare a energiei electrice din România a ajuns acum la 398,8 MWh, corespunzătoare unei puteri instalate de 234,7 MW, după cum arată ultimele date ale Transelectrică. Ținta setată de guvern, în noiembrie 2024, este instalarea a cel puțin 2.000 MW în baterii până în anul 2035. (Economica)

5. Emiterea cărţii electronice de identitate va putea fi solicitată, începând de joi, şi de către persoanele cu domiciliul în Bucureşti, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Hermannstadt s-a calificat în finala Cupei României, după ce a trecut cu 2-1, pe teren propriu, de Rapid, cu un gol marcat la ultima fază a meciului.

6. Europa critică mereu Rusia, încercând să îi spună cum ar trebui să arate democrația, dar aceste „lecții” sunt inutile din cauză că „vin de la ipocriți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat revistei franceze Le Point. Peskov s-a referit inclusiv la alegerile prezidențiale din România, din 24 noiembrie anul trecut, anulate între timp, scrutin despre care a spus că „un candidat l-a câștigat, dar a devenit inacceptabil din cauza dorinței lui de a dialoga cu Rusia”. (Hotnews)

7. Președintele american Donald Trump l-a atacat violent pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe care-l acuză de faptul că face declaraţii ”incendiare” despre Crimeea anexată. Volodimir Zelenski “poate avea pacea sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată ţara”, susține președintele SUA. Trump îi reproşează lui Zelenski refuzul de a recunoaşte suveranitatea Rusiei în Peninsulă Crimeea, anexată de Moscova în 2014 (News.ro). În replică, Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile de pace de la Londra au fost marcate de „emoții” și a promis că Ucraina va respecta constituția sa, care interzice cedarea unor teritorii. Zelenski a postat o Declarație din 2018, a lui Mike Pompeo, secretar de stat în timpul primului mandat al lui Donald Trump, care spunea: „Statele Unite resping încercarea Rusiei de anexare a Crimeei și se angajează să mențină această politică până când integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită”. (TheGuardian)

8. Delegația ucraineană, la convorbirile de miercuri de la Londra privind o posibilă încetare a focului în Ucraina, i-a transmis emisarului lui Donald Trump, Keith Kellogg, că Kievul nu va renunța la integritatea sa teritorială în cadrul negocierilor. (Hotnews)

9. Vaticanul a anunţat nouă zile de doliu începând de sâmbătă, când au loc funeraliile lui Francisc I. Peste 19.400 de persoane s-au recules la sicriul defunctului Papă, expus la Bazilica Sf. Petru. (News.ro)

10. Forumul Economic Mondial (WEF) a deschis o anchetă împotriva fondatorului său Klaus Schwab, în urma unor acuzaţii anonime de delapidare, care au condus la demisia acestuia după mai bine de o jumătate de secol la conducerea acestei organizaţii. (News.ro)

Fotografia dimineții este din Madagascar, Africa. Lydia Morris:

Ți-ar mai putea plăcea
Opoziția a redepus la Parlament cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis – Cronica dimineții
Ucraina va putea adera la NATO „atunci când aliații vor fi cu toții de acord și când vor fi îndeplinite toate condițiile” – Cronica dimineții